Ο Φρίτς και η Λάουρα Πέρλς ίδρυσαν στην δεκαετία του 40 την Ψυχολογική Θεραπεία Gestalt (μορφολογική-υπαρξιστική θεραπεία)
η οποία είναι ακόμα και σήμερα μια από τις πιο διάσημες και αποτελεσματικές θεραπείες της εποχής μας, με 62 Κέντρα -Gestalt σε ολόκληρο τον κόσμο που συνεχώς αυξάνονται.
Στην Gestalt θεραπεία οι θεραπευτές μαθαίνουν τους πελάτες τους να συνειδητοποιούν τα συναισθήματα τους, ενώ παράλληλα προσπαθούν να αναπτύξουν σε αυτούς την ικανότητα να αντιμετωπίζουν τα καθημερινά τους προβλήματα και τις δύσκολες καταστάσεις που τους παρουσιάζονται. Αντίθετα με την Ψυχανάλυση οι θεραπευμένοι δεν ανατρέχουν στην παιδική τους ηλικία για να βρουν την καταγωγή των προβλημάτων τους. Η έμφαση δίνεται κυρίως στο παρών δηλαδή σε ότι συμβαίνει στη ζωή του ατόμου, σε ότι αισθάνεται και σκέφτεται το άτομο τώρα, παρά στο τι έγινε ή θα μπορούσε να έχει γίνει στο παρελθόν, ή τι θα έπρεπε να είχε σκεφτεί ή να είχε ενεργήσει. Η Gestalt ενδιαφέρεται για το «εδώ και τώρα» και έχει σαν στόχο να καλυτερεύσει την ποιότητα της καθημερινότητας μας και να μας κινητοποιήσει στο να βρούμε λύσεις.
«Γνωρίζω τι μου συμβαίνει, τι αισθάνομαι και βρίσκω τρόπους για να το αντιμετωπίσω».
Ο θεραπευτής μαθαίνει στο άτομο ότι αυτό που ζει και αισθάνεται σήμερα είναι περισσότερο αξιόπιστο από ότι οι εξηγήσεις ή οι ερμηνείες που βασίζονται σε εμπειρίες, στάσεις και συμπεριφορές του παρελθόντος. Οι Gestalt θεραπευτές χρησιμοποιούν μια ποικιλία τεχνικών, όπως είναι το «παίξιμο ρόλου, αντιπαραθέσεις κ.α, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην επικοινωνία και βοηθούν τον πελάτη τους να μάθει περισσότερους αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης και να γίνει πιο υπεύθυνος όσον αφορά στις δραστηριότητες της ζωής του. Η Gestalt αναπτύσσει μια συνολική ανθρώπινη προσέγγιση για όλους όσον αφορά στην ποιότητα ζωής. Δεν περιορίζεται μόνο σε όσους υποφέρουν, αλλά και στα περιστασιακά προβλήματα που παρουσιάζονται στη ζωή μας και μας δυσκολεύουν, όπως π.χ ένας χωρισμός, πένθος, συγκρούσεις, κατάθλιψη, φοβίες, επαγγελματικά προβλήματα κ.α Η θεραπεία μπορεί να γίνει σε ατομικό, ζεύγους, ομαδικό, οικογενειακό και επιχειρησιακό επίπεδο. Ο στόχος της μορφολογικής θεραπείας είναι το άτομο να είναι γνώστης του τι κάνει, πως το κάνει και πως μπορεί να αλλάξει, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνει να δέχεται και να εκτιμά.
Θυμηθείτε ότι ζούμε στην εποχή της πρόληψης. Δεν χρειάζεται να υποφέρετε για να πάρετε βοήθεια ! Ακόμα και αν μας έμαθαν ότι πρέπει να υποφέρουμε για να διορθώσουμε, έχουμε το δικαίωμα και μας αξίζει να έχουμε αρμονία και ευχαρίστηση και την ευτυχία στη ζωή μας. Γι αυτό λοιπόν αλλάξτε στάση απέναντι στα προβλήματα!