Η φαρμακευτική αγωγή, μαζί με τη ψυχοθεραπεία είναι ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας και αντιμετώπισης για τη διπολική διαταραχή.
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, μπορείτε να συζητήσετε με τον ειδικό για τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές που σας δυσκολεύουν. Η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε και να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα που σας βλάπτουν για να λειτουργήσετε καλά στη ζωή. Βοηθά, επίσης να παραμείνετε στην φαρμακευτική αγωγή σας - και σας βοηθά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διπολικής διαταραχής στη κοινωνική ζωή και τη καριέρα σας. Γενικά, σας βοηθάει να διατηρήσετε μια θετική εικόνα του εαυτού.
Τύποι ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής περιλαμβάνουν:
- Συμπεριφοριστική θεραπεία. Αυτή επικεντρώνεται σε συμπεριφορές που μειώνουν το στρες.
- Γνωστική θεραπεία. Αυτό το είδος της προσέγγισης προϋποθέτει να μάθουν οι ασθενείς να προσδιορίζουν και να τροποποιήσουν τα πρότυπα της σκέψης που συνοδεύουν αλλαγές στη διάθεση.
- Η διαπροσωπική θεραπεία. Αυτή περιλαμβάνει τις σχέσεις και στοχεύει στη μείωση των συμπτωμάτων στα οποία η ασθένεια στηρίζεται.
- Η κοινωνική θεραπεία ρυθμού. Αυτή σας βοηθά να αναπτύσσετε και να διατηρήσετε τη καθημερινή ρουτίνα.
Οι ομάδες υποστήριξης μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με διπολική διαταραχή. Μπορούν να ενθαρρυνθούν και να μάθουν δεξιότητες αντιμετώπισης των συμπτωμάτων και του άγχους τους, με αποτέλεσμα να νιώθουν λιγότερο απομονωμένοι. Επιπλέον, και τα μέλη της οικογένειας, αλλά και οι φίλοι μπορούν να επωφεληθούν από μια τέτοια ομάδα. Μπορούν να κερδίσουν μια καλύτερη κατανόηση της ασθένειας, να μοιραστούν τις ανησυχίες τους, και να μάθουν πώς να υποστηρίξουν καλύτερα τους αγαπημένους που υποφέρουν από διπολική διαταραχή.
Η εκπαίδευση είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας για τους ασθενείς και την οικογένειά τους. Οι άνθρωποι με διπολική διαταραχή (και οι οικογένειες τους) συχνά επωφελούνται από την εκμάθηση για τη διαταραχή - τα συμπτώματά της, τα πρώτα σημάδια ενός επεισοδίου, και τα είδη θεραπείας.
Η λήψη των παρακάτω μέτρων μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής:
Καθιερώστε ρουτίνες. Ο τακτικός ύπνος, το φαγητό, και η δραστηριότητα φαίνεται να βοηθούν τα άτομα με διπολική διαταραχή να ελέγχουν τη διάθεση τους.
Εντοπίστε τα συμπτώματα. Ακόμα κι αν τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια ενός επερχόμενου επεισοδίου διαφέρουν από άτομο σε άτομο, μαζί με έναν ειδικό μπορείτε να προσδιορίσετε τις αλλαγές που σηματοδοτούν τη συμπεριφορά στην έναρξη ενός επεισοδίου. Μπορεί να είναι αϋπνία, τα πολλά ψώνια, ή η έντονη ενασχόληση με τη θρησκεία.
Προσαρμογή. Αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την ενοχλητική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των μανιακών επεισοδίων και να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους για τη θεραπεία. Ο ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για τη μελλοντική διαχείριση των επεισοδίων και τον φόβο της απόκτησης περισσοτέρων. Ένα βασικό μέρος της προσαρμογής είναι να κατανοήσουν οι ασθενείς τους τύπους στρες που μπορεί να προκαλέσουν τα επεισόδια και να μειώσουν τα συμπτώματα κάνοντας τις αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Διατηρήστε ένα κανονικό μοτίβο ύπνου. Πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνάτε τις ίδιες ώρες κάθε μέρα. Οι αλλαγές στον ύπνο μπορεί να προκαλέσουν χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο, προκαλώντας ενδεχομένως επεισόδια διαταραχής της διάθεσης.
Όχι στην κατανάλωση οινοπνεύματος ή ναρκωτικών. Αυτές οι ουσίες είναι πιθανό να προκαλέσουν αύξηση επεισοδίων. Η κατάχρηση ναρκωτικών και οινοπνεύματος είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους με διπολική διαταραχή.
Για πολλούς ανθρώπους με διπολική διαταραχή, υπάρχει κίνδυνος συνύπαρξης μιας δεύτερης ασθένειας. Συνήθως, αυτές είναι η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών, η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (ΕΔΕ), ή η αγχώδης διαταραχή. Υπολογίζεται ότι το 60% όλων των ατόμων με διπολική διαταραχή έχουν προβλήματα κατάχρησης ναρκωτικών ή αλκοόλ και το αποτέλεσμα είναι η αύξηση μανιακών επεισοδίων.
Οι παραπάνω μικρές συμβουλές είναι πιθανόν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τη καθημερινότητα σας με μεγαλύτερη ευκολία.