Sidebar

20
Πεμ, Ιουν

Τρόφιμα & SuperFoods
Typography

Νέα επιστημονικά δεδομένα έρχονται στην επικαιρότητα σχετικά με τη δράση του ελαίου Krill.

Το Krill αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιομάζες στον κόσμο. Ζει στα κρύα και αμόλυντα νερά της Ανταρκτικής και τρέφεται με πλαγκτόν.

Βασικό συστατικό του Krill είναι η υψηλή περιεκτικότητα του σε Ωμέγα 3 (Ω3), με τη μορφή φωσφολιπιδίων. Σύμφωνα με τελευταία επιστημονικά στοιχεία από την Ιαπωνία, όπου και διεξήχθη η σχετική έρευνα δημοσιευμένη στο περιοδικό Clinical Interventions in Aging, της οποίας σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα, σκοπός ήταν να μελετηθεί η δράση του ελαίου Krill στην εγκεφαλική λειτουργία των ηλικιωμένων.

Η διαδικασία της γήρανσης προκαλεί μείωση της εγκεφαλικής ροής του αίματος, η οποία με τη σειρά της συχνά προκαλεί φθορά της εγκεφαλικής λειτουργίας.  Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης μας έδειξαν ότι ένα διατροφικό συμπλήρωμα πλούσιο σε Ω3, όπως είναι η συνεχόμενη χορήγηση του ελαίου Krill και του ελαίου σαρδέλας στους ηλικιωμένους, δυναμώνει τη λειτουργία της μνήμης και ως εκ τούτου εμποδίζει την απώλεια των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου.

Επίσης, στοιχεία από την ίδια μελέτη παρουσίασαν ότι η τακτική κατανάλωση του ελαίου Krill ενίσχυσε το κέντρο του εγκεφάλου που σχετίζεται με την υπολογιστική ικανότητα του.

Όταν η χορήγηση του Krill στους ηλικιωμένους ήταν συνεχόμενη, παρατηρήθηκε ότι ο ρυθμός διαχείρισης πληροφοριών από τον εγκέφαλο, ήταν γρηγορότερος από πριν. Παράλληλα, το έλαιο Krill μείωσε τη φθορά της εγκεφαλικής λειτουργίας που σχετίζεται με τη γήρανση.

Τόσο το έλαιο Krill όσο και της σαρδέλας, έδειξαν να ενισχύουν το κέντρο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη. Η δράση αυτή οφείλεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε EPA and DHA, δηλαδή των Ω3 λιπαρών οξέων.

Αν και βάση αναλυτικής σύστασης το έλαιο Krill είχε μικρότερη περιεκτικότητα σε Ω3 από το έλαιο σαρδέλας, με πολύ ενδιαφέρον οι ερευνητές ανέφεραν ότι το έλαιο Krill παρουσίασε εντονότερη δράση στον εγκέφαλο από το έλαιο σαρδέλας. Ως γνωστόν, τα Ω3 είναι που έχουν άμεση επίδραση στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι τα Ω3 αποθηκεύονται στο Krill με διαφορετικό τρόπο από τα ιχθυέλαια (όπως το έλαιο σαρδέλας).

Όπως προκύπτει από την παρούσα μελέτη τα Ω3 ενεργοποιούν την ικανότητα της γνωστικής λειτουργίας του εγκεφάλου στους ηλικιωμένους. Ας σημειωθεί ότι ο τρόπος με τον οποίο τα Ω3 αποθηκεύονται στο έλαιο Krill έχει πιο αποτελεσματική δράση στη διατήρηση των λειτουργιών του εγκεφάλου από τα Ω3 του ελαίου σαρδέλας.

Πηγή: http://www.diettv.gr/