Sidebar

06
Τετ, Νοε

Τρόφιμα & SuperFoods
Typography

Το μανταρίνι είναι ο καρπός της μανταρινιάς, ενός μικρού εσπεριδοειδούς δένδρου.

Μοιάζει πολύ με το πορτοκάλι και ανήκει στην ομάδα των εσπεριδοειδών. Τρώγεται συνήθως ωμό ή σε φρουτοσαλάτες.

Τα μανταρίνια έχουν μικρό μέγεθος και γλυκιά γεύση. Από τα άνθη,τη φλούδα των καρπών και από τα φύλλα τους παράγονται αιθέρια έλαια. Διακρίνεται σε πολλές κατηγορίες μερικές από τις κυριότερες είναι οι εξής :
  1. Το κοινό μεσογειακό μανταρίνι
  2. Οι κλημεντίνες
  3. Τα σατσούμα
  4. Τα Ενκόρ
  5. Τα Ορτανίκ

Μια μικρή ιστορική αναδρομή..

Το όνομα των μανταρινιών προέρχεται μάλλον από το χρώμα που είχαν οι μεταξωτοί μανδύες των μανδαρίνων*, εξαιτίας του χρώματος που είχαν οι στολές τους αλλά και γιατί αντάλλασαν τα φρούτα αυτά ως δώρα. Η καταγωγή του προφανώς είναι από την Κίνα, όπου και καλλιεργείται εδώ και 2500 χρόνια. Στη Μεσόγειο, φαίνεται ότι η καλλιέργεια των μανταρινιών επήλθε στις αρχές του 19ου αιώνα.   
 

(*Μανδαρίνοι: Ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί της Κινέζικης αυτοκρατορίας)

Τα μανταρίνια εκτός από την πλούσια γεύση τους αποδεικνύονται και πολύ ευεργετικά για την υγεία και τον οργανισμό μας.

Σύμφωνα με δύο Ιαπωνικές μελέτες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας το 2006, η κατανάλωση μανταρινιών μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη.

Επίσης, από έρευνες του Leicester School of Pharmacy, αποδείχτηκε ότι το στοιχείο Salvestrol Q40 που βρέθηκε συγκεντρωμένο σε μεγάλες ποσότητες στη φλούδα των μανταρινιών, είναι πολύ τοξικό για τα καρκινικά κύτταρα κατορθώνοντας να τα εξοντώσει. Σύμφωνα με τον ιατρικό χημικό Dr Hoon L. Tan, το γεγονός ότι δεν τρώμε πια τα φρούτα με τις φλούδες τους μπορεί να είναι μια από τις αιτίες της αύξησης κάποιων τύπων καρκίνου.

  • Περιέχουν την μεγαλύτερη ποσότητα της αντιοξειδωτικής ουσίας ζεαξανθίνης.
  • Περιέχουν άφθονη βιταμίνη C, νιασίνη και θειαμίνη (βιταμίνες του συμπλέγματος Β), φολικό οξύ, β-καροτένιο (που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α μέσα στο σώμα μας), κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και υψηλή ποσότητα εσπεριδίνης στη φλούδα τους, η οποία τους χαρίζει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Περιέχουν λουτεΐνη που ενισχύει την όραση, β-κρυπτοξανθίνη που μειώνει την φλεγμονή της αρθρίτιδας και κουμαρίνες που ενισχύουν το μαύρισμα.
  • Ακόμη,τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα μπορούν να δράσουν ως αντιοξειδωτικά με σημαντικότερο μηχανισμό τους, την ικανότητα που έχουν να αναστέλουν την αλυσιδωτή αντίδραση παραγωγής ελεύθερων ριζών στον οργανισμό.
  • Ανακουφίζει από τους πόνους, είναι στυπτικό και αποχρεμπτικό, ενώ είναι ιδανικό και για την αντιμετώπιση της πρωινής ναυτίας (είναι ασφαλές κατά την κύηση).
  • Είναι πλούσια πηγή καλίου και βοηθά σε περιπτώσεις ταχυκαρδίας και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Το έλαιο του μανταρινιού είναι εξαιρετικό και προέρχεται από ψυχρή έκθλιψη της φλούδας των καρπών του και έχει ένα έντονο, γλυκό και δροσερό χαρακτηριστικό άρωμα. Χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως χαλαρωτικό καταπραϋντικό, κατασταλτικό, αντιρυτιδικό, αντισηπτικό και ηρεμιστικό. Επίσης ενδείκνυται για έναν ήρεμο και ευχάριστο ύπνο, για πεπτικές διαταραχές και για περιπτώσεις κατακράτησης υγρών, λιπαρού δέρματος, παχυσαρκίας, ακμής και δυσπεψίας.

Συμβουλή χαλάρωσης : Για τις κράμπες προσθέστε στο ζεστό νερό της μπανιέρας  2 σταγόνες έλαιο μανταρινιού, 3 σταγόνες έλαιο μαντζουράνας και 2 σταγόνες έλαιο χαμομηλιού. Απολαύστε το χαλαρωτικό μπάνιο κάθε βράδυ για 15 λεπτά.

 

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.