Sidebar

01
Παρ, Δεκ

Γενετική
Typography

Η φαρμακευτική βιομηχανία που έχει επενδύσει στην αντιγήρανση του ανθρώπου είναι αναμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες,

ακμάζουσες και κερδοφόρες βιομηχανίες που υπάρχουν. Το TA-65 (Cycloastragenol) είναι σχετικά μια άγνωστη χημική ουσία που όμως θα διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο στον αγώνα της αντιγήρανσης τα χρόνια που έπονται.

 

Είναι βέβαιο επίσης ότι η ίδια ουσία και οι ιδιότητες της θα αποτελέσουν επίκεντρο ενδιαφέροντος καθώς και διχόνοιας μεταξύ επιστημόνων υγείας.

Αντιγήρανση: Τάση της εποχής ή όχι;

Η νεανική εμφάνιση και η καθυστέρηση της διαδικασίας της γήρανσης  απασχολεί την ανθρωπότητα εκατοντάδες χρόνια τώρα. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι Φαραώ και η Κλεοπάτρα είναι γνωστό ότι έπαιρναν το μπάνιο τους με γάλα κατσίκας ή γαϊδούρας καθώς το θεωρούσαν ιδιαίτερα ευεργετικό για το δέρμα, ενώ κατά τον Μεσαίωνα οι γυναίκες απολάμβαναν το μπάνιο τους σε κρασί το οποίο υποθετικά άφηνε το δέρμα απαλό και μεταξένιο!  Άλλοι πολιτισμοί ανέπτυξαν τα δικά τους φίλτρα και ελιξίρια αντιγήρανσης χρησιμοποιώντας φύλλα ελιάς, βότανα, θαλάσσια φύκια, έλαια, άμμο, λάσπη ακόμα και πλακούντα προβάτου ο οποίος είναι πλούσια πηγή βλαστοκυττάρων!

Το γάλα, το γάλα γαϊδούρας, το κρασί, τα φύκια, η άμμος, η λάσπη, τα βότανα, τα έλαια, η ελιά και τα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται σήμερα σε προϊόντα ομορφιάς- αντιγήρανσης!

Καθώς η επιστημονική έρευνα εξελίχθηκε, η ανθρώπινη εφευρετικότητα έχει φέρει στη διάθεση μας μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών που έχουν ως σκοπό να μας κρατήσουν «νέους – εσωτερικά & εξωτερικά». Γνωρίζουμε πολύ καλά για τα αντιοξειδωτικά των τροφίμων που προλαμβάνουν το «σκούριασμα» των κυττάρων και πάνω στα οποία έχουν βασιστεί αρκετές διατροφές-δίαιτες (πχ δίαιτα ORAC) και συμπληρώματα διατροφής. Πόσιμο κολλαγόνο, κρέμες και οροί προσώπου- σώματος, σαμπουάν και αφρόλουτρα, κρέμες χεριών και αντηλιακά πλούσια σε βιταμίνες Ε, Α, είναι κάποια από τα λίγα παραδείγματα ανάμεσα στα εκατομμύρια προϊόντα αντιγήρανσης που πωλούνται σήμερα.  

Νέα εποχή στην αντιγήρανση!

Τον Μάιο του έτους 2012 δημιούργησα το GeneNutrition.gr. Ένα site υγείας με μια επιπλέον κατεύθυνση σε θέματα γενετικής.  Η επιρροή των καθηγητών μου στο πανεπιστήμιο καθώς και η ελπίδα-πίστη που τρέφω για τις μελλοντικές γονιδιακές θεραπείες και τη συμβολή που θα έχουν στην υγεία του ανθρώπου οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Το GeneNutrition.gr (καθώς και εγώ ο ίδιος) έγινε θέμα προς συζήτηση, κατακρίθηκε και συνεχίζει να κατακρίνεται ή να παραβλέπεται (κυρίως από συναδέλφους που αδυνατούν να δουν αυτό που έρχεται).

Σιγά σιγά και με σταθερά βήματα, αυτό που πάντα ήλπιζα αρχίζει να ξεπηδά μπροστά σε όλους! Η εξατομικευμένη θεραπεία με φάρμακα (φαρμακογονιδιωματική) και τα γονιδιακά τεστ αντιγήρανσης, αθλητισμού, ρύθμισης του σωματικού βάρους και εκτίμησης της υγείας είναι πλέον γεγονός. Παραδέχομαι ότι η επιστήμη αυτή βρίσκεται σε εμβρυικό ακόμη στάδιο και με ανεβασμένο κόστος προς το παρόν, αλλά κάθε μέρα που περνά ο συγκεκριμένος τομέας ενδυναμώνεται ολοένα και περισσότερο και με γοργούς ρυθμούς!

See: AmgenLifegeneticsDNAFitDFMedicaGeneMeCenegenics23andme

Μέχρι στιγμής, έχουμε εξετάσει (και συνεχίσουμε να εξετάζουμε) τη διατροφή, τη σωματική άσκηση, τα συμβατικά φάρμακα, τα συμπληρώματα διατροφής και τις σύγχρονες μεθόδους ιατρικής-χειρουργικής αλλά παρ όλα αυτά συνεχίζουμε να γερνάμε, να αρρωσταίνουμε και να ολοκληρώνουμε τον κύκλο της ζωής μας, αργά ή γρήγορα!

Ο τρόπος ζωής και οι επιλογές που κάνουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας παίζουν αναπόσπαστο ρόλο στην εκδήλωση μιας ασθένειας ή όχι (πχ. αν καπνίζουμε έχουμε περισσότερες πιθανότητες για καρκίνο του πνεύμονα, αν δεν τρώμε σωστά, περισσότερες πιθανότητες για παχυσαρκία κλπ) αλλά σίγουρα δεν αποτελούν τη μόνη λύση στην έρευνα της ανθρώπινης βιολογίας & κατ’ επέκταση υγείας!

Αν και οι βάσεις στην επιστήμη της γενετικής έπρεπε να μπουν διαφορετικά, ο κόσμος ίσως να έρθει πιο κοντά στο γενετικό του υλικό μέσω ενός επαναστατικού προϊόντος αντιγήρανσης.

Το TA-65 (Cycloastragenol) είναι μια φυσική ουσία που παράγεται από το φυτό αστράγαλος(Astragalus ) και ίσως η μοναδική ουσία που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ή επιμήκυνση των τελομερών των χρωμοσωμάτων!!  Ας εξηγήσουμε…

Χρωμοσώματα και Τελομερή

Μέσα σε κάθε κύτταρο του ανθρώπου υπάρχουν 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων.  Το χρωμόσωμα είναι μια καλά οργανωμένη δομή DNA και πρωτεϊνών (κάτι σαν κουβάρι) και αποτελεί το κληρονομούμενο υλικό του ανθρώπου. Κάθε χρωμόσωμα αποτελείται από ένα μόριο DNA διπλής έλικας που είναι ενωμένο στον πυρήνα του κυττάρου με πρωτεΐνες που ονομάζονται ιστόνες. Οι ιστόνες βοηθούν στο πακετάρισμα της τεράστιας αυτής αλυσίδας του DNA (το οποίο αν ξεδιπλωθεί έχει μήκος περίπου 3 μέτρα), ώστε να καταλαμβάνει μικρό χώρο μέσα στον πυρήνα του κυττάρου.

Τα τελομερή (από τις ελληνικές λέξεις τέλος & μέρος – στην αγγλική γλώσσα telomere) είναι κάτι σαν προστατευτικά καπάκια στο τέλος των χρωμοσωμάτων, όπως για παράδειγμα είναι οι πλαστικές άκρες στο τέλος των κορδονιών. Όπως τα κορδόνια αρχίζουν σιγά σιγά και ξεφτίζουν όταν αυτές οι πλαστικές άκρες καταστραφούν, έτσι και το γενετικό μας υλικό (και κατ επέκταση το κύτταρο) αρχίζει και δυσλειτουργεί ή καταστρέφεται όταν τα τελομερή συρρικνωθούν ή καταστραφούν αντίστοιχα.

Κυτταρική διαίρεση και τελομερή

Τα ανθρώπινα κύτταρα διαιρούνται φυσιολογικά (κατά μέσο όρο 60 φορές) καθ όλη τη διάρκεια της ζωής μας με μια διαδικασία που ονομάζεται μίτωση. Ωστόσο, κάθε φορά που ένα κύτταρο αναπαράγεται, ο μήκος των τελομερών των χρωμοσωμάτων συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο αποδυναμώνοντας το γενετικό μας υλικό καθώς και το ίδιο το κύτταρο που εν τέλη δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις λειτουργίες του και πεθαίνει.

Μερικά κύτταρα, όπως εκείνα που βρίσκονται στο δέρμα και τα μαλλιά, επηρεάζονται περισσότερο από τη συρρίκνωση των τελομερών, επειδή αναπαράγονται πολύ πιο συχνά.

Κατά τη παιδική ηλικία το μήκος των τελομερών είναι αξιοσημείωτα μεγαλύτερο συγκριτικά με το μήκος τους σε προχωρημένη ηλικία.

http://www.genenutrition.gr/images/6_telomere_2.jpg

Τελομερή και υγεία

Η γήρανση είναι μια βιολογική διαδικασία που επηρεάζει τα περισσότερα κύτταρα του ανθρώπινου και όχι μόνο οργανισμού. Η κυτταρική γήρανση έχει συνδεθεί με μια σειρά χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη, των νευρολογικών παθήσεων και του καρκίνου. Παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο που σημειώθηκε κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η κατανόηση της βιολογίας της γήρανσης παραμένει ατελής. Η βιολογία των τελομερών αναδείχθηκε πρόσφατα ως ένας σημαντικός παίκτης στον πόλεμο της διαδικασίας της γήρανσης καθώς και των παθήσεων που σχετίζονται με αυτή.  Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι θετικά όσον αφορά παθήσεις όπως τη νόσο του Πάρκινσον, τη νόσο Αλτσχάιμερ, την αθηροσκλήρωση και την καρδιακή ανεπάρκεια.


Αν το TA65 δεν χρησιμοποιηθεί εν τέλη ως συμπλήρωμα αντιγήρανσης, πιθανόν θα χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία για μια πληθώρα προβλημάτων υγείας. Κλινικές μελέτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Πως λειτουργεί το TA65

Το TA65 είναι, όπως προαναφέρθηκε, ένα φυσικό συστατικό που εξάγεται σε πολύ μικρές ποσότητες από τη ρίζα του φυτού αστράγαλος (φυτό ιδιαίτερα γνωστό στη Κίνα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες).  Όταν το TA65 εισέλθει στη κυκλοφορία του αίματος οδηγείται στα κύτταρα και επηρεάζει το γονίδιο hTERT το οποίο ενεργοποιεί και αυξάνει τη δράση (κατά 1.3 έως 3.3 φορές υψηλότερη δράση) ενός ενζύμου που ονομάζεται τελομεράση (telomerase). Η τελομεράση με τη σειρά της μπορεί να επιβραδύνει, να σταματήσει ή ίσως ακόμη και να αντιστρέψει τη συρρίκνωση των τελομερών που συμβαίνει φυσιολογικά καθώς γερνάμε.

Η δράση & η ποσότητα της τελομεράσης που παράγεται φυσιολογικά από το σώμα μας μει

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.