Sidebar

01
Κυρ, Οκτ

Καταστάσεις Κρίσης
Typography

Κατάθλιψη, επιθετικότητα, διαταραχές συμπεριφοράς, σχολικός εκφοβισμός, φοβίες, άγχος και ψυχοσωματικά πλήττουν τα παιδιά στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης.

 

 

Αύξηση στα παιδοψυχιατρικά περιστατικά στη Δυτική Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, καταγράφουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Καθηγητής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, με αφορμή τη διοργάνωση Συνεδρίου στις 21 - 23 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη.

2.000 περιπτώσεις ζήτησαν βοήθεια το 2012, έναντι 1.970 παιδιών το 2011, και 1.420 παιδιών το 2010.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες του συνεδρίου είναι η κατανάλωση αλκοόλ, τσιγάρων, το σεξ στην εφηβική ηλικία, οι δηλητηριάσεις και τα ατυχήματα των μικρών παιδιών, η παχυσαρκία, ο ρόλος της Βιταμίνης D, το παθητικό κάπνισμα, οι εμβολιασμοί, ο μητρικός θηλασμός, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η χρήση κινητής τηλεφωνίας κλπ.

Προβλήματα εφήβων

Οι έφηβοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και προκλήσεις όσον αφορά το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, τις πρόωρες σεξουαλικές σχέσεις. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός των εφήβων αυξάνεται διαρκώς και έχει ανέλθει στη χώρα μας σε ποσοστό 27%, ενώ αντίστοιχα στην Ισπανία και την Ισλανδία ανέρχεται μόλις σε 13%.

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, το 22% των εφήβων (δείγμα 1.014 έφηβων), ηλικίας 15 - 18 ετών, έχουν ήδη ξεκινήσει 4 βασικές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, έναρξη πλήρους σεξουαλικής δραστηριότητας και συμμετοχή σε σωματική εμπλοκή τουλάχιστον 1 φορά.

Η έναρξη καπνίσματος έρχεται πρώτη με ποσοστό 64%, ενώ ακολουθεί η δοκιμή οινοπνεύματος και η έναρξη σεξουαλικής ζωής με ποσοστό 50%. Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών ξεκινά στα 13,5 έτη (μέση ηλικία), η δοκιμή τσιγάρου στα 14,5 έτη (μέση ηλικία), ενώ η έναρξη ολοκληρωμένων σεξουαλικών σχέσεων στα 15,5 έτη (μέση ηλικία). Η κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων ανέρχεται σε 70% σε παιδιά 11 - 12 ετών, ενώ η μέση ηλικία απόκτησης κινητού είναι τα 9 έτη.

Σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές 37,5% των γονέων χρησιμοποιούν σωματική τιμωρία στα παιδιά τους. Ο μέσος όρος ηλικίας των γονέων δεν ξεπερνά τα 36,5 έτη και το μορφωτικό τους επίπεδο είναι 50% απόφοιτοι Δημοτικού σχολείου, 30% απόφοιτοι Λυκείου και 20% απόφοιτοι Πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Προβλήματα μικρών παιδιών

  • Δηλητηριάσεις με φάρμακα, τσιγάρα και απορρυπαντικά. Το 3% των εισαγωγών στα νοσοκομεία οφείλονται σε δηλητηριάσεις και ατυχήματα και αφορά κυρίως ηλικίες 1-5 ετών. Τα περισσότερα παιδιά δηλητηριάζονται με φάρμακα, τσιγάρα, κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, κατάποση πετρελαιοειδών, απορρυπαντικών και φυτοφάρμακων.
  • Στην Ελλάδα, παρά την ηλιοφάνεια, παρουσιάζεται έλλειψη βιταμίνης D. Σε πολλά ατοπικά νοσήματα όπως βρογχικό άσθμα, ατοπική δερματίτιδα και άλλα, βρέθηκαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, πιθανόν λόγω της προστασίας των παιδιών από τον ήλιο. Αλλά και οι μητέρες που θηλάζουν έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, γι’ αυτό και θα πρέπει να λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D, με σκοπό την αποφυγή της έλλειψης και στα βρέφη.
  • Τα υψηλά επίπεδα φτώχειας οδηγούν στην αύξηση των ποσοστών θηλασμού: Μέχρι το 2009, μόνο το 6-8% περίπου των μητέρων θήλαζε αποκλειστικά μέχρι τον 6ο μήνα. Το 2012 ο αποκλειστικός θηλασμός για τους 6 πρώτους μήνες ζωής του βρέφους ξεπέρασε το 25%, ενώ παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα θηλασμού και στους μετανάστες.
  • Η φτώχεια φαίνεται να οδηγεί σε στροφή προς τη μεσογειακή διατροφή. Τα παχύσαρκα παιδιά πριν το 2008 ανέρχονταν σε 1:3 - 4, ενώ σήμερα ανέρχονται σε 1:7 - 8 και τα υπέρβαρα παιδιά από 1:6 - 7, ανέρχονται σήμερα σε 1:15.
  • Εμβόλια. Τα στοιχεία σημαντικού αριθμού εργασιών που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο του συνεδρίου, δείχνουν ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών μέχρι την ηλικία των 6 ετών. Δυστυχώς, στους εφήβους η κάλυψη δεν είναι ικανοποιητική, ιδίως για τα νέα εμβόλια HPV, ανεμευλογιάς και πνευμονιόκοκκου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται απόλυτα το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.
  • Παθητικό κάπνισμα. Στη Δυτική Αττική το 65% ερωτηθέντων μητέρων που συμμετείχαν σε έρευνα, δήλωσαν καθημερινές ενεργητικές καπνίστριες, με χρήση περισσότερων από 10 τσιγάρων την ημέρα. Η συνήθεια αυτή αποβαίνει ιδιαίτερα επιβλαβής για τα παιδιά, τόσο λόγω του παθητικού καπνίσματος, όπως επίσης και για τη μετέπειτα μίμηση σε επίπεδα συμπεριφορών και προτύπων. Σε εξετάσεις ούρων παιδιών που κατοικούν σε αγροτικές περιοχές βρέθηκε νικοτίνη που σχετίζεται με το κάπνισμα της μητέρας, ενώ σε αστικές περιοχές η νικοτίνη που βρέθηκε στα ούρα παιδιών σχετίζεται με τον καπνιστή πατέρα.

Ατμοσφαιρική ρύπανση στο λεκανοπέδιο της Αθήνας και συσχέτιση με την παιδική νοσηρότητα. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Παίδων “Π. & A. Κυριακού”, προσήλθαν 346 παιδιά προς εξέταση στην εφημερία, εκ των οποίων 106 εμφάνισαν οξεία συμπτώματα του αναπνευστικού, 37 εμφάνισαν συμπτώματα αναπνευστικής ανεπάρκειας και 32 κρίση βρογχικού άσθματος. Τους χειμερινούς μήνες παρατηρείται μεγαλύτερη προσέλευση αρρώστων και υψηλότερες συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων, ενώ κατά τη διάρκεια των αργιών οι συγκεντρώσεις των ρύπων ελαττώνονται.

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.