Sidebar

24
Τετ, Απρ

Τρόφιμα & SuperFoods
Typography

Τα... εύσημα των διαιτολόγων και εκτός συνόρων παίρνει το ελληνικό γιαούρτι.

 

Το γιαούρτι της χώρας μας τα τελευταία χρόνια έχει αυξανόμενη ζήτηση στις ΗΠΑ, αλλά δεν είναι μόνο η γεύση του που αρέσει, είναι και τα οφέλη του που αναγνωρίζονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008, το ελληνικό γιαούρτι αντιπροσώπευε μόλις το 3% των πωλήσεων γιαουρτιού στις ΗΠΑ, ενώ το 2012 έφτασε το 19%.

Στην ερώτηση αν το ελληνικό γιαούρτι έχει βασικές διαφορές από το απλό, η απάντηση των ειδικών είναι κατηγορηματικά «ναι».

Η μέθοδος που κάνει τη διαφορά

Φυσικά και οι δύο τύποι γιαουρτιού έχουν υποστεί ζύμωση με μύκητες. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας το γιαούρτι παίρνει την υπόξινη γεύση του και γίνεται πιο «απαλό» σαν υφή. Μετά τη φάση αυτή, το γιαούρτι στραγγίζεται με τουλπάνι και φεύγουν τα υγρά. Το κοινό γιαούρτι που βρίσκει κανείς στα ράφια των σούπερ μάρκετ στο εξωτερικό στραγγίζεται δύο φορές, ενώ το ελληνικό τρεις, με αποτέλεσμα να φεύγει περισσότερος ορός γάλακτος και να γίνεται πιο ανάλαφρο.

Η τρίτη στράγγιση είναι τελικά αυτή που κάνει τη διαφορά: το ελληνικό γιαούρτι περιέχει λιγότερο ορό γάλακτος, λακτόζη, νάτριο και ζάχαρη σε σχέση με τα άλλα γιαούρτια. Για την ακρίβεια, μια μερίδα ελληνικού γιαουρτιού περιέχει ακριβώς το μισό νάτριο από το συνηθισμένο γιαούρτι που κυκλοφορεί στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά ράφια. Επίσης, έχει και λιγότερους υδατάνθρακες, περίπου 5 έως 8 γραμμάρια ανά μερίδα, όταν τα περισσότερα γιαούρτια έχουν 13 με 17 γραμμάρια.

Περισσότερη πρωτεΐνη, μεγαλύτερη ενέργεια

Αλλά τα πλεονεκτήματα που καθιστούν το ελληνικό γιαούρτι πρώτο στις προτιμήσεις των διαιτολόγων δε σταματούν εδώ: περιέχει και περισσότερη πρωτεΐνη, καθώς απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος για την παρασκευή του, καθώς είναι πιο συμπυκνωμένο.

Η ιδιότητά του αυτή το κάνει και πολύ πιο χρήσιμο στις πρωτεϊνικές δίαιτες αλλά και σε όσους θέλουν λίγη περισσότερη ενέργεια: ένα κυπελάκι ελληνικό γιαούρτι περιέχει 17 γραμμάρια πρωτεΐνη, όταν ένα κύπελλο συνήθους γιαουρτιού περιέχει 11 γραμμάρια.

Φυσικά, το γιαουρτάκι μπορείτε να το απολαύσετε χειμώνα καλοκαίρι, όπως σας αρέσει ακόμα και ως εναλλακτική για το παγωτό.

Το ελληνικό προϊόν κερδίζει τις εντυπώσεις και μας κάνει περήφανους που το εξάγουμε!