Sidebar

23
Πεμ, Μαϊ

Τρόφιμα & SuperFoods
Typography

Όλοι μας έχουμε δει πλανόδιους πωλητές καλαμποκιού στην παραλία.

Τι προσφέρουν στην υγεία μας όμως οι χρυσαφένιοι σπόροι του καλαμποκιού;

 

Το καλαμπόκι ανήκει στην οικογένεια των δημητριακών και χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους εδώ και τουλάχιστον 6.000 χρόνια, με τις πρώτες αναφορές να έρχονται από τους Ίνκας, τους Μάγια και τους Αζτέκους. Στην Ελλάδα έφτασε το 1600 μ.Χ. από την βόρεια Αφρική και είναι ο λόγος που το καλαμπόκι ονομάζεται και αλλιώς ως αραβόσιτος, που σημαίνει «σίτος (σιτάρι) των Αράβων».

Περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, κάτι που σημαίνει ότι μας προσφέρει σταθερή παροχή ενέργειας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι ο τύπος των υδατανθράκων που προτείνονται για κατανάλωση από τους διαβητικούς και τους καρδιοπαθείς, ενώ αποτελούν ισχυρό σύμμαχο σε όσους κάνουν δίαιτα.

Στο καλαμπόκι συναντάμε μια σειρά από βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α, φυλλικό και παντοθενικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο και ελάχιστο νάτριο.

  • Οι βιταμίνες C, E και Α λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, δηλαδή επιβραδύνουν την διαδικασία της γήρανσης. Επιπλέον, συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών, ενισχύουν την ανανέωση των κυττάρων και προστατεύουν το DNA.
  • Οι βιταμίνες της ομάδας Β, το φυλλικό και παντοθενικό οξύ συμβάλουν στη διαδικασία της παραγωγής ενέργειας, στη σύνθεση του DNA, βελτιώνουν τη μνήμη και τη λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος.
  • Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα του σώματος και ιδιαίτερα σημαντικός για τα άτομα με αναιμία.
  • Το κάλιο, το μαγνήσιο, το νάτριο και το ασβέστιο συμβάλουν στην οστική υγεία, στην ισορροπία των υγρών του σώματος και στην καλή λειτουργία των νευρών και των μυών.
  • Τα αντιοξειδωτικά ιχνοστοιχεία σελήνιο και ψευδάργυρος είναι απαραίτητα για τη σύνθεση μιας σειράς από ένζυμα και ορμόνες, για την υγεία του ήπατος και της καρδιάς και για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο ψευδάργυρος είναι επίσης απαραίτητος για την παραγωγή του σπέρματος στον άνδρα και των ωαρίων στη γυναίκα (εξού και οι αφροδισιακές ιδιότητες των στρειδιών-μυδιών).

Τέλος, στο καλαμπόκι βρίσκουμε μια σειρά από σπουδαίες φυτοχημικές ενώσεις όπως λουτείνη, ζεαξανθίνη, κουμαρικό οξύ, βήτα- καροτένιο, ανθοκυανίνες, φερουλικό και καφεϊκό οξύ.

  • Το βήτα- καροτένιο έχει σπουδαίες αντιοξειδωτικές ικανότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να προστατέψει από την εξασθένηση της μνήμης και της σκέψης που παρατηρείται στα ηλικιωμένα άτομα, προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, βελτιώνει την όραση και επιβραδύνει ορισμένες παθήσεις των ματιών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και λειτουργεί ως φυσικό αντηλιακό προστατεύοντας μας από την ηλιακή ακτινοβολία.
  • Η λουτείνη και η ζεαξανθίνη δίνουν κίτρινο χρώμα σε πολλά φρούτα και λαχανικά όπως και στο καλαμπόκι. Προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος στα μάτια μας.
  • Το κουμαρικό, το φερουλικό και το καφεϊκό οξύ είναι ιδιαίτερα ισχυρά αντιοξειδωτικά σώματα και μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων όπως επίσης και τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι τα συγκεκριμένα φυτοχημικά μπορούν να προστατέψουν έναντι αρκετών μορφών καρκίνου όπως του προστάτη, του μαστού, του εντέρου, του ήπατος και των πνευμόνων. 

Τα καλαμπόκια μπορούν να αποτελέσουν ένα γευστικό σνακ την ώρα που βρισκόμαστε στην παραλία. Αντί για ένα έτοιμο τοστ από το beach bar το οποίο μπορεί να περιέχει μια ντουζίνα από πρόσθετα και «κακά» λιπαρά, προτιμήστε ένα γευστικό και θρεπτικό καλαμποκάκι.

Εάν είστε γονείς και βρίσκεστε στη παραλία με τα παιδιά σας τότε υπάρχει ένας ακόμη λόγος για να αγοράσετε καλαμπόκι. Η μοναδική σύνθεση του καλαμποκιού θα χορτάσει και θα θρέψει τα παιδιά σας.

Όσον αφορά τις θερμίδες, ένα μεγάλο καλαμπόκι προσφέρει 120-130 θερμίδες και μπόλικα θρεπτικά συστατικά.

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.