Στην εποχή της υπερπροβολής καχεκτικών σωμάτων ως προτύπων ομορφιάς, ο κίνδυνος να γίνει εμμονή το υπερβολικό αδυνάτισμα, δεν είναι μακρινός για άντρες και γυναίκες.
Τα παραδείγματα ανορεξικών - γυναικών κατά κύριο λόγο - εντός και εκτός Ελλάδος ουκ ολίγα, πολλά εξ’ αυτών με μοιραία κατάληξη.
Σίγουρα η απώλεια βάρους απαιτεί πειθαρχία και μείωση θερμίδων, ωστόσο η πρόσληψη κάτω από 1500 θερμίδες για τους άντρες και 1200 για τις γυναίκες απαιτεί οπωσδήποτε παρακολούθηση από διαιτολόγο ή γιατρό, καθώς ο υποσιτισμός μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες. Ο τρόπος απώλειας του βάρους μπορεί να έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, γι’ αυτό καλό είναι να ακούει κανείς την άποψη του στενού του κύκλου - γονείς, συντρόφους, αδέλφια -, που μπορεί να βλέπουν καθαρά αν έχει γίνει υπέρβαση της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ δίαιτας και διατροφικής διαταραχής.
Ποια όμως είναι τα σημάδια που… χτυπούν καμπανάκι ότι εμείς ή κάποιο κοντινό μας πρόσωπο, τείνει να το παρακάνει και βρίσκεται στα πρόθυρα ανορεξίας;
Η κόπωση
Όταν το σώμα δε λαμβάνει… καύσιμα, δηλαδή φαγητό, τότε ο οργανισμός «πέφτει». Έτσι, το πρώτο εμφανές σημάδι της στέρησης φαγητού είναι η κόπωση. Αν κάποιος «νιώθει πτώμα» ή ζαλίζεται, τότε μάλλον κρούει ο κώδωνας του κινδύνου για νευρική ανορεξία. Άλλωστε, η μείωση των ημερήσιων θερμίδων σε πολύ χαμηλά επίπεδα δεν λειτουργεί υπέρ της απώλειας βάρους. Αν παραβιάσει κανείς τη φυσική λειτουργία του σώματος σε σχέση με την πείνα και την πρόσληψη τροφής, τότε ο οργανισμός θα αρχίσει να «καίει» μυϊκό ιστό.
Η εμμονή με τη ζυγαριά
Το βάρος δε θα αλλάξει αν ζυγίζεται κανείς πρωί-μεσημέρι-βράδυ! Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην ανεβαίνει στη ζυγαριά κανείς συνέχεια, αλλά να ζυγίζεται δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Αν κάποιος τρέχει στη ζυγαριά μόλις φάει, μάλλον είναι ανησυχητική κίνηση.
Γυμναστική μέχρι τελικής πτώσης
Η γυμναστική είναι υγεία, αν όμως δε γίνεται με υπερβολή σε βαθμό εξουθένωσης. Το να γίνει η αποκλειστική ενασχόληση για να γεμίζει κάποιος τον ελεύθερο χρόνο του, μάλλον δεν είναι υγιές. Το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων προσδιορίζει τον ιδανικό χρόνο άσκησης μεταξύ 150 και 300 λεπτών σε εβδομαδιαία βάση. Σε αυτά τα όρια, η άσκηση αποδίδει και δεν κουράζει το σώμα.