Sidebar

24
Τετ, Ιουλ

Ιατρικές Εξετάσεις
Typography

Το υπερηχογράφημα αποτελεί μια από τις πλέον αξιόπιστες διαγνωστικές μεθόδους των παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος.

Αποτελεί μια σύγχρονη μέθοδο απεικόνισης του μυοσκελετικού συστήματος χρησιμοποιώντας υπερήχους υψηλής ευκρίνειας και μηχανήματα τελευταίας γενιάς που συμβάλλουν στην ακριβέστερη και πιο αξιόπιστη απεικόνιση τενόντων, συνδέσμων, μυών, νεύρων και αρθρώσεων των άνω και κάτω άκρων. Στις περισσότερες προηγμένες χώρες αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στη διάγνωση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων που αφορούν στις ειδικότητες της ορθοπαιδικής, της αθλητιατρικής και της ρευματολογίας και αποτελεί πλέον εξέταση πρώτης γραμμής για προβλήματα από τις περιφερικές αρθρώσεις.

Χρησιμοποιείται ευρέως σε ασθενείς που εμφανίζουν πόνο, δυσλειτουργία ή δυσκινησία και παρουσία μορφωμάτων στα μαλακά μόρια ή τις αρθρώσεις. Επίσης χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αθλητικών κακώσεων και γενικότερα τραυματισμών του μυοσκελετικού συστήματος.

Τα πλεονεκτήματα του υπερηχογραφήματος έναντι των άλλων απεικονιστικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται στη διάγνωση των παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος - κατά κύριο λόγο οι απλές ακτινογραφίες, η αξονική και η μαγνητική τομογραφία - είναι αρκετά και ουσιώδη. Ο υπέρηχος δεν περιλαμβάνει χρήση ακτινοβολίας ή μαγνητικού πεδίου, δεν χρειάζεται ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικών ουσιών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με μεταλλικά προθέματα ή καρδιακό βηματοδότη, καταστάσεις στις οποίες αντενδείκνυται η μαγνητική τομογραφία. Επιπλέον, το υπερηχογράφημα είναι μια εξέταση ανώδυνη, σχετικά σύντομης διάρκειας, χωρίς ιδιαίτερα υψηλό κόστος και δεν απαιτεί παραμονή του ασθενούς σε κλειστό χώρο.

Πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του υπερηχογραφήματος αποτελεί η δυνατότητα δυναμικής εξέτασης των αρθρώσεων. Με το δυναμικό υπερηχογράφημα απεικονίζεται σε πραγματικό χρόνο η περιοχή που πάσχει, ενώ ταυτόχρονα ζητείται από τον ασθενή να κινήσει το πάσχον άκρο ή να το τοποθετήσει σε συγκεκριμένες θέσεις. Με τον τρόπο αυτό αναδεικνύονται παθήσεις που δεν μπορούν να διαγνωσθούν σε θέση ηρεμίας, ενώ επιπλέον μπορούν να αναπαραχθούν τα συμπτώματα με κατάλληλες δοκιμασίες.

Επιπρόσθετα, με την καθοδήγηση βελόνας με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος μπορεί να γίνει έγχυση φαρμάκων μέσα σε μια άρθρωση με μεγάλη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.

Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που αφορούν στο μυοσκελετικό σύστημα στις οποίες ενδείκνυται η διενέργεια ενός υπερηχογραφήματος όπως: τενοντίτιδες ή ρήξεις τενόντων, ρήξεις συνδέσμων, φλεγμονές θυλάκων, υμενίτιδες, θλάσεις μυών, κύστεις, αιματώματα, συλλογές, ασβεστώσεις, αρθρίτιδες, διάφορες κακώσεις, παθήσεις αχίλλειου τένοντα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, ξένα σώματα, λιπώματα, γάγγλια, νευρογενείς όγκοι, κάποια κατάγματα και πολλές άλλες.

Οι περιοχές που δύναται να εξετασθούν υπερηχογραφικά είναι οι ώμοι, οι αγκώνες, οι πηχεοκαρπικές αρθρώσεις και οι άκρες χείρες, τα ισχία, τα γόνατα, οι ποδοκνημικές αρθρώσεις και οι άκροι πόδες καθώς και οι περισσότερες μυϊκές ομάδες του σώματος. 

Το υπερηχογράφημα είναι μια διαγνωστική απεικονιστική μέθοδος που δίνει στο θεράποντα ιατρό χρήσιμες πληροφορίες για τη διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση των διάφορων προβλημάτων του μυοσκελετικού συστήματος. Ταυτόχρονα, πέρα από τη διάγνωση, αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο στην παρακολούθηση της εξέλιξης και της θεραπευτικής πορείας, καθώς και της επεμβατικής θεραπείας όπου αυτή κριθεί απαραίτητη.

Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό το γεγονός, ότι η υπερηχογραφική εξέταση του μυοσκελετικού συστήματος αποτελεί μία πολύτιμη εξέταση πρώτης γραμμής, σε ένα μεγάλο αριθμό παθολογικών καταστάσεων και μπορεί να δώσει αξιόπιστα διαγνωστικά στοιχεία άμεσα, ανώδυνα και χωρίς καμία επιβάρυνση του οργανισμού.

           Ο ΙΑΤΡΟΣ                                                     Ο ΙΑΤΡΟΣ

 

   ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ                                     ΗΛΙΑΣ ΝΑΚΟΣ

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.