Sidebar

18
Δευ, Ιουν

Tips διατροφής
Typography

Έχετε δυσανεξία στη λακτόζη?

Είστε αυστηρός χορτοφάγος (vegan) ή για κάποιον λόγο δεν θέλετε να καταναλώσετε γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. σε περίοδο νηστείας, αλλεργία στο γάλα, κλπ.)? Υπάρχουν στην αγορά πολλές επιλογές γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς αγελαδινό γάλα για να επιλέξετε.

Η κάθε επιλογή έχει το δικό της μοναδικό διατροφικό όφελος, γεύση και σύσταση.

Γάλα Σόγιας: Το πιο γνωστό από τα φυτικά γάλατα. Το γάλα σόγιας προέρχεται από τα φασόλια σόγιας και αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεΐνης. Είναι εξαιρετική εναλλακτική λύση αντί του αγελαδινού γάλακτος στα δημητριακά ή στον καφέ λόγω της ουδέτερης γεύσης του. Το μειονέκτημα του γάλακτος σόγιας είναι η υψηλή του επεξεργασία. Επίσης τα οφέλη της προσθήκης σόγιας στη διατροφή είναι αμφιλεγόμενα.

Γάλα Ρυζιού: Η πιο υποαλλεργική επιλογή από όλα τις εναλλακτικές. Επίσης είναι πολύ χαμηλό σε λίπος και υψηλό σε νιασίνη και βιταμίνη Β6, τα οποία είναι εξαιρετικά για την πίεση. Είναι πλούσιο από τα αντιοξειδωτικά μαγνήσιο και σελήνιο και έτσι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το γάλα ρυζιού έχει γλυκιά γεύση, και, όπως και το γάλα σόγιας, οι περισσότεροι το προτιμούν στα δημητριακά, τη βρώμη και τα ροφήματα. Ωστόσο, μονάχα ένα φλιτζάνι γάλα ρυζιού έχει 33 γραμμάρια ζάχαρης, περίπου δηλαδή 3 με 4 φορές περισσότερο από το γάλα σόγιας επομένως θα ήταν καλή ιδέα να συμπεριλάβετε και άλλα γάλατα στη διατροφή σας εάν σκοπεύετε να καταναλώνετε γάλα ρυζιού. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, δεν συνίσταται σε άτομα με διαβήτη.

Γάλα καρύδας: Το γάλα καρύδας είναι η πιο πλούσια και κρεμώδης επιλογή. Εάν αγοράσετε μία συσκευασία γάλα καρύδας με κανονικό λίπος, η σύσταση και η υφή είναι σαν αυτή της κρέμας γάλακτος. Ωστόσο, υπάρχουν και συσκευασίες με χαμηλά λιπαρά, όπου η σύσταση δεν είναι τόσο πυκνή. Το γάλα καρύδας είναι υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά, άρα είναι καλή επιλογή στο μαγείρεμα, όπως στο να δώσετε γεύση στο ρύζι.

Γάλα Αμυγδάλου: Υπάρχουν διάφορα γάλατα ξηρών καρπών στη αγορά, όπως γάλα φουντουκιού, σουσαμιού, καρυδιού, κλπ. Το πιο κοινό είναι το γάλα αμυγδάλου. Το γάλα αμυγδάλου είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, κάλιο και μαγνήσιο, τα οποίο είναι καλά για τα οστά. Επίσης είναι υψηλό σε βιταμίνη Ε και έχει πολύ λιγότερη ζάχαρη από το γάλα σόγιας και το γάλα ρυζιού. Τα γάλατα ξηρών καρπών έχουν έντονη γεύση από ξηρούς καρπούς, καθιστώντας τα ιδανικά για χρήση σε ζαχαροπλαστική και μαγειρική.

Γάλα Hemp (κάνναβης): Αυτή η επιλογή είναι πολύ καλή για ανθρώπους με αλλεργία στη σόγια ή τους ξηρούς καρπούς. Το γάλα hemp είναι πολύ υψηλό σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά. Είναι πιο κρεμώδες και πυκνότερο από τα περισσότερα γάλατα ξηρών καρπών, αν και δεν έχει έντονη την γεύση ξηρού καρπού.