Η λεκιθίνη έχει μια ιδιαίτερη χημική δομή (αποτελείται από ένα μίγμα γλυκολιπιδίων, τριγλυκεριδίων και φωσφολιπιδίων ) που της επιτρέπει να συγκρατεί τις ελαιώδεις και υγρές φάσεις διαφόρων τροφών μαζί, γι' αυτό και συχνά αναφέρετε ως γαλακτωματοποιητής.
Η λεκιθίνη ευνοεί το μεταβολισμό των λιπών διασπώντας τα σε μικρότερα μόρια, τα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι πολύ πιθανότερο να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας παρά να αποθηκευτούν ως λίπος. Μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, ενώ βοηθά και στην πρόληψη κατά της γεροντικής ανίας. Επίσης μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν πως η λεκιθίνη μπορεί να βοηθήσει στην καλυτέρευση της μνήμης και στην πρόληψη από πέτρες της χολής.
Συμπληρώματα λεκιθίνης: Στα φαρμακεία θα βρείτε σκόνη ή κάψουλες που περιέχουν λεκιθίνη. H λεκιθίνη συγκαταλέγεται στα λεγόμενα λιποτροπικά. Συνήθως, στις οδηγίες τα σκευάσματα λεκιθίνης συμβουλεύουν να τρώμε γεύματα με λίγες θερμίδες και σε κάθε γεύμα να παίρνουμε και μία-δύο κουταλιές λεκιθίνης, ώστε να αυξάνουμε το μεταβολισμό των λιπών. Εάν έχετε υψηλή χοληστερίνη, ίσως σας βοηθήσει η λεκιθίνη στον έλεγχό της. Προσοχή: Αν είσαι έγκυος συμβουλέψου πρώτα το γιατρό σου!
Δεν έχουν παρατηρηθεί ανεπιθύμητες παρενέργειες όταν λαμβάνει κανείς 10 έως 30 γραμμάρια λεκιθίνης την ημέρα, όμως σε υψηλότερες δόσεις, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα, διάρροια, εξάνθημα, πονοκέφαλο, ναυτία, εμετό, ζάλη και μία έντονη οσμή στο σώμα.
Δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι η λεκιθίνη έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια λίπους και βάρους. Απώλεια βάρους λόγω της πρόσληψης λεκιθίνης μπορεί να είναι αποτέλεσμα της διουρητικής της δράσης.