Sidebar

23
Σαβ, Σεπ

Tips Άσκησης
Typography

Υπάρχουν ουσιαστικά δύο τρόποι που μπορείτε να γυμναστείτε σε ένα γυμναστήριο. Μπορείτε να αφιερώσετε μια μέρα σε κάθε μυϊκή ομάδα, ίσως συνδυάζοντας 2 ή 3 από αυτές, γνωστή ως split, ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πλήρες πρόγραμμα για όλο το σώμα, σε κάθε προπόνηση.

 

 

Οι περισσότεροι καταξιωμένοι bodybuilders, ή κάτι τύποι που βλέπετε με κολάν και τιράντες στο γυμναστήριο, χρησιμοποιούν split και ορκίζονται στο όνομά του. Τα πιο πολλά μοντέλα, αθλητές και τύποι που βλέπετε στα εξώφυλλα life-style fitness περιοδικών χρησιμοποιούν προπονήσεις όλου του σώματος με μεγάλη επιτυχία. Αν μόλις ξεκινήσατε το γυμναστήριο ή αν κάνετε γυμναστική αλλά δεν είστε σίγουροι για τους στόχους σας, σας έχουμε μερικούς λόγους που ίσως σας  βάλουν σε σκέψεις όσον αφορά αυτό το είδος προπόνησης...

Μπορεί ακόμα να μαθαίνετε το σώμα σας

Εάν είστε αρχάριοι με τα βάρη, η full body προπόνηση 3 με 4 φορές την εβδομάδα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσετε τους μυς σας και να τους δώσετε χρόνο να εξοικειωθούν με τις  απαιτήσεις του αθλήματος της άρσης βαρών. Οι μύες, οι τένοντες, και οι αρθρώσεις σας θα πρέπει να συνηθίσουν να εκτελούν τις κινήσεις και να χειρίζονται πολλά κιλά. Το κεντρικό νευρικό σας σύστημα επίσης θα πρέπει και αυτό να μάθει να αναρρώνει. Τέλος, το σώμα σας πρέπει να μάθει να ενσωματώνει όλους τους μυς που χρειάζεται για ισορροπία και άνεση και τα ελεύθερα βάρη θα του διδάξουν αυτό ακριβώς.

Καταπολεμάτε μια ασθένεια/πάθηση;

Εάν έχετε οποιαδήποτε προβλήματα υγείας ή χρόνιες παθήσεις, τότε μια bodybuilding ρουτίνα, που εστιάζει σε 20 σετ για το στήθος τη φορά δεν πρόκειται να σας κάνει και πολύ καλό. Επιλέξτε ένα πλήρες πρόγραμμα για όλο το σώμα και θα δείτε καλύτερα αποτελέσματα, δίνοντας έμφαση στην αποκατάσταση της υγεία σας, παρά να είστε ο πιο ογκώδης τύπος στο γυμναστήριο.

Ξανα-ξεκινάτε γυμναστική;


Αν πήρατε 6 μήνες "άδεια" από το γυμναστήριο για να επικεντρωθείτε π.χ στην καριέρα σας, ή ένας τραυματισμός στον ώμο σας κράτησε μακριά από αυτό για μερικούς μήνες, τότε πέφτοντας με τα μούτρα σε ένα split πρόγραμμα είναι συνταγή για καταστροφή. Αντ' αυτού, επιλέξτε για λίγες εβδομάδες να δώσετε στο σώμα σας μια ευκαιρία να ξεπιαστεί και να ξαναθυμηθεί πως είναι η μυρωδιά... του σίδερου, με full body προπόνηση. Έτσι αποφεύγετε τυχόν τραυματισμούς, επανέρχεστε πιο γρήγορα στην παλιά φυσική σας κατάσταση, και μειώνετε τον υπερβολικό πόνο που προέρχεται από ένα πολύ απαιτητικό split.

Προπονήστε για κάποιο άθλημα;

Οι περισσότεροι αθλητές, είτε πρόκειται για ποδοσφαιριστές, ή καλαθοσφαιριστές, ή αθλητές του στίβου, χρησιμοποιούν μια ρουτίνα άρσης βαρών, που τονίζει τη συνολική δύναμη του σώματος - και όχι την ανάπτυξη συγκεκριμένων μεμονωμένων μυϊκών ομάδων. Χρησιμοποιούν ασκήσεις όπως στρατιωτικές πιέσεις, squats, επολέ και αρασέ για να στοχεύσουν ένα μεγάλο μέρος του σώματος μονομιάς. Κάθε φορά που θα κάνετε τέτοιες τις κινήσεις, την επόμενη ημέρα θα είστε παντού πιασμένοι, γι' αυτό θα δείτε πως μια full body προπόνηση για 5 ημέρες σερί δεν είναι εφικτή. Το ιδανικότερο είναι 3 ημέρες την εβδομάδα για να έχετε ικανοποιητικό χρόνο στ ενδιάμεσο για ξεκούραση. Το οποίο μας φέρνει στο ότι έτσι μπορείτε να...

Εξοικονομήστε χρόνο

Ο κορυφαίος λόγος που οι πιο πολλοί άνθρωποι επιλέγουν μια πλήρη προπόνηση σώματος είναι ότι έτσι γλιτώνουν πολύ χρόνο! Μπορείτε να είστε μέσα και έξω από το γυμναστήριο σε 45 έως 60 λεπτά, έχοντας γυμνάσει αποτελεσματικά ολόκληρο το σώμα. Μόλις 3 τέτοιες προπονήσεις την εβδομάδα, είναι ικανές να πυροδοτήσουν νέους μύες στο σώμα σας και να αυξήσουν τη δύναμή σας τόσο αποτελεσματικά όσο κάνοντας split. Το μόνο που θέλει είναι σωστή επιλογή ασκήσεων που στοχεύουν σε πολλές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα και αναγκάζουν το σώμα να δώσει το 100% των δυνάμεών του.

Όποιος και αν είναι ο λόγος σας, μήπως θα πρέπει να δώσετε στις full body προπονήσεις μια ευκαιρία και να δείτε αν σας ταιριάζουν καλύτερα από τα συνηθισμένα split;

 

Γράφει: Θεόδωρος Βασιλιάς, Απόφοιτος γυμναστικής ακαδημίας

Πηγή: http://ensomati.gr/

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.