Sidebar

25
Πεμ, Απρ

Διάσημες Δίαιτες
Typography

Η νέα δίαιτα του Beverly Hills βασίζεται στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων την κατάλληλη ώρα.

Η αρχική δίαιτα βασιζόταν σε μια περιοριστική διατροφή 42 ημερών (φάση έναρξης) ενώ η νέα δίαιτα παραλείπει πολλές από τις ακραίες πρακτικές της παλιάς, και τώρα, σύμφωνα με τον συγγραφέα, πληροί όλα τα συνιστώμενα πρότυπα μιας εβδομαδιαίας  ισορροπημένης  διατροφής.

Ο Judy Mazel, συγγραφές του βιβλίου αναφέρει: "Δεν μετράει αυτό που τρώτε ή το πόσο τρώτε αλλά με τι συνδυάζετε αυτό που τρώτε" και προσθέτει “Να περιμένετε απώλεια 4,5 με 7 κιλών σε διάστημα 35 ημερών (φάση έναρξης)". 

 

Τι και πως μπορείτε να φάτε με τη νέα δίαιτα του Beverly Hills 

Το σκεπτικό της δίαιτας είναι ότι όταν τρώμε υδατανθρακούχα τρόφιμα μαζί με πρωτεϊνούχα, τότε οι υδατάνθρακες παγιδεύονται (δεν πέπτονται) και αποθηκεύονται ως λίπος. Έτσι, κατά τη νέα δίαιτα του  Beverly Hills τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα καταναλώνονται από μόνα τους και τα υδατάνθρακούχα από μόνα τους (δηλαδή δεν συνδυάζονται). Τα φρούτα επίσης καταναλώνονται μόνα τους αλλά επιπλέον δεν επιτρέπεται και η ανάμειξη τους (δηλαδή τρώτε ένα είδος φρούτου χωρίς περιορισμούς στη ποσότητα). Τα λίπη δεν επηρεάζουν την πέψη των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων και επομένως μπορούν να συνδυαστούν μαζί τους, δεν επιτρέπεται  όμως ο συνδυασμός των λιπών με τα φρούτα.  

Η ημέρα ξεκινά με ένα από τα δώδεκα περίπου ενζυματικά φρούτα (μαυρίζουν κατά την έκθεσή τους στον ατμοσφαιρικό αέρα) όπως ο ανανάς, οι φράουλες, τα σταφύλια, το καρπούζι, τα μήλα, τα αχλάδια, τα ροδάκινα και οι μπανάνες. Απολαμβάνετε το φρούτο που θα διαλέξετε (μπορείτε να φάτε όσα θέλετε) αλλά περιμένετε μια ώρα για την μετάβαση σας σε ένα άλλο φρούτο και δύο ώρες για την κατανάλωση υδατανθράκων ή πρωτεϊνών. Στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή αν προτιμήσετε να φάτε υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες, τα φρούτα αποκλείονται για το υπόλοιπο της ημέρας. Αν το επόμενο βήμα που θα κάνετε μετά την κατανάλωση των φρούτων είναι οι υδατάνθρακες (αμυλούχα, δημητριακά, λαχανικά κ.ά.), μπορείτε να τους καταναλώσετε χωρίς περιορισμούς στη ποσότητα μέχρι να έρθει η στιγμή που θα φάτε κάποιο πρωτεϊνούχο τρόφιμο. Αν προσθέσετε έστω και μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, για παράδειγμα λίγο γάλα για τον καφέ σας, τότε το 80% των τροφίμων που θα φάτε το υπόλοιπο της ημέρας θα είναι πρωτεϊνούχα τρόφιμα (κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό, μοσχάρι, ψάρι, γιαούρτι, ξηροί καρποί, τυρί κ.ά). Τα αναψυκτικά δεν επιτρέπονται, τα αλκοολούχα ποτά θεωρούνται υδατάνθρακες επομένως συνδυάζονται μόνο με υδατάνθρακες ενώ το κρασί ανήκει στην κατηγορία των φρούτων και επομένως συνδυάζεται μόνο με φρούτα. Τα συμπληρώματα διατροφής επιτρέπονται σύμφωνα με τον συγγραφέα ενώ υπάρχουν και τρόφιμα αντίδοτα που αντισταθμίζουν τις αρνητικές παρενέργειες δύσπεπτων τροφίμων. Δηλαδή, αν καταναλώσετε βαριά και λιπαρά τρόφιμα, την ίδια ή την επόμενη μέρα το πρωί θα φάτε ως αντίδοτο ανανά ή φράουλες.     

 Πως λειτουργεί η δίαιτα Beverly Hills           

"Η τροφές δεν προκαλούν αύξηση βάρους, μια αναποτελεσματική πέψη των τροφίμων όμως είναι αυτό που μας κάνει να παχαίνουμε" τονίζει ο Mazel. "Όταν τρώμε ταυτόχρονα τρόφιμα από διαφορετικές ομάδες (π.χ. μπριζόλα, ρύζι, ψωμί, σαλάτα και τυρί) τα ένζυμα του σώματος μας μπερδεύονται και αυτός είναι ο λόγος που μας οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους" προσθέτει. O Mazel θέλει να γνωρίζουμε για τις ομάδες των τροφίμων τα εξής:

Τα φρούτα (περιέχουν ελάχιστους υδατάνθρακες και είναι μια ξεχωριστή ομάδα τροφίμων σύμφωνα με τον Mazel) είναι ουσιαστικά αυτό-εύπεπτα. Τα θρεπτικά συστατικά τους αρχίζουν να είναι διαθέσιμα για τον οργανισμό μας μέσα σε 15-20 λεπτά από την ώρα κατανάλωσης τους (αφομοιώνονται πολύ γρήγορα).Όλοι οι υπόλοιποι υδατάνθρακες πέπτονται σε διάστημα έως τριών ωρών και είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή οξέων από το στομάχι μας (αφομοιώνονται γρήγορα).Οι πρωτεΐνες χρειάζονται πάνω από 10 ώρες για να μεταβολιστούν και είναι επίσης ωφέλημες για τα οξέα του στομάχου μας (αφομοιώνονται αργά).Τα λίπη σχεδόν ποτέ δεν τρώγονται από μόνα τους, δεν επηρεάζουν την πέψη των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών και πέπτονται αργά. 

Αναποτελεσματική πέψη προκαλείται όταν συνδυάζουμε εύπεπτα τρόφιμα, όπως τα υδατανθρακούχα (π.χ. πατάτες), με τρόφιμα αργής πέψης (π.χ. με μια μπριζόλα). Αν τα συνδυάσουμε το σώμα μας εργάζεται για την πέψη των πρωτεινών με τα οξέα του στομάχου και κατ' αυτόν τον τρόπο εξουδετερώνονται τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για την πέψη των υδατανθράκων. Έτσι, σύμφωνα πάντα με τον Mazel, προκαλείται αύξηση βάρους.  

Τι λένε οι ειδικοί          

Οπωσδήποτε τα αποτελέσματα της δίαιτας είναι θεαματικά εφόσον μπορείτε να χάσετε έως και 15 κιλά σε διάστημα 2 μηνών! Το θέμα είναι ότι χρειάζεται προσοχή μετά το τέλος της δίαιτας για να μην ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε (ή ένα μέρος αυτών) και επιπλέον προσοχή κατά την διάρκεια της δίαιτας για να μην παρουσιαστούν επιπλοκές στη φυσιολογική λειτουργία του σώματος σας. 

Θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι όλα όσα λέει ο Jody Mazel δεν έχουν καμία επιστημονική βάση (μπορεί να έχουν ελάχιστες). Αντίθετα, υπάρχουν αρκετές επιστημονικές μελέτες που υποστηρίζουν ότι τα πεπτικά υγρά εκκρίνονται όλα μαζί ανεξάρτητα από το γεύμα μας και δεν επηρεάζουν την πέψη των τροφίμων. Τα περισσότερα τρόφιμα μάλιστα, περιέχουν έναν συνδυασμό υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών, καθιστώντας πολύ πιθανό οι οργανισμοί να έχουν προσαρμοστεί στη πέψη πολλαπλών θρεπτικών συστατικών. 

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν από τους διαιτολόγους το GeneNutrition εδώ.

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.