Τα καρύδια από τα αρχαία χρόνια χρησιμοποιούνταν ως ένα σύμβολο της πνευματικότητας.
Οι πυρήνες τους έχουν μπερδεμένη επιφάνεια που μοιάζει με εκείνη του εγκεφάλου.
Υπάρχουν τουλάχιστον 30 ποικιλίες καρυδιάς. Οι τρεις πιο δημοφιλείς που καλλιεργούνται για εμπορικούς σκοπούς είναι η αγγλική ή περσική καρυδιά (Juglans regia), το μαύρο ξύλο καρυδιάς (Juglans nigra), και το λευκό ή butternut καρυδιάς (Juglans cinerea).
Οφέλη για την υγεία:
Τα καρύδια είναι πλούσια πηγή ενέργειας, περιέχουν ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που είναι απαραίτητα για την βέλτιστη υγεία.
Σε μια μελέτη του 2006, ελέγχθηκαν 1113 διαφορετικές τροφές, όπου τα καρύδια κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στην περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Μια άλλη μελέτη επίσης, που εξέτασε τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών σε διάφορα τρόφιμα, σημείωσε ότι στα καρύδια περιέχονται τουλάχιστον 10 διαφορετικά αντιοξειδωτικά (802 mg). Σύμφωνα με έρευνα, μια χούφτα καρύδια, έχει σημαντικά περισσότερες φαινόλες από ένα ποτήρι χυμό μήλου (117 mg), μια ράβδο σοκολάτας γάλακτος (205 mg) ή ένα ποτήρι κόκκινο κρασί (372 mg).
Τα καρύδια είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (περίπου 72%) όπως το ελαϊκό οξύ και μία εξαιρετική πηγή όλων των σημαντικών ωμέγα-3-6 απαραίτητων λιπαρών οξέων όπως το λινελαϊκό οξύ, το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA) και το αραχιδονικό οξύ. Κανονική πρόσληψη καρυδιών στη δίαιτα βοηθά στη μείωση της συνολικής όσο και της LDL ή «κακή χοληστερόλη» και αυξάνει τα επίπεδα της HDL ή «καλή χοληστερόλη» στο αίμα. Οι ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και ω-3 λιπαρά οξέα, βοηθούν στην πρόληψη στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικών επεισοδίων ευνοώντας για ένα υγιές λιπιδαιμικό προφίλ αίματος.
Ακόμη, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο YaleCareDiabetes, δείχνει ότι η κατανάλωση καρυδιών βελτιώνει τη ροή αίματος σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2.
Η κατανάλωση 25gr κάθε ημέρα παρέχει περίπου το 90% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (RDI) των ω-3 λιπαρών οξέων. Ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα n-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, βοηθούν στην μείωση της πίεσης του αίματος, της εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων και μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.
Επιπλέον τα καρύδια είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε. Συγκεκριμένα, περιέχουν περίπου 21gr βιταμίνης Ε ανά 100 gr (περίπου το 140% της ημερήσια συνιστώμενης πρόσληψης). Η βιταμίνη Ε είναι λιποδιαλυτή και ισχυρό αντιοξειδωτικό και βοηθάει στην διατήρηση της ακεραιότητας της κυτταρικής μεμβράνης, των βλεννογόνων μεμβρανών και του δέρματος.
Τέλος, τα καρύδια είναι πλούσια πηγή μετάλλων όπως μαγγανίου, χαλκού, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου ψευδαργύρου και σεληνίου.
Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι τα καρύδια είναι μια εξαιρετική τροφή που δεν θα πρέπει να λείπει από το καθημερινό μας διαιτολόγιο γι’ αυτό δοκιμάστε τα από σήμερα είτε σκέτα, είτε με γιαούρτι και μέλι, είτε στην μαγειρική σας.