Σε αντίθεση με τα γενικότερα πιστεύω των ανθρώπων, η ευτυχία στην ζωή έχει να κάνει περισσότερο με τον σεβασμό και την επιρροή που έχουμε στους άλλους παρά με την κοινωνική θέση και το επίπεδο του πλούτου
.Σύμφωνα με ερευνητές, ένας πιθανός λόγος για το ότι τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία είναι ότι οι άνθρωποι μπορεί να συνηθίζουν σε ένα υψηλό εισόδημα αλλά δεν κουράζονται ποτέ να λαμβάνουν θαυμασμό από τους άλλους.
Υπάρχει πληθώρα στοιχείων που δείχνουν ότι η ανώτερη κοινωνικοοικονομική θέση, το υψηλότερο εισόδημα ή ο πλούτος καθώς και η εκπαίδευση δεν ενισχύουν την ευτυχία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο σεβασμός που λαμβάνει κάποιος από τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του όπως οι φίλοι, οι γείτονες ή οι συνάδελφοι του σχετίζεται περισσότερο με την ευτυχία από ότι τα χρήματα.
Οι ερευνητές εφάρμοσαν την ιδέα τους μέσω μιας σειράς μελετών. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε 80 φοιτητές πανεπιστημίου. Το μέγεθος του σεβασμού που έλαβαν οι φοιτητές από τους γύρω τους γνωστό ως κοινωνιομετρική θέση, υπολογίστηκε με βάση αξιολογήσεις από τρίτους, αυτοαξιολογήσεις και από τον αριθμό των ηγετικών θέσεων που κατείχαν οι φοιτητές. Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψη τους το οικογενειακό εισόδημα των φοιτητών οι οποίοι ερωτήθηκαν για την κοινωνική τους ευημερία. Διαπιστώθηκε ότι, ο σεβασμός που λάμβαναν οι φοιτητές από τους συνομήλικους τους προέβλεπε την κοινωνική τους ευημερία, κάτι που δεν έγινε από τον πλούτο και το οικογενειακό εισόδημα των φοιτητών. Σε επόμενη μελέτη στην οποία επεκτάθηκε η ομάδα των συμμετεχόντων, τα αποτελέσματα που βρέθηκαν ήταν σχεδόν παρόμοια.
Σε τελική μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν μεταπτυχιακούς φοιτητές που σπούδαζαν Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA). Βρέθηκε ότι, η κοινωνική ευημερία των φοιτητών ήταν στενά συνδεδεμένη με τον σεβασμό που αισθάνονταν από τους συνομήλικους τους πριν αλλά και μετά την αποφοίτηση τους συγκριτικά με το πόσα χρήματα έβγαζαν.
Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι, ένας από τους λόγους για τους οποίους τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία είναι ότι οι άνθρωποι γρήγορα προσαρμόζονται σε ένα νέο επίπεδο εισοδήματος ή πλούτου. Οι νικητές τυχερών παιχνιδιών, για παράδειγμα, είναι αρχικά χαρούμενοι, αλλά στη συνέχεια επιστρέφουν γρήγορα στο επίπεδο ευτυχίας στο οποίο βρίσκονταν πριν κερδίσουν. Είναι πολύ πιθανό ο σεβασμός, η επιρροή που έχουμε στους άλλους και η κοινωνική μας ενσωμάτωση, να είναι αυτά που δεν παλιώνουν ποτέ και που μας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους σε βάθος χρόνου.
Πηγή: Association for Psychological Science, news release, June 20, 2012.