Sidebar

14
Κυρ, Απρ

Δερματολογία
Typography

Όλες οι έρευνες μοιάζουν να συνωμοτούν ενάντια στα ξυραφάκια και τις ξυριστικές μηχανές!

Οι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι τα γένια αποτελούν μία φυσική προστασία του δέρματος προφυλάσσοντας τους άντρες ακόμα και από κακοήθειες.

 Πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του νότιου Κουίνσλαντ, έδειξε ότι η γενειάδα προσφέρει σημαντική προστασία απέναντι στις δερματικές βλάβες που προκαλεί ο ήλιος. Όπως ανέφεραν οι Αυστραλοί ερευνητές στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση “Radiation Protection Dosimetry”, τα σημεία του προσώπου που καλύπτονται από μουστάκι, γένια ή μούσια εκτίθενται κατά 33% λιγότερο στις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου σε σχέση με το άτριχο δέρμα. Χρησιμοποιώντας τεχνικές δοσιμετρίας, που υπολογίζουν με ακρίβεια την ποσότητα της ακτινοβολίας που απορροφά το δέρμα σε μία δεδομένη στιγμή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γένια προσέφεραν 90-95% προστασία απέναντι στον ήλιο, ανάλογα με το μήκος της τρίχας, περιορίζοντας έτσι τα σημάδια γήρανσης αλλά και τις πιθανότητες για ανάπτυξη καρκίνου.

Παρομοίασαν μάλιστα την προστασία αυτήν με την προφύλαξη που παρέχουν τα μακριά μαλλιά των γυναικών στα πλαϊνά του προσώπου τους, αλλά και στην περιοχή του αυχένα, των ώμων και της πλάτης. Οι επιστήμονες επεσήμαναν ακόμα ότι το πάχος της τρίχας λειτουργεί παρόμοια με τον δείκτη αντηλιακής προστασίας: όσο μεγαλύτερη η πυκνότητα και το πάχος των μαλλιών, τόσο υψηλότερος ο δείκτης αντηλιακής προστασίας που προσφέρουν στο δέρμα.

Την ίδια στιγμή, τα γένια αποτελούν ασπίδα και απέναντι στον αέρα και το κρύο, που ξηραίνουν την επιδερμίδα επισπεύδοντας τη γήρανσή της. Οι τρίχες του προσώπου συγκρατούν τη φυσική υγρασία του δέρματος, προφυλάσσοντάς το από τον αέρα που διαταράσσει την προστατευτική υδρολιπιδική του μεμβράνη. Παρομοίως, αν ένας άντρας φορέσει ενυδατική κρέμα, αυτή θα διατηρηθεί περισσότερο κάτω από τα γένια και το μουστάκι παρά σε ένα ξυρισμένο δέρμα. Όπως επισημαίνουν οι δερματολόγοι, και μόνο η παρουσία τριχοθυλάκων στο πρόσωπο συμβάλλει θετικά για την υγεία του δέρματος, όπως και οι σμηγματογόνοι αδένες που καλύπτουν τις τρίχες με προστατευτικά έλαια. Σε όποιο σημείο του προσώπου υπάρχουν τριχοθύλακες και σμηγματογόνοι αδένες – ακόμα και στο πηγούνι, τα πλαϊνά του προσώπου και τον λαιμό – το δέρμα είναι παχύτερο και άρα πιο ανθεκτικό στις βλάβες.

Επιπλέον, οι άντρες που δεν ξυρίζονται τακτικά, αποφεύγουν τα δυσάρεστα εξανθήματα. Όπως αποκαλύπτουν οι ειδικοί, το ξύρισμα αποτελεί την κύρια αιτία βακτηριακών μολύνσεων στην περιοχή της γενειάδας. Μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα, συστροφή τριχών, αλλά και παθήσεις, όπως θυλακίτιδα.

Πολύτιμα αποδεικνύονται τα γένια και σε ό,τι αφορά τις αλλεργίες. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ένα μεγάλο μουστάκι μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα του άσθματος, το οποίο προκαλείται από τη γύρη και τα μόρια της σκόνης, καθώς μπλοκάρει την είσοδο των αλλεργιογόνων ουσιών στους αεραγωγούς της μύτης. Τέλος, μία πυκνή γενειάδα κάτω από το πηγούνι μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία στην περιοχή του λαιμού, κρατώντας μακριά ένα απειλητικό κρυολόγημα!

Χριστόφορος Τζερμιάς, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.