Sidebar

01
Παρ, Δεκ

Διατροφή & Στάδια Ζωής
Typography

Το μητρικό γάλα ή η φόρμουλα γάλατος αποτελούν την αποκλειστική τροφή του βρέφους ως την ηλικία περίπου των 6 μηνών.

 

Στην ηλικία αυτή, συνήθως, το παιδί είναι έτοιμο να αρχίσει να καταναλώνει και άλλα τρόφιμα και να ανακαλύπτει νέες γεύσεις και υφές. Η ακριβής κατάλληλη χρονική στιγμή για την εισαγωγή στερεών τροφών είναι ένα θέμα αρκετά συζητήσιμο. Οι συστάσεις από τους διάφορους οργανισμούς υγείας έχουν μεταβληθεί ουκ ολίγες φορές τα τελευταία 40 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, ξεκινώντας από τη δεκαετία του ’60, τα πρώτα στερεά τρόφιμα συστήνονταν να εισάγονται στη διατροφή του βρέφους πριν από τους 4 μήνες. Εν αντιθέσει, στην παρούσα χρονική στιγμή, ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας συστήνει σταδιακό απογαλακτισμό που ξεκινά στους 4 έως 6 πρώτους μήνες και συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι το παιδί να γίνει 1 έτους.

Ένα από τα ερωτήματα που βασανίζει όλες τις μανάδες, είναι το πώς θα καταλάβουν πότε και αν το παιδί είναι έτοιμο να προσλάβει στερεά τρόφιμα. Η απάντηση θα πρέπει να δίνεται πάντα από τον παιδίατρο με βάση τις παρατηρήσεις του που αφορούν την ανάπτυξη του παιδιού. Ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί ίσως είναι έτοιμο να καταναλώσει και άλλα τρόφιμα πέραν του γάλακτος είναι η ικανότητα να βρίσκεται σε καθιστή θέση, να συντονίζει τις κινήσεις των ματιών, των χεριών και του στόματος, η εξάλειψη του αντανακλαστικού της γλώσσας που έχουν τα βρέφη και η ένδειξη ενδιαφέροντος για φαγητό που τρώνε τα μέλη της οικογένειας. Εφόσον ο γιατρός κρίνει ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να καταναλώσει στερεά τρόφιμα, καλό είναι να ξεκινήσει άμεσα. Υπάρχει περίπτωση το παιδί να μην δείξει κάποιο ενδιαφέρον στη νέα του διατροφή, ακόμα και να την απορρίψει. Στην περίπτωση αυτή δεν θα πρέπει να το πιέσετε, ενώ το παιδί θα πρέπει να επιστρέψει στην παλιά του διατροφή και να επαναληφθεί η προσπάθεια λίγες μέρες αργότερα.

Ξεκινήστε την εισαγωγή στερεών με απλά και καλά ανεκτά τρόφιμα. Για παράδειγμα, το ρυζάλευρο, με γάλα ή χωρίς, είναι μία καλή επιλογή για πρώτο γεύμα. Προσθέστε μία μικρή ποσότητα στο γάλα του μωρού, έτσι ώστε να είναι ακόμα στη μορφή ροφήματος, ή παρασκευάστε κρέμες ή σούπες. Δεν είναι υποχρεωτικό να ξεκινήσετε μόνο με ρυζάλευρο, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια βραστά λαχανικά ή φρούτα αλεσμένα, σε μορφή πουρέ ή σούπας, ή γεύμα με αλεσμένη βρώμη και γάλα. Αυτό στο οποίο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή είναι η συχνότητα εισαγωγής νέων τροφίμων. Φροντίστε να μην εισάγετε πάνω από ένα διαφορετικό τρόφιμο μέσα στην ημέρα και τα νέα τρόφιμα να εισάγονται με διαφορά 3-5 ημερών από το προηγούμενο. Στη συνέχεια, ξεκινήστε να εισάγετε σταδιακά από όλα τα τρόφιμα που καταναλώνει και ένας ενήλικας, όπως μαλακό κρέας, κοτόπουλο, ζυμαρικά, ψάρι, φακές, αυγό καλά βρασμένο, γιαούρτι. Το αγελαδινό γάλα καλό θα είναι να μη δίνεται ως κύριο γάλα μέχρι το πρώτο έτος, αλλά μπορεί να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά στην παρασκευή άλλων τροφίμων. Ορισμένοι παιδίατροι προτείνουν, επίσης, τρόφιμα δυνητικά αλλεργιογόνα, όπως το ψάρι και το αυγό, να εισάγονται αφού το παιδί κλείσει το πρώτο έτος. Ωστόσο, δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία που να ομολογούν ότι η καθυστέρησή τους για πέρα από τους 6 πρώτους μήνες, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης. Ύστερα από την εισαγωγή οποιουδήποτε νέου τροφίμου παρατηρήστε τυχόν συμπτώματα στο παιδί. Αν δείτε ότι εμφανίζει εξανθήματα, δυσκολία στην αναπνοή ή γαστρεντερικές διαταραχές, απευθυνθείτε απευθείας στον παιδίατρο. Εισάγετε τα νέα τρόφιμα κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες, έτσι ώστε να έχετε αρκετό χρονικό περιθώριο να εντοπίσετε πιθανά συμπτώματα.

Όσον αφορά την υφή των τροφίμων, δεν είναι ανάγκη το μωρό να τρέφεται μόνο με σούπες και πολτοποιημένα τρόφιμα. Από τη στιγμή που θα αρχίσει να βγάζει δοντάκια, σημαίνει ότι είναι έτοιμο να μάθει να μασάει. Δώστε του καλά βρασμένα λαχανικά ή μαλακά φρούτα φρέσκα ή κομπόστα, κομμένα σε φέτες ή ράβδους, έτσι ώστε να μπορεί να το κρατάει με το χέρι του από τη μία άκρη και από την άλλη να το τοποθετεί στο στόμα του και να το μασάει. Αφήστε το να φάει με τα χέρια, να λερωθεί, να επεξεργαστεί τα τρόφιμα και τις διάφορες υφές τους.

Εισάγετε το παιδί σας στην υγιεινή διατροφή και γίνετε το πρότυπό του. Θυμηθείτε ότι πιο εύκολο είναι να μάθετε το παιδί σας να τρώει σωστά, παρά να του αλλάξετε τις συνήθειες. Δώστε του απλά τρόφιμα, μαγειρεμένα χωρίς πρόσθετα, αλάτι, ζάχαρη, έτσι ώστε να αρχίζει να ανακαλύπτει τις διάφορες γεύσεις. Αποφύγετε τα έτοιμα γεύματα, τους έτοιμους χυμούς, τα γλυκά, τα αναψυκτικά, τα αλμυρά σνακ, τα αλλαντικά και τους έτοιμους ζωμούς. Όλα αυτά, περιέχουν είτε ζάχαρη, που δημιουργούν τερηδόνα στα ευαίσθητα δοντάκια του μωρού, είτε αλάτι, το οποίο επιβαρύνει τα μη ανεπτυγμένα νεφρά του. Εξάλλου, το παιδί σας δεν χρειάζεται κανένα από αυτά τα δύο συστατικά. Εναλλακτικά, επιλέξτε υγιεινά σνακ, που μπορείτε να τα παρασκευάσετε μόνοι σας, όπως ρυζόγαλο, φρέσκα και κομποστοποιημένα φρούτα, σπιτικές πίτες και μαλακά τοστάκια με ανθότυρο ή κοτόπουλο και λαχανικά.

Αφιερώστε χρόνο κατά τη διάρκεια του γεύματος και μην πιέζετε το παιδί να καταναλώσει όλη την ποσότητα του φαγητού. Επιβραβεύστε το και ενισχύστε του την αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, ποτέ μην το επιβραβεύετε με τρόφιμο, επειδή κατάφερε να καταναλώσει κάποιο άλλο τρόφιμο. Εναλλακτικά, πηγαίνετέ το μία βόλτα, διαβάστε του ένα παραμύθι ή παίξτε μαζί του το αγαπημένο του παιχνίδι. Μάθετέ του να είναι μέρος των γευμάτων της οικογένειας. Καθίστε το σε ένα καρεκλάκι στο τραπέζι που τρώνε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και βοηθήστε το να καταναλώσει το γεύμα του. Εφόσον, μία ποικιλία τροφίμων έχει εισαχθεί στη διατροφή του, το παιδί θα μπορεί να καταναλώνει το ίδιο γεύμα με την υπόλοιπη οικογένεια και να μη χρειάζεται να παρασκευάζετε ξεχωριστά γεύματα.Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στην ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων. Μαγειρέψτε πολύ καλά όλα τα φαγητά, ειδικά όταν πρόκειται για κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή αυγό. Πλύνετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά και επιλέξτε πάντα προϊόντα εποχής. Αποφύγετε μαλακά τυριά σε μορφή κρέμας. Αποφύγετε, ακόμα, να δώσετε στο παιδί μέλι κατά το πρώτο έτος ζωής του, γιατί περιέχει βακτήρια, τα οποία δεν μπορεί να καταπολεμήσει το μη ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού. Χρησιμοποιήστε καλά πλυμένα σκεύη και επιφάνειες και αποθηκεύστε κατάλληλα τα τρόφιμα στο ψυγείο.

Συνοπτικά, η περίοδος του απογαλακτισμού είναι μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίοδος στη ζωή του μωρού, αλλά και της μητέρας. Η υπομονή, η επιμονή χωρίς πίεση και η δημιουργικότητα από την πλευρά της μητέρας είναι τα στοιχεία που μπορούν να κάνουν τη διαδικασία της εισαγωγής τροφών επιτυχή. Θυμηθείτε ότι όσα περισσότερα τρόφιμα καταφέρει το παιδί σας να καταναλώσει σε αυτή τη φάση, τόσο μικρότερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσετε αργότερα στις τροφικές επιλογές του. Ομοίως, αυτό αφορά και την ποιότητα της διατροφής, αφού υγιεινή διατροφή στα πρώτα του βήματα, σημαίνει περισσότερες υγιεινές διατροφικές επιλογές και στην μετέπειτα ζωή του.

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.