Sidebar

27
Τρι, Φεβ

Απώλεια βάρους
Typography

Ο δείκτης της ζυγαριάς χτύπησε κόκκινο.

Τι κινήσεις και διατροφή πρέπει να κάνετε για να αρχίσετε να χωράτε σε μικρότερα νούμερα;

Τα τελευταία χρόνια η παχυσαρκία θεωρείται μια από τις πιο σοβαρές επιδημίες στις χώρες του δυτικού κόσμου. Η καθιστική ζωή, η διατροφή μας που είναι πλούσια σε λιπαρά, το στρες ακόμα και η κακή ποιότητα ύπνου είναι παράγοντες που επιδρούν στις ορμόνες και ευνοούν τη συσσώρευση λίπους. Το τελευταίο έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και είναι ένας από τους σημαντικούς ενόχους για καρδιαγγειακά νοσήματα και εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 ακόμα και στα παιδιά. Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η συχνότητα της παχυσαρκίας έχει διπλασιαστεί παγκοσμίως τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ ο αριθμός των παχύσαρκων στην Ευρώπη έχει τριπλασιαστεί. Στη χώρα μας τα ποσοστά της παχυσαρκίας έχουν επίσης αυξηθεί ανησυχητικά και μας κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. 

Για ποιο λόγο όμως κάποιος γίνεται παχύσαρκος; Από ότι φαίνεται όλοι οι παραπάνω παράγοντες λειτουργούν συνδυαστικά με γενετικές αιτίες. Ωστόσο, ο γενικός κανόνας είναι ότι η ενεργειακή πρόσληψη (πόσες θερμίδες παίρνουμε από τις τροφές) δεν πρέπει να υπερβαίνει την ενεργειακή δαπάνη (αυτές που καίμε), διαφορετικά η κακή ενεργειακή ισορροπία προκαλεί σταδιακά τη συσσώρευση υπερβολικού λίπους. Στους παχύσαρκους ανθρώπους έχει διαπιστωθεί ότι οι μηχανισμοί που ελέγχουν την ισορροπία στην ενεργειακή πρόσληψη δεν μπορούν σε βάθος χρόνου να εξισορροπήσουν το θετικό ισοζύγιο ενέργειας.

Πώς θα αδυνατίσουμε

Το πρόβλημα με όλα τα παραπάνω είναι με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να χάσουμε πολλά κιλά χωρίς επέμβαση; Οι περισσότεροι άνθρωποι αποτυγχάνουν να ακολουθήσουν μακροπρόθεσμα μια δίαιτα. Στην αρχή χάνουν απότομα πολλά κιλά, αλλά στη συνέχεια επιστρέφουν στις παλιές τους συνήθειες με αποτέλεσμα να τα ξαναπαίρνουν. H απώλεια βάρους προϋποθέτει ένα οργανωμένο σχέδιο στο οποίο πρέπει να μείνουμε πιστοί και αποφασισμένοι, κι αν κάποιες στιγμές έχουμε υποτροπές να ζητήσουμε την στήριξη της διατροφολόγου. Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, η ειδικός μετρά σημαντικές παραμέτρους για να διαπιστώσει τι φταίει και να προτείνει εξατομικευμένο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, γίνεται μέτρηση του οξειδωτικού στρες, του μεταβολισμού καθώς και ανάλυση σύστασης σώματος, μέθοδοι που εκτιμούν εντελώς ανώδυνα τι ιδιαίτερο γίνεται στον οργανισμό μας που μας εμποδίζει να χάσουμε βάρος. 

Στη συνέχεια η ειδικός προσεγγίζει τις ανάγκες σας με ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο που αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση της υγείας μας χωρίς στερήσεις, ενώ το μενού είναι κοντά στις συνήθειές μας. Η στήριξη του ειδικού κάνει την προσπάθεια πιο εύκολη και μας εκπαιδεύει σε νέες διατροφικές συνήθειες.

Περισσότερα για την παχυσαρκία και πώς να την αντιμετωπίσετε εδώ

Εκάβη Γεωργουσοπούλου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος

 

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.