Sidebar

25
Πεμ, Ιουλ

Τρόπος Ζωής
Typography

Η επιστροφή στους ρυθμούς του φθινοπώρου, μετά από ένα διασκεδαστικό καλοκαίρι δεν σημαίνει μόνο αυξημένη δουλειά στο γραφείο αλλά και ανάκτηση των δραστηριοτήτων που γεμίζουν την ημέρα μας με ενέργεια και καλή διάθεση μετά από αυτό.

Ανανέωση της εγγραφής στο γυμναστήριο, ενασχόληση με κάποιο νέο άθλημα ή hobby, ή έστω καθιέρωση ενός συγκεκριμένου πλάνου εκγύμνασης στο σπίτι ή στο πάρκο της περιοχής μας.

 

Ο σκοπός αυτήν την εποχή δεν είναι να αποκτήσουμε γρήγορα τέλειους κοιλιακούς για να βγούμε στην παραλία, αλλά να επιδοθούμε σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής που πρώτα απ' όλα θα απολαμβάνουμε, αποφεύγοντας έτσι την πιθανότητα να το βαρεθούμε στα μισά της χρονιάς, και έπειτα θα μας κρατά σε καλή φόρμα χωρίς να μας κουράζει.

Το πρώτο βήμα, λοιπόν, που έχετε να κάνετε εν όψει των φθινοπωρινών αθλητικών σας δραστηριοτήτων είναι να επιλέξετε αυτήν -ή αυτές- που θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον, αν δεν έχετε ήδη καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο είδος άσκησης, και το δεύτερο είναι να την κάνετε σωστά χωρίς να χάνετε... επεισόδια.

Στο γυμναστήριο...

Τόσο στα μεγάλα όσο και στα μικρά, συνοικιακά γυμναστήρια της πόλης, η ανάγκη να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους ασκούμενους αλλά και να διατηρήσουν τους υπάρχοντες, οδηγεί τους ιδιοκτήτες να προσφέρουν ελκυστικά μηνιαία και ετήσια πακέτα γυμναστικής, τα οποία συνδυάζουν περισσότερα του ενός είδη (π.χ. αεροβική και γιόγκα) σε εξαιρετικές τιμές.

Όσο για το πρόγραμμα ασκήσεων που θα ακολουθήσετε στο γυμναστήριο, αυτό φυσικά έχει να κάνει με τις ανάγκες και τις δυνατότητές σας. Ο συνδυασμός, ωστόσο, αερόβιας γυμναστικής και ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης είναι ιδανικός για ολοκληρωμένο αποτέλεσμα και επίτευξη περισσότερων του ενός στόχου: Κάψιμο λίπους, γράμμωση, αντοχή , δύναμη κ.λ.π. Η χρήση οργάνων γυμναστικής μπορεί να γίνει τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες, ενώ τα ομαδικά προγράμματα αερόβιας άσκησης προσφέρουν γυμναστική με διασκεδαστικό τρόπο.

Ο χορός επίσης αποτελεί μια εναλλακτική μορφή άσκησης. Τι πιο διασκεδαστικό από δύο απογεύματα χορού την εβδομάδα και μάλιστα με την παρέα σας; Το όφελος, μάλιστα, με το συγκεκριμένο hobby είναι διπλό ,αφού ο χορευτής όχι μόνο γυμνάζεται με αερόβιο τρόπο, αλλά και μαθαίνει εντυπωσιακές φιγούρες . Σχολές χορού υπάρχουν και η γκάμα των ειδών περιλαμβάνει από ελληνικούς παραδοσιακούς μέχρι ευρωπαϊκούς και μοντέρνους .

Στο σπίτι...

Για εσάς που η ιδέα του να ξαναφορέσετε ρούχα και παπούτσια και να σπεύσετε σε κάποιον χώρο εκγύμνασης μετά την δουλειά ακούγεται βουνό, υπάρχει πάντα η έσχατη λύση της γυμναστικής στο σπίτι, η οποία μπορεί να μην έχει σε τίποτα να ζηλέψει αυτήν του γυμναστηρίου αν έχετε αρκετό χώρο για όργανα γυμναστικής ή επιθυμείτε να προσλάβετε personal trainer.

Στην πρώτη περίπτωση, σε αυτήν δηλαδή που έχετε την δυνατότητα να δημιουργήσετε το προσωπικό σας γυμναστήριο, ο εξοπλισμός που θα χρειαστείτε είναι ένας διάδρομος ή ποδήλατο , στρώμα για ασκήσεις στο πάτωμα , μπάλα γυμναστικής και αλτήρες . Έτσι, μπορείτε να δημιουργήσετε για πάντα το δικό σας γυμναστήριο στο σπίτι. Τι ασκήσεις θα κάνετε, πέρα από τρέξιμο στον διάδρομο και ποδηλασία; Η γκάμα είναι απεριόριστη: Pushups, κοιλιακούς, ασκήσεις χεριών και πλάτης με βάρη, βαθιά καθίσματα και προβολές ποδιών και πολλά άλλα.

Ως προς το personal training, πρόκειται μάλλον για τον καλύτερο δυνατό τρόπο να γυμναστείτε καλύτερα και από ό,τι στο γυμναστήριο, χωρίς καν να ξεμυτίσετε από την «βολή» σας. Η μόδα που ξεκίνησε από την Αμερική, και δη από τους αστέρες μουσικής και κινηματογράφου, για να φτάσει και στην Ελλάδα, πέτυχε γιατί βοηθά τον ασκούμενο να κερδίσει αυτό ακριβώς που στερείται εξαιτίας της καθημερινής ρουτίνας: χρόνο. Ο personal trainer, το άτομο που αναλαμβάνει να γυμνάσει τον ενδιαφερόμενο σε προσωπικό επίπεδο, επισκέπτεται τον ασκούμενο στον προσωπικό του χώρου, τις μέρες και τις ώρες που ο δεύτερος επιθυμεί και όχι όποτε ορίζει κάποιο πρόγραμμα γυμναστηρίου.

Το σπουδαιότερο, όμως, όφελος του personal training είναι ότι ο γυμναστής είναι συνεχώς «πάνω» από τον ασκούμενο, τον επιβλέπει, τον κατευθύνει, δημιουργεί γι'αυτόν ασκήσεις ανάλογα με τις ανάγκες του και αποφεύγονται έτσι τα λάθη που μπορούν να οδηγήσουν τόσο σε αμφίβολα αποτελέσματα όσο και σε τραυματισμούς.

Όποιον τρόπο εκγύμνασης και αν ακολουθήσετε, πάρτε την απόφαση και ξεκινήστε δυναμικά...!!!!

 

Tζιλίνη Λιάνα 
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής 
Personal Trainer-fitness instructor
Πηγή: http://www.athlisis.gr/

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.