Sidebar

27
Τετ, Σεπ

Διατροφή & Παθολογικές Καταστάσεις
Typography

Χιλιάδες είδη βακτηρίων, ζυμομυκήτων και άλλων μικροοργανισμών ζουν στο γαστρεντερικό σωλήνα και συμβάλλουν στην ενίσχυση της εντερικής χλωρίδας.

Όταν είναι σε ισορροπία στο έντερο, τα μικρόβια συμβάλλουν στην καλή υγεία αυτής. Ο σύγχρονος, όμως, τρόπος ζωής και διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή της εντερικής χλωρίδας.

Τα αντιβιοτικά, για παράδειγμα, που είναι από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα σε όλο τον κόσμο μπορούν να καταστρέψουν την φυσιολογική λειτουργία της χλωρίδας του εντέρου. Μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία των οργανισμών που ζουν φυσιολογικά στο έντερο και να οδηγήσουν σε μια σειρά από συμπτώματα, με το πιο συχνό από αυτά, τη διάρροια.

Το Clostridium difficile είναι ένας ιδιαίτερα επικίνδυνος μικροοργανισμός που μπορεί να αποικίσει το έντερο, εάν η ισορροπία του έχει διαταραχθεί. Αποτελεί σημαντικό αίτιο διάρροιας, την οποία παρουσιάζουν συχνότερα οι ηλικιωμένοι.Στα βρέφη δεν παρουσιάζεται κάποιο σύμπτωμα, παρόλο που έχουν αυτά τα βακτήρια.  Αποτελεί, επίσης, αυξανόμενη αιτία ενδονοσοκομειακής διάρροιας και συσχετίζεται με τη χρήση αντιβιοτικών.                                 

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα σε μια σειρά από γαστρεντερικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου της μολυσματικής διάρροιας και αυτής που σχετίζεται με την αντιβιοτική θεραπεία.

Το ενδιαφέρον για τη χρήση των προβιοτικών βασίζεται στην ικανότητά τους να βοηθούν τους πληθυσμούς των καλών βακτηρίων να ανακάμψουν πιο γρήγορα και να αποκαταστήσουν το πρόβλημα στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Τα προβιοτικά είναι οργανισμοί που πιστεύεται πως βελτιώνουν την ισορροπία των οργανισμών που ζουν στο έντερο και μειώνουν τον κίνδυνο του αποικισμού από παθογόνα βακτήρια. Προβιοτικά είδη είναι ο Streptococcus thermophilus, το γένος του Enterococcus , το γένος του Saccharomyces, και διάφορα είδη των γενών Lactobacillus και Bifidobacterium.

Διατίθενται σε μορφή κάψουλας, συμπληρωμάτων διατροφής αλλά υπάρχουν και τρόφιμα της καθημερινότητας μας που περιέχουν προβιοτικά, όπως το γιαούρτι ή το κεφίρ. Ως «λειτουργικά τρόφιμα» ή «καλά βακτήρια", τα προβιοτικά έχουν προταθεί σαν ένα μέσο για την πρόληψη και θεραπεία της διάρροιας από Clostridium difficile.

Η διάρροια που συνδέεται με τη χρήση αντιβιοτικών και προκαλείται από το Clostridium difficile είναι μια επιπλοκή της θεραπείας με αντιβιοτικά και εμφανίζεται σε περίπου 5-25% των ασθενών. Το Clostridium difficile είναι υπεύθυνο για το περίπου 15-25% όλων των περιπτώσεων διάρροιας που σχετίζονται με τη χρήση αντιβιοτικών, εκ των οποίων οι περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, συνήθως σε δύο έως τρεις εβδομάδες μετά τη διακοπή της αντιβιοτικής θεραπείας. Τα είδη των Lactobacilli, Bifidobacteria και Streptococcus έχουν αξιολογηθεί ως προς την πρόληψη ή θεραπεία της διάρροιας που συνδέεται με τη χρήση αντιβιοτικών και βρέθηκε να είναι ασφαλή.

Τρώγοντας  γιαούρτι, όταν ακολουθείτε θεραπεία με αντιβιοτικά μπορεί να βοηθήσετε στην πρόληψη της διάρροιας. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JournaloftheAmericanMedicalAssociation. Μια ομάδα ερευνητών με έδρα την Καλιφόρνια συνδύασαν τα αποτελέσματα από 63 τυχαιοποιημένες μελέτες. Συμμετείχαν 12.000 άντρες και γυναίκες που παίρνανε αντιβιοτικά, εκ των οποίων σε κάποιους δώσανε προβιοτικά, ενώ στους υπόλοιπους εικονικό φάρμακο. Εκείνοι που πήραν αντιβιοτικά σε συνδυασμό με προβιοτικά είχαν 42% λιγότερη πιθανότητα να αναπτύξουν διάρροια με εκείνους που πήραν το ψευδοφάρμακο. Περίπου ένα στα τρία άτομα που πήραν αντιβιοτικά εμφάνισαν διάρροια.

Τέλος, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως πράγματι υπάρχει όφελος, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται περισσότερες και μεγαλύτερες μελέτες για τον προσδιορισμό των ειδών των προβιοτικών και την αποτελεσματικότητα της δόσης, έτσι ώστε να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην πρόληψη της διάρροιας που προκαλείται από το Clostridium difficile.

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.