Ένα μόριο είναι αυτό που μπορεί να περιορίσει τη χωρητικότητα του εγκεφάλου μας και αν αλλάξουν τα δεδομένα, τότε μπορεί να χωρέσει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες πληροφοριών!
Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να έχουν πρακτική εφαρμογή σε ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, αλλά και ο αυτισμός ή το σύνδρομο Asperger.
Αναφερόμενος στην αξία της έρευνας, ο επικεφαλής της προσπάθειας, δρ. Keith Murai σημείωσε ότι σε προηγούμενες μελέτες είχε εντοπιστεί ότι η παραγωγή νέων μορίων είναι βασική για την δυνατότητα του εγκεφάλου να αποτυπώνει μνήμες και πληροφορίες. Και αν αυτή η παραγωγή μπλοκαριστεί, τότε δε μπορεί να αποθηκευτεί νέο «υλικό». Η νέα έρευνα έδειξε ότι το μυαλό μας έχει μια πρωτεΐνη- κλειδί που περιορίζει την παραγωγή μορίων, τα οποία βοηθούν στην αποθήκευση πληροφοριών. Αν αυτή η πρωτεΐνη πάψει να υφίσταται, τότε ο εγκέφαλος απελευθερώνεται.
Η πρωτεΐνη ονομάζεται FXR1P (Fragile X Related Protein 1) και αν εξαλειφθεί από συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου, παράγονται νέα μόρια που ενδυναμώνουν τις συνδέσεις των εγκεφαλικών κυττάρων και αναβαθμίζουν τη μνήμη.
Οι επιστήμονες εντυπωσιάστηκαν από την ανακάλυψη και σημείωσαν ότι ο ρόλος της πρωτεΐνης δεν είχε εντοπιστεί ως τώρα. Μάλιστα, υπογράμμισαν ότι τώρα αντιμετωπίζουν την εγκεφαλική λειτουργία με μία νέα προοπτική, κάτι που δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν υπό νέο πρίσμα και γνωστές ασθένειες.
Για παράδειγμα, θα μπορούσε να ενισχυθεί η κινητικότητα του εγκεφάλου τοπικά ή γενικά για να αντιμετωπιστούν ασθένειες όπως ο αυτισμός ή η νόσος Αλτσχάιμερ και ειδικά στη δεύτερη περίπτωση να βελτιωθεί η ζωή των ασθενών.