Sidebar

22
Σαβ, Ιουν

Ουρολογία
Typography

Πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες αντιμετωπίζουν πρόβλημα Στυτικής Δυσλειτουργίας.

Αυτό, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής, μετά από μελέτες σε συνεργασία με εγχώριους Ανδρολόγους.

Το πρόβλημα, όπως αναφέρει ο χειρουργός ουρολόγος - ανδρολόγος κ. Θάνος Παλλαντζάς, «αφορά συνήθως διαταραχές της στύσης με τη μορφή της ελαττωμένης σκληρότητας ή της διαταραχής της διάρκειας, για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, χωρίς να λείπουν οι διαταραχές της επιθυμίας και οι διαταραχές εκσπερμάτισης με συνηθέστερο πρόβλημα την πρόωρη εκσπερμάτιση».

Η στυτική δυσλειτουργία πλήττει κυρίως άνδρες ηλικίας 40 - 70, αλλά το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερα άτομα.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν κορυφαίοι επιστήμονες στο 16ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη 29 Ιανουαρίου με 1 Φεβρουαρίου, δύο είναι οι παράγοντες που προκαλούν το πρόβλημα: τα οργανικά νοσήματα και οι ψυχογενείς αιτίες.

Κυρίως τα οργανικά νοσήματα - παθήσεις που ευθύνονται για το πρόβλημα της Στυτικής Δυσλειτουργίας, προκαλούνται από τον σύγχρονο δυτικό τρόπο ζωής. Συγκεκριμένα πρόκειται για:

 • Τον Διαβήτη

Είναι  πάθηση που αντιμετωπίζουν  περισσότεροι από 600.000 άνδρες στην Ελλάδα. Οι διαβητικοί πρέπει να γνωρίζουν πως έχουν διπλάσια πιθανότητα να αποκτήσουν ΣΔ στη διάρκεια της ζωής τους και ιδιαίτερα μεγαλώνοντας. Ακόμα πρέπει να γνωρίζουν πως η ΣΔ μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα και προειδοποίηση για εμφάνιση του διαβήτη σε άνδρες που δεν ξέρουν ότι έχουν τη νόσο. 

 • Την Υπέρταση

Οι υπερτασικοί άνδρες υπολογίζονται στη χώρα μας σε 500.000. Αυτοί έχουν τρεις φορές περισσότερη πιθανότητα να υποφέρουν από ΣΔ. Η νόσος ευθύνεται είτε από μόνη της (κακή κυκλοφορία), είτε λόγω της συνοδού θεραπείας των αντιϋπερτασικών φαρμάκων. Πολλές φορές πρώτα αντιλαμβάνονται τη ΣΔ και μετά διαπιστώνουν ότι έχουν υπέρταση.

 • Το Μεταβολικό Σύνδρομο

Είναι η νόσος του σύγχρονου τρόπου ζωής. Άνδρες με παχυσαρκία / τριγλυκερίδια / λίγη πίεση / και λίγο σάκχαρο. Δεν είναι άρρωστοι και ούτε ακολουθούν κάποιο είδος θεραπείας, αντιπροσωπεύουν το είδος του νεοέλληνα που κάθεται πολύ, τρώει πολύ και κινείται λίγο. Ενώ φαίνεται αθώα σαν κατάσταση είναι προϋπόθεση για να εμφανιστεί διαβήτης και καρδιαγγειακές παθήσεις. Στους άνδρες αυτούς, η ΣΔ εμφανίζεται τέσσερις φορές πιο συχνά από τον μέσο όρο.

 • Τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα

Στη χώρα μας δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει τουλάχιστον ένα μέλος της με προβλήματα καρδιάς. Οι άνδρες με εμφράγματα και by pass αυξάνονται κάθε χρόνο με λογαριθμική πρόοδο. Πίσω από τα νοσήματα της καρδιάς κρύβεται η γνωστή σε όλους πάθηση των αγγείων που λέγεται Αθηροσκλήρωση. Η πάθηση αυτή έχει συσχετιστεί απόλυτα με τη ΣΔ.

 • Την Παχυσαρκία

Η χώρα μας έχει πάνω από 200.000 υπέρβαρους άνδρες κι ένας στους τρεις παχύσαρκους μπορεί να εμφανίσει ΣΔ, είτε λόγω επιβάρυνσης του κυκλοφορικού, είτε λόγω των ορμονικών μεταβολών. 

 • Τα Φάρμακα

Ζούμε στην εποχή της πολυφαρμακίας, (φάρμακα για την πίεση, για τον διαβήτη, για τη καρδιά, για το στομάχι, για την κατάθλιψη). Πολλά από τα φάρμακα αυτά ενοχοποιούνται για τις διαταραχές που προκαλούν στη στύση. 

 • Η Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη

Η γνωστή αυτή πάθηση που συνοδεύει τον άνδρα κάποια στιγμή θα προκαλέσει πρόβλημα στύσης, ιδιαίτερα σε άνδρες που έχουν προβλήματα ούρησης (δυσουρία, νυκτουρία, συχνουρία).

 • Τον Καρκίνο του Προστάτη

Μια άλλη κατηγορία ανδρών που πάσχει από καρκίνο του προστάτη και καταλήγει στο χειρουργείο (ριζική προστατεκτομή), θα αντιμετωπίσει ένα μείζον πρόβλημα που οφείλεται στην καταστροφή νεύρων και αγγείων της στύσης, που συνοδεύουν την χειρουργική θεραπεία αλλά και τις άλλες θεραπείες όπως, ακτινοβολία, ορμονοθεραπεία κλπ.

 • Λοιπά

Νευροπάθειες και Κακώσεις Σπονδυλικής Στήλης, χειρουργεία της ελάσσονος πυέλου και ενδοκρινολογικά νοσήματα (Υπερθυρεοειδισμός και Υποθυρεοειδισμός) μπορούν να επιφέρουν δυσλειτουργία των αγγείων και νεύρων.

 • Τις «Κακές» Συνήθειες

Όχι λιγότερο σημαντικά από τα προηγούμενα - μπορούν να συμπεριληφθούν συχνές «κακές» συνήθειες που απαντούν στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ, η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, η καθιστική ζωή, η παντελής έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή αποτελούν παράγοντες που μπορούν να βλάψουν σημαντικά την επάρκεια του στυτικού μηχανισμού του σύγχρονου άνδρα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και της τεχνολογίας έχει βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

«Σήμερα η ΣΔ αντιμετωπίζεται με φάρμακα (από το στόμα, και ενδοπεϊκά φάρμακα) και με χειρουργικό τρόπο» καταλήγει ο κ. Παλλαντζάς.

 • Τα φάρμακα

Αυτά που λαμβάνονται από το στόμα. Είναι ουσίες που δρουν στα αγγεία του πέους αυξάνοντας την κυκλοφορία και διευκολύνοντας την τελική σκληρότητα που είναι αναγκαία για την ερωτική πράξη. Οι ουσίες αυτές δρουν περιφερικά αλλά χρειάζονται ενέργεια από το ΚΝΣ ( εγκέφαλο για να δράσουν).

Πολλοί άνδρες δε γνωρίζουν πως τα φάρμακα αυτά κάτω από συνθήκες φόβου και έντονου στρες δεν θα έχουν ιδανικό αποτέλεσμα. Για να δράσουν θέλουν και πολύ επιθυμία. Αν δεν έχουν, είτε γιατί είναι αγχωμένοι, είτε γιατί δεν επιθυμούν πολύ την σύντροφο τους, είτε γιατί κάνουν έρωτα για να αποδείξουν ότι μπορούν, τα φάρμακα αυτά δεν θα δράσουν. Ιδανικά τα φάρμακα αυτά γίνονται όταν προσαρμοστούν με τον οργανισμό που τα παίρνει και ο γιατρός εδώ είναι πολύ σημαντικός για να εξατομικεύσει τις θεραπείες αυτές.

Ενδοπεϊκές ενέσεις. Μια αγωγή που ακούγεται επιθετική αλλά είναι ίσως η πιο παλιά από τις σύγχρονες, είναι οι ενδοπεϊκές ενέσεις, που ξεκίνησαν  την θεραπεία το 1980 (20 χρόνια πριν τα φάρμακα από το στόμα). Το πλεονέκτημα είναι ότι προκαλεί στύση ανεξάρτητα από την επιθυμία.

 • Χειρουργικός τρόπος

Η τρίτη λύση σήμερα είναι οι χειρουργικές θεραπείες (Πεϊκή πρόθεση) και απευθύνεται όπου δεν λύνονται τα προβλήματα με τα φάρμακα και επίσης προτείνονται όταν ο άνδρας είναι αναγκασμένος να παίρνει φάρμακα για μια ζωή.

www.e-peristeri.gr/pallantzas, Τηλ.: 2105777746

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.