Sidebar

09
Τετ, Οκτ

Αυτοεκτίμηση & Αυτογνωσία
Typography

Η ευτυχία είναι μια αφηρημένη και ασαφής έννοια. Οι ορισμοί της είναι πολλοί, συχνά όμως το ίδιο αφηρημένοι όπως και η λέξη που προσπαθούν να προσδιορίσουν.

 

 

Σύμφωνα με το λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Γ. Μπαμπινιώτη, η ευτυχία ορίζεται ως «η πλήρης ευχαρίστηση και ικανοποίηση που αισθάνεται κάποιος από τη ζωή του».

 

Όλοι επιθυμούμε και αναζητούμε την ευτυχία, όμως μας διαφεύγει μόνιμα τόσο το νόημα της όσο και οι τρόποι με τους οποίους θα την κατακτήσουμε. Αν δεχτούμε ότι το νόημα της ευτυχίας είναι υποκειμενικό – άρα δεν καλύπτεται από έναν και μοναδικό ορισμό -, τότε τι ισχύει για τους τρόπους κατάκτησης της; Ένας τρόπος για να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά της ευτυχίας είναι να «αντιγράψουμε» τα μυστικά των ανθρώπων που είναι «ορατά» ευτυχισμένοι. Είναι οι άνθρωποι που φαίνεται να έχουν πάντα μια ρόδινη, πιο αισιόδοξη αντιμετώπιση της ζωής και μια αίσθηση ολοκληρωμένης χαράς.

 

Ας δούμε λοιπόν τις συνήθειες και τους ψυχολογικούς μηχανισμούς των ευτυχισμένων ανθρώπων:

  • Σχεδιάζουν την ζωή τους. Δεν μακαρίζουν ούτε καταριούνται τα πλάνα του Θεού και τα παιχνίδια της τύχης και της μοίρας. Παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους και θέτουν στόχους για τον εαυτό τους που είναι πραγματικά σημαντικοί για τους ίδιους (αφού ξεκαθαρίσουν το τοπίο από τις προσδοκίες των άλλων ή από στόχους που έχουν προκύψει λόγω φόβου, ανασφάλειας και αισθημάτων ενοχής). Οι στόχοι αυτοί δεν είναι αόριστοι ούτε ανέφικτοι και ανεδαφικοί. Είναι κοντινοί (χρονικά) και συγκεκριμένοι. Γνωρίζουν τι πραγματικά τους δίνει χαρά και επιδίδονται σε αυτές τις ευχάριστες δραστηριότητες αντί να σκοτώνουν την ώρα τους για παράδειγμα με την τηλεόραση. Δεν εμμένουν στη σιγουριά της απατηλής ασφάλειας αλλά τολμάνε να αλλάζουν την πορεία τους όταν μια δουλειά δεν τηρεί τις υποσχέσεις της ή όταν ένας έρωτας εξελίχθηκε σε πόνο.
  • Επιτρέπουν στον εαυτό τους να είναι ευτυχισμένοι. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, είναι γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι φοβούνται την ευτυχία. Σκεφτείτε την περίπτωση ενός ανθρώπου που αμέσως μετά από ένα επιτυχημένο αστείο και ακράτητο γέλιο, αναφωνεί «σε καλό να μας βγει!». Ο χριστιανικός πουριτανισμός ή οι δυσοίωνες νουθεσίες της οικογένειας για τους άπειρους κινδύνους της ζωής σκοτώνουν συστηματικά την εγγενή μας ικανότητα για χαρά καθώς και την αίσθηση ελέγχου που έχουμε πάνω στα γεγονότα της ζωής μας.
  • Αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Έχουν την επίγνωση ότι έχουν ευθύνη (ή μερίδιο της ευθύνης) για ό,τι τους συμβαίνει, άρα και την δυνατότητα να το αλλάξουν.  Την ίδια στιγμή, αποδέχονται τα λάθη τους ως ανθρώπινα και ως καλές ευκαιρίες για μάθηση. Δεν ρίχνουν τις ευθύνες για την «κακή τους μοίρα» στους άλλους και έτσι είναι ελεύθεροι από μεμψιμοιρίες και ηττοπάθεια.
  • Έχουν αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Ο βαθμός πίστης στον εαυτό μας είναι βασικό συστατικό της ευτυχίας αφού μας παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία για να συμπεριφερόμαστε αποτελεσματικά και να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι αγαπάνε τον εαυτό τους παρά τα μειονεκτήματα τους (τα οποία και γνωρίζουν) και πιστεύουν ότι αξίζουν να αγαπηθούν και να είναι σεβαστοί.
  • Η τέχνη της απόλαυσης. Φροντίζουν με την ίδια επιμέλεια τις υποχρεώσεις τους και τα πράγματα που τους δίνουν χαρά. Η διασκέδαση και το γλέντι έχουν μια σταθερή θέση στη ζωή τους γιατί φροντίζουν οι ίδιοι γι’ αυτό: οργανώνουν φιλικές συγκεντρώσεις, εξόδους, εκδρομές κλπ. Έτσι, περνούν περισσότερο χρόνο απ’ ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι κάνοντας πράγματα που απολαμβάνουν.
  • Οι «κολλητοί» φίλοι έχουν την προτεραιότητα. Ο χρόνος που αφιερώνει κανείς στις πολύ στενές φιλίες του, του δίνει βαθύτερη και γνησιότερη χαρά απ’ ότι γενικώς η κοινωνική συναναστροφή. Έρευνες έχουν καταδείξει για παράδειγμα ότι η φιλία έχει πολλή μεγαλύτερη επίδραση στην ευτυχία του ατόμου απ’ ότι το εισόδημα αυτό καθαυτό. Όσο πιο βαθιές είναι οι φιλικές μας σχέσεις τόσο καλύτερα νιώθουμε.
  • Το χρήμα φέρνει ευτυχία όταν το ξοδεύουμε για άλλους. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι πιο ευτυχισμένοι δηλώνουν όσοι έχουν αλτρουιστικές τάσεις δηλαδή ξοδεύουν χρήματα για να αγοράσουν δώρα ή για να προσφέρουν στους άλλους κάποιες ανέσεις. Η προσφορά στους άλλους δίνει μεγαλύτερη ευχαρίστηση απ’ ότι η ικανοποίηση προσωπικών αναγκών.
  • Διαλογισμός. Τα οφέλη της διαχείρισης νου και ψυχής μέσω της τεχνικής του διαλογισμού είναι πολλά: βελτίωση διανοητικών ικανοτήτων (ανάπτυξη συγκέντρωσης και νοημοσύνης, εστίαση προσοχής, μαθησιακές ικανότητες), ενίσχυση ανοσοποιητικού, επιτάχυνση ανάρρωσης, ρύθμιση αρτηριακής πίεσης, μείωση κινδύνου καρδιακής προσβολής, σημαντική μείωση άγχους, σταδιακή αύξηση της αυτοκυριαρχίας, της αυτοεκτίμησης, της αυτοπεποίθησης και της δημιουργικότητας και της έμπνευσης, μεγαλύτερη κατανόηση και συμπόνοια. Όλα τα συστατικά για μια ευτυχισμένη ζωή!
  • Είναι ρεαλιστικά αισιόδοξοι στον τρόπο σκέψης τους. Για τους αισιόδοξους κάθε επιτυχία είναι προσωπική, καθοριστική και μόνιμη (δηλαδή μπορεί αν επαναληφθεί). Αντίθετα, κάθε αποτυχία είναι περιορισμένη, λιγότερο προσωπική και συμπτωματική. Οι αισιόδοξοι λοιπόν πιστεύουν ότι κρατάνε την ζωή τους στα χέρια τους, άρα μπορούν αν ασκήσουν έλεγχο πάνω στις δυσάρεστες δοκιμασίες και ακόμη και να τις μετατρέψουν σε ευκαιρίες.
  • Εκτιμούν το παρόν και όλες τις μικρές και απλές χαρές της καθημερινότητας.
  • Δεν εμμένουν σε δυσάρεστα γεγονότα του παρελθόντος. Συχνά σχέσεις, δουλειές και φιλίες τελειώνουν με τρόπο άσχημο και απογοητευτικό, δημιουργώντας αισθήματα θλίψης και απόρριψης. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι γρήγορα απαλλάσσονται από το βάρος αυτών των συναισθημάτων και προχωρούν ανάλαφροι και με αισιοδοξία προς το καινούριο.

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.