Sidebar

10
Τρι, Σεπ

Άσκηση & Υγεία
Typography

Παρότι η άσκηση έχει πολλά ευεργετικά οφέλη για την υγεία, συχνά προκαλούνται πόνοι σε αρθρώσεις, στον αυχένα, στην πλάτη, ή στη μέση από αθλήματα (σπορ).

Τις περισσότερες φορές αυτό οφείλεται σε λάθη όπως η άθληση χωρίς ζέσταμα, η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων, ιδιαίτερα μετά από κάποια ηλικία χωρίς να υπάρχει η ανάλογη καλή μυϊκή κατάσταση, αλλά και η υπερβολική καταπόνηση του σώματος σε αθλητές.

 

Ιδιαίτερα οι πόνοι στη μέση από αθλήματα (οσφυαλγία), αν συνυπάρχουν και πρόωρες εκφυλιστικές αλλοιώσεις της σπονδυλικής στήλης μπορεί να γίνουν χρόνιοι αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Πιο συγκεκριμένα για να αποφευχθούν οι πόνοι στη μέση από αθλήματα, ακολουθούν οδηγίες προφύλαξης, μέσω της μυϊκής ενδυνάμωσης, για ορισμένα από αυτά:

• ΜΠΑΣΚΕΤ: Επιβαρύνεται αρκετά η σπονδυλική στήλη και επειδή είναι άθλημα με μεγάλη σωματική επαφή υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τραυματισμών στην περιοχή της μέσης.

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Αυξήστε τη γενική φυσική κατάστασή σας. Δηλαδή, εκτός της αντοχής να έχετε δυνατό όλο το μυϊκό σύστημα με έμφαση στα πόδια, τη μέση και τα χέρια. Πάντοτε να κάνετε ζέσταμα και να φοράτε τα σχετικά αθλητικά παπούτσια κατά των κραδασμών.

• ΣΚΙ ΒΟΥΝΟΥ: Έχει υψηλές επιβαρύνσεις για την σπονδυλική στήλη. Τα τραντάγματα πιέζουν ακανόνιστα τους μεσοσπονδύλιους δίσκους.

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Κάνετε πάντα προθέρμανση, (περπατώντας αρχικά στο χιόνι, πηγαίνοντας σε μια πολύ εύκολη πίστα, ή περπατώντας με τα πέδιλα του σκι). Το γυμναστήριο είναι απαραίτητο, τουλάχιστον τρεις μήνες πριν το σκι, με έμφαση στις ασκήσεις για μυϊκή ενδυνάμωση όλων των μυών, αλλά κύρια του κορμού και των ποδιών.

• ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Το ποδόσφαιρο μαζί με το σκι είναι τα αθλήματα με τους περισσότερους τραυματισμούς, στους «ερασιτέχνες». Επίσης, λόγω των λοξών και πλάγιων μετατοπίσεων, των ξαφνικών «σπριντ» και της συχνής επαφής με τον αντίπαλο η πρόκληση πόνου στη μέση δεν είναι σπάνια.

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: δυναμώστε τη μέση σας και δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της ευλυγισίας ειδικά των ραχιαίων, των γλουτών και των ποδιών.

• ΤΕΝΙΣ: Οι κινήσεις του τένις επιβαρύνουν αρκετά τους μεσοσπονδύλιους δίσκους.

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: πριν παίξετε, κάνετε πάντα ζέσταμα τρέχοντας γύρω – γύρω στο γήπεδο και κάνοντας κινήσεις μετατόπισης παρόμοιες με αυτές του αθλήματος.

• ΓΚΟΛΦ: Κατά το γύρισμα και το χτύπημα της μπάλας η σπονδυλική στήλη παίρνει θέσεις μη φυσιολογικές, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται άμεσα, ιδιαίτερα στους αρχάριους.

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Απαραίτητα δυναμώστε το μυϊκό σας σύστημα και ιδιαίτερα τον κορμό σας. Επίσης, απαραίτητες είναι και οι διατατικές ασκήσεις πριν την άθληση.

• ΣΕΡΦ: Υψηλές επιβαρύνσεις στη μέση και γενικά στη σπονδυλική στήλη. Ενδείκνυται σε άτομα που έχουν άριστη φυσική κατάσταση.

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Χρειάζεται καλή μυϊκή κατάσταση όλου του σώματος.

• ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Παρότι συχνά προτείνεται για ανθρώπους με προβλήματα στη μέση το πρόσθιο και η πεταλούδα μπορεί να τα επιδεινώσουν.

Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Καλό ζέσταμα πρώτα έξω από το νερό. Δεν πρέπει να συγχέεται το άθλημα της κολύμβησης με τις θεραπευτικές ασκήσεις στο νερό υπό καθοδήγηση γυμναστή για τους πόνους στη μέση.

Οι πόνοι στη μέση από αθλήματα (οσφυαλγία), όπως και στο υπόλοιπο σώμα, και οι τραυματισμοί μπορούν να αποφευχθούν αν γίνεται παράλληλα εκγύμναση όλου του σώματος.

 

Άνθρωποι με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη πρέπει απαραίτητα να συμβουλευτούν τον ειδικό ιατρό πριν την ενασχόληση με κάποιο άθλημα και να ενημερώσουν το γυμναστή τους.

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.