Sidebar

23
Σαβ, Σεπ

Ορθοπεδική - Ρευματολογία
Typography

Οριστικό τέλος στους βασανιστικούς και χρόνιους πόνους από τις παθήσεις του χεριού (τενοντίτιδες, επικονδυλίτιδες, αρχόμενες αρθρίτιδες), βάζει μια νέα θεραπεία με τοπικές ενέσεις που περιέχουν αυτόλογους παράγοντες (ένζυμα) από το αίμα του πάσχοντος!

Τα θεαματικά αποτελέσματα, της πρωτοποριακής θεραπείας που εφαρμόζεται πλέον και στη χώρα μας, παρουσιάστηκαν πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη στο κοινό συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής και της Ελληνικής Εταιρείας Χεριού και Άνω Άκρου.

«Η εφαρμογή της νέας θεραπείας αποτελεί επανάσταση στην αντιμετώπιση των παθήσεων του χεριού, που ταλαιπωρούν με αφόρητους πόνους δεκάδες εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς πολλές περιπτώσεις καταργεί το χειρουργείο», τονίζει ο Χειρουργός, Ορθοπαιδικός - Μικροχειρουργός Χεριού κ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου.

Η θεραπεία, όπως εξήγησε ο κ. Ιγνατιάδης που την εφαρμόζει, είναι απλή, γρήγορη και έχει άμεσα αποτελέσματα. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κατάλληλα εξοπλισμένο ιατρείο και από εξειδικευμένο ιατρό, γεγονός που μειώνει συνολικά το κόστος της επέμβασης, αφού δεν γίνεται καν εισαγωγή σε νοσοκομείο.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Μετά τη διάγνωση της πάθησης ο γιατρός παίρνει αίμα από τον πάσχοντα, με μια απλή αιμοληψία. Στη συνέχεια με ειδική επεξεργασία, γίνεται λήψη από το αίμα, ενός ένζυμου, το οποίο εδράζει στο περίβλημα των αιμοπεταλίων και έχει αυξητικές - επουλωτικές ιδιότητες.

Ακολούθως, ο θεράπων γιατρός με σύριγγα κάνει έκχυση του ενζύμου στο σημείο του μεγίστου πόνου, ή γύρω από αυτό σε πέντε κοντινά σημεία. Τον τελευταίο χρόνο η θεραπεία εφαρμόζεται και στην αντιμετώπιση των αρχόμενων αρθρίτιδων μικρών αρθρώσεων, όπως του αντίχειρα.

Για κάθε θεραπεία μπορεί να χρειασθούν 1 - 3 συνεδρίες, ενώ η διαδικασία εφαρμογής δεν ξεπερνά τα 20-25 λεπτά. Μετά την έκχυση του ενζύματος, το χέρι αναρτάται σε ένα περιλαίμιο για δυο ημέρες, ενώ για δύο εβδομάδες δεν επιτρέπεται η καταπόνηση, όπως συμβαίνει και στην θεραπεία με κορτιζόνη.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΧΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Δύο απo τις πιο συχνές και βασανιστικές παθήσεις του χεριού είναι :

  • Η έξω επικονδυλίτιδα (στον αγκώνα), που βασανίζει τα χέρια αυτών που κάνουν χειρονακτικές εργασίες και των αθλητών, αλλά και στις κομμώτριες, δακτυλογράφους, πιανίστες, κλπ. και
  • Η αρθρίτιδα βασικής άρθρωσης του αντίχειρα (στο χέρι), που προσβάλλει τα χέρια των γυναικών άνω των 40 χρόνων. Βέβαια οι νοικοκυρές επιβαρύνονται συχνά και από τις δύο παραπάνω παθήσεις, αφού εντάσσονται και στις δύο παραπάνω κατηγορίες.

ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ: Η έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow) εκδηλώνεται με:

  • Άλγη διαξιφιστικά στον αγκώνα επιδεινούμενα με την χρήση του άκρου,
  • Aιμωδίες που αντανακλούν συχνά προς το μπράτσο ή τον πήχη, ενώ κάποια στιγμή εγκαθίσταται σχεδόν ανικανότητα εκτέλεσης χειρονακτικής εργασίας και έκπτωση μυϊκής ισχύος.

Είναι δε πολύ βασανιστικό και ψυχοφθόρο να βλέπεις το χέρι σου να αχρηστεύεται προοδευτικά και να σου πέφτουν τα αντικείμενα ή να μη μπορείς να βιδώσεις μια βίδα.

Σε στατιστικές που έγιναν σε 12 εργοστάσια στην Ουάσιγκτoν, βρέθηκε ότι ανά πάσα στιγμή πάσχει το 5.2 - 6% του εργατικού πληθυσμού, ενώ στη διάρκεια της ζωής του ο ένας στους τρεις εργάτες κάποια στιγμή θα προσβληθεί από κάποια  άλλης βαρύτητας επικονδυλίτιδα. Η ηλικία 35 - 52 χρόνων είναι η πιο επιρρεπής και το γυναικείο φύλλο επίσης είναι πιο ευαίσθητο.

ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΕΙΡΑ:

Χαρακτηριστικό της βασικής αρθρίτιδας του αντίχειρα είναι ο επιδεινούμενος πόνος που συνοδεύεται από πρήξιμο. Σε  προχωρημένο στάδιο αρθρίτιδας, ο αντίχειρας ακινητοποιείται και ο πάσχοντας αδυνατεί να εκτελέσει βασικές κινήσεις, όπως η απλή σύλληψη αντικειμένων.

Στα τελικά στάδια ο αντίχειρας υπερξαρθρώνεται στη βάση του και κονταίνει στο μήκος του, ενώ σχεδόν αχρηστεύεται.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Μέχρι πριν από πέντε χρόνια, πριν δηλαδή από την θεραπεία με τους αυτόλογους παράγοντες, οι χρόνιοι βασανιστικοί πόνοι από τις παθήσεις του χεριού αντιμετωπίζονταν με:

  • Τη λήψη αντιφλεγμονωδών από το στόμα,
  • Ακινητοποίηση του χεριού (νάρθηκες),
  • Εφαρμογή ειδικών περιδέσεων (σκράτς),
  • Φυσικοθεραπείες (laser,υπέρηχα κλπ),
  • Παγοθεραπεία,
  • Ενέσεις κορτιζόνης στο σημείο μεγίστης ευαισθησίας.

Σε ακόμα πλέον επίμονες μορφές της πάθησης, γίνονταν χειρουργική επέμβαση με πλάγια έξω τομή στον αγκώνα και αποκόλληση ή επιμήκυνση της έκφυσης των τενόντων, με αμφίβολο όμως αποτέλεσμα.

www.ignatiadismicrohand.euwww.microhand-ortho-spine.gr, www.greekmedicaltravels.com

 

Τηλ. 210 6974278-80,  κιν. 6944251529

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.