Τo G-Spot (GrafenbergSpot) είναι μια μικρή περιοχή σε μέγεθος φασολιού στον γυναικείο κόλπο.
Το σημείο G συνήθως βρίσκεται 3-7 cm βαθιάστο πρόσθιο κολπικό τοίχωμα πίσω από την ουρήθρα και είναι πολύ ευαίσθητη περιοχή. Αν και το G-Spot έχει μελετηθεί από το 1940, εξακολουθεί να υφίσταται διαφωνία γύρω από την ύπαρξή του. Το 2009 μια βρετανική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ύπαρξή του είναι αναπόδεικτη με βάση ερωτηματολόγια και την προσωπική εμπειρία γυναικών. Άλλες μελέτες, με τη χρήση υπερήχων, έχουν βρεί στοιχεία του G-Spot σε γυναίκες που αναφέρουν ότι έχουν οργασμό κατά τη συνουσία. Έχει επίσης υποτεθεί ότι το σημείο G είναι μια επέκταση της κλειτορίδας και ότι αυτή είναι η αιτία του κολπικού οργασμού.
Οι σεξολόγοι και άλλοι ερευνητές ανησυχούν ότι οι γυναίκες που δεν νιώθουν να έχουν το G-spotμπορεί να θεωρούν τους εαυτούς δυσλειτουργικούς. Μερικές γυναίκες επίσης έχουν υποβληθεί σε μια χειρουργική διαδικασία που ονομάζεται ενίσχυση του G-Spot (G-Spot amplification), σε μια προσπάθεια να ενισχύσoυν την ευαισθησία του. Η ενίσχυση και διόγκωση του G-Spot είναι μια διαδικασία που αποσκοπεί στο να αυξήσει προσωρινά την ευχαρίστηση σε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες με φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία, με έμφαση στην αύξηση του μεγέθους και της ευαισθησίας του G-Spot. Η ενίσχυση γίνεται με ένεση υαλουρονικού οξέος μέσα στον κόλπο ακριβώς κάτω από το βλεννογόνο στην περιοχή η G-Spot με τοπικό αναισθητικό.
Ομως το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων το 2007 προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει έγκυρος ιατρικός λόγος για να εκτελείται η διαδικασία, η οποία δεν θεωρείται ρουτίνα και δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής ή αποτελεσματική. Οι πιθανοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν σεξουαλική δυσλειτουργία, λοίμωξη, αλλοιωμένη αίσθηση, δυσπαρεύνια, συμφύσεις και ουλές και θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο να συστήνεται. Επιπλέον η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA)και η Αμερικανική Ιατρική Ένωση αναφέρουν πως η διαδικασία δεν έχει εγκριθεί και δεν έχει αξιολογηθεί από μελέτες για την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα της.
Το επιστημονικό συμπέρασμα πολλών ερευνών είναι ότι η πλειοψηφία των γυναικών πιστεύει ότι το σημείο G υπάρχει στην πραγματικότητα αν και δεν ήταν σε θέση να το εντοπίσει. Επιπλέον, ακτινογραφικές και νευρολογικές μελέτες δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν την ύπαρξή του σε ανατομικό επίπεδο. Ωστόσο, αξιόπιστες εκθέσεις για την ύπαρξη μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης περιοχής στην πρόσθια επιφάνεια του κολπικού τοιχώματος εγείρουν το ερώτημα της ύπαρξης ή μη του G-spot.
Πηγή: http://www.hiniadis.com/