Πόσο πολύ θα σε ενδιέφερε να δημιουργήσεις μία χρονιά που στο τέλος της θα νιώθεις περήφανος / -η; Μια χρονιά που θα είναι η καλύτερή σου;
Μμμμ, καλά το φαντάστηκα, το θέλεις! Ας δούμε μαζί τα εργαλεία για να δεις το τοπίο των στόχων ξεκάθαρα και τα βήματα που θα χρειαστεί να ακολουθήσεις για να πετύχεις ό,τι ονειρεύεσαι!
- Τι κατάφερες τη χρονιά που πέρασε; Δες ποιες είναι οι επιτυχίες σου, ποια είναι τα πράγματα που κατάφερες την προηγούμενη χρονιά. Δώσε στον εαυτό σου τη δυνατότητα να σκεφτεί ό,τι όμορφο κατόρθωμα είχες και φτιάξε μία λίστα. Είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε τα πράγματα που καταφέρνουμε. Συνήθως το αμελούμε. Συνήθως δεν το κάνουμε ούτε καν για τη μέρα που πέρασε, πόσο μάλλον το να κάτσουμε να σκεφτούμε για το τι καταφέραμε για τη χρονιά που πέρασε! Κι όμως είναι τόσο σημαντικό. Γιατί μας επαναφέρει στη στάση «Ναι μπορώ!». Μας ξαναφέρνει σε επαφή με την πραγματικότητα του «Ναι, μπορώ να τα καταφέρω»!
- Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες απογοητεύσεις της χρονιάς; Ποια τα όνειρα που δεν πραγματοποιήθηκαν; Ποιες οι προσδοκίες που δεν ικανοποιήθηκαν; Ποιες οι πικρίες για πράγματα που δεν έγιναν; Και θα με ρωτήσετε «Μα, γιατί να ασχοληθώ με δυσάρεστα πράγματα; Γιατί να ξαναφέρω στο μυαλό μου όλα όσα δεν κατάφερα;». Γιατί συνήθως αυτό που κάνουμε είναι να υποκρινόμαστε πως δεν πονάμε για τα απραγματοποίητα όνειρα μας. Ε, λοιπόν πονάμε. Το να πούμε στον εαυτό μας την αλήθεια είναι μία απελευθέρωση και ταυτόχρονα μας βάζει να ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά χωρίς ψέματα κι αποφυγές.
- Τι έμαθες από τις επιτυχίες; Τι έμαθες από τις αποτυχίες; Το να βρεις τους παράγοντες που σε βοήθησαν στις επιτυχίες είναι το κλειδί που θα σε οδηγήσει στο δρόμο που χρειάζεται να ακολουθήσεις τη νέα χρονιά. Το να αναλύσεις το για ποιους λόγους ήρθαν οι αποτυχίες και το με ποιους τρόπους συνέβαλες εσύ σε αυτό θα σε βοηθήσει στο να μην επαναλάβεις τα ίδια λάθη από εδώ και πέρα.
- Ποια από τα μαθήματα που πήρες ήταν τα πιο σημαντικά και θα κάνουν τη διαφορά για εσένα και τους ανθρώπους γύρω σου; Μετά από την ανάλυση όλων των παραπάνω βημάτων είναι ώρα να δεις ποιες είναι οι οδηγίες που θα ακολουθήσεις φέτος. Μετέτρεψε τα μαθήματα σε νέες οδηγίες! Βασιζόμενος στα πιο σημαντικά μαθήματα του παρελθόντος μπορείς να βάλεις νέους κανόνες, να ξεκαθαρίσεις ακριβώς το τι θέλεις και να ακολουθήσεις νέες οδηγίες.
- Φτιάξε νέο πρότυπο συμπεριφοράς, νέα στάση απέναντι στα πράγματα! Νέα στάση σημαίνει το να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τους ανθρώπους, τον εαυτό σου, τις καταστάσεις, το μέλλον. Είναι ώρα να βγεις έξω από μπλοκαρίσματα του παρελθόντος που σε περιόριζαν σε έναν δυσλειτουργικό τρόπο σκέψης και δράσης. Συγκεντρώσου λοιπόν σε αυτά που θέλεις κι όχι σε αυτά που δεν θέλεις. Συγκεντρώσου σε αυτά που έχεις κι όχι σε αυτά που δεν έχεις. Συγκεντρώσου σε αυτά που είσαι κι όχι σε αυτά που δεν είσαι!
- Ποιες είναι οι προσωπικές σου αξίες; Ψάξε μέσα σου και διερεύνησε ποια είναι τα πράγματα που είναι πολύτιμα για εσένα. Ποιες αξίες είναι σημαντικές για εσένα; Σε ποια πράγματα δίνεις αξία και σε ποια όχι; Σε ποια δίνεις σημασία και σε ποια όχι; Ποιες είναι οι προτεραιότητες σου;
- Ποιους ρόλους παίζεις στη ζωή σου; Όλοι χρησιμοποιούμε κάθε μέρα διάφορους ρόλους. Αλλιώς μιλάμε και συμπεριφερόμαστε στον εφημεριδοπώλη, αλλιώς στον εργοδότη μας ή στον διευθυντή μας, αλλιώς στους γονείς μας, αλλιώς στα αδέρφια μας, αλλιώς στον σύντροφο μας, αλλιώς στα παιδιά μας, αλλιώς στην αγαπημένη μας φίλη, αλλιώς στον αγαπημένο μας ξάδερφο κι αλλιώς στους υπόλοιπους συγγενείς μας, αλλιώς στον γείτονα, αλλιώς στον αγαπημένο μας δάσκαλο κι αλλιώς στους παλιούς μας δασκάλους που δε συμπαθούμε. Για δείτε ποιοι είναι οι ρόλοι που παίζετε καθημερινά. Και μέσα από αυτούς τους ρόλους δείτε που βρίσκεστε πραγματικά εσείς. Ποιος ή ποια πραγματικά θέλετε να είστε. Δε σας αναγκάζει κανείς να είστε κάτι άλλο από τον αληθινό σας εαυτό. Δοκιμάστε το φέτος. Να είστε πιο αληθινοί!
- Τώρα για εξετάστε τη σημαίνει «αληθινοί» για τον κάθε ρόλο. Με ποιο τρόπο θα είστε αληθινοί σε κάθε 'ένα από τους ρόλους της ζωής σας, σε κάθε μία φάση της ζωής σας.
- Ποιο είναι οι 5 πιο σημαντικές επιθυμίες για τη νέα χρονιά. Μην το σκέφτεστε τόσο πολύ σαν «οι στόχοι της νέας χρονιάς», όσο σαν «Ο χάρτης των επιθυμιών της νέας χρονιάς».
- Και τέλος: Τι μπορώ να κάνω κάθε μέρα για να έρθω πιο κοντά σε αυτές τις επιθυμίες μου; Ποια τα βήματα, ποια η δράση που χρειάζεται να αναλάβω για να γίνουν πραγματικότητα τα όσα θέλω; Θα χρειαστεί να αναλαμβάνεται καθημερινή δράση, μικρή ή μεγάλη δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να μη σταματάτε ποτέ. Αν σταματάτε, ίσως δεν το θέλετε αρκετά...
Καλή επιτυχία!