Sidebar

16
Πεμ, Αυγ

Tips διατροφής
Typography

«Είμαστε ότι τρώμε».

Μία από τις πιο γνωστές, αλλά και αληθινές ρήσεις που περιλαμβάνει η ελληνική κουλτούρα. Αναμφισβήτητα η διατροφή μας επηρεάζει τη ποιότητα και τη λειτουργία του σώματος μας σε όλα τα επίπεδα. Από αυτά δε θα μπορούσε να λείπει και η ικανότητα απομνημόνευσης του μυαλού μας.

Είτε είσαι μαθητής που προσπαθείς να αφομοιώσεις τα μαθήματα σου, εργαζόμενος που προσπαθείς να ανταπεξέλθεις στη πίεση της καθημερινότητας ή ηλικιωμένος που παλεύεις τα διατηρήσεις τα επίπεδα της μνήμης σου, η σωστή διατροφή θα σε ωφελήσει. Ας δούμε λοιπόν πως η τροφή θα θωρακίσει το μυαλό και την μνήμη σου!

 Διατροφικές συμβουλές υπέρ της μνήμης

Όπως και το σώμα μας χρειάζεται τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά για να λειτουργεί σωστά έτσι και το μυαλό μας απαιτεί το σωστό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών για να εξασφαλίσει τη σωστή μου λειτουργία. Για να το καταφέρεις αυτό πρόσεξε τα εξής:

  • Ω3 λιπαρά οξέα. Καθημερινά όλο και περισσότερες μελέτες υποδεικνύουν τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης των Ω3 λιπαρών οξέων για το σώμα μας αλλά και συγκεκριμένα για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση Ω3 λιπαρών μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου Alzheimer, Πλούσιες πηγές Ω3 λιπαρών οξέων αποτελούν ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και η ρέγγα, γενικά τα ιχθυέλαια αλλά και τα καρύδια.  
  • Φρούτα και λαχανικά. Τα δύο παραπάνω είναι οι καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών για τον οργανισμό μας. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες οι οποίες θα εμποδίσουν την καταστροφή των κυττάρων του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και των κυττάρων του εγκεφάλου που ελέγχουν την ικανότητα απομνημόνευσης του οργανισμού. Οι καλύτερες πηγές αυτών αποτελούν τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν έντονο χρώμα όπως κόκκινο, κίτρινο πορτοκαλί όπως η ντομάτα, το πορτοκάλι, οι φράουλες κ.ά., αλλά και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, η σγουρή σαλάτα, το παντζάρι κ.τ.λ..
  • Αυγά. Τα αυγά είναι πλούσια σε χολίνη, μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία της μνήμης. Έλλειψη της βιταμίνης αυτής φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης νόσου Alzheimer αλλά και αμνησίας.
  • Χυμός σταφυλιών και μούρων. Ο χυμός του σταφυλιών και διαφόρων καρπών όπως τα μύρτιλλα, τα βατόμουρα και των διαφόρων ειδών μούρων φαίνεται να περιέχει κάποια φλαβονοειδή τα οποία ενισχύουν την ικανότητα της μνήμης. Ακόμη και το κόκκινο κρασί όταν καταναλώνεται με μέτρο φαίνεται να παρουσιάζει θετική συσχέτιση.
  • Πράσινο τσάι. Το διάσημο πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες θωρακίζουν τα κύτταρα του εγκεφάλου ενάντια στη δράση των ελευθέρων ριζών που τα καταστρέφουν. Επιπλέον η κατανάλωση πράσινου τσαγιού βοηθά στην εγρήγορση της μνήμης και της πνευματικής ικανότητας.

Ισορροπημένη διατροφή. Σε γενικές γραμμές τρώγοντας τις θερμίδες που μας αναλογούν και όχι παραπάνω ή παρακάτω, σε συνδυασμό με την χαμηλή κατανάλωση λιπαρών φαίνεται να ωφελεί στη γενικότερη πνευματική μας ικανότητα αλλά και στην μνήμη μας. Επιλέξτε ποιοτικά φαγητά και φτιάξτε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής για τον οργανισμό σας!