Sidebar

25
Πεμ, Ιουλ

Αισθητική διατροφή
Typography

Η κυτταρίτιδα είναι ο πιο μισητός εχθρός κυρίως των γυναικών και ο μεγαλύτερος αντίπαλος της σωματικής ομορφιάς.

  Με τον όρο «κυτταρίτιδα» αναφερόμαστε στην  ανώμαλη συσσώρευση λίπους και την κατακράτηση υγρών  ανάμεσα στο δέρμα και την ακριβώς από κάτω στοιβάδα, ο συνδετικός ιστός της οποίας έχει μειωμένη ελαστικότητα και παίρνει την χαρακτηριστική μορφή «φλοιού πoρτoκαλιoύ» πάνω στο δέρμα. Με απλά λόγια πρόκειται για «παραγεμισμένα» λιποκύτταρα, διάσπαρτα σε διάφορα σημεία.

 

Στις γυναίκες, τα  πιο αγαπητά σημεία της κυτταρίτιδας είναι συνήθως οι γλουτοί, οι μηροί, τα γόνατα, το υπογάστριο και το στήθος, ενώ στους άντρες παρατηρείται πολύ σπάνια και σε λιγότερα σημεία λόγω του μικρότερου ποσοστό σωματικού λίπους και της διαφορετικής μορφής του συνδετικού τους ιστού. Επίσης, οι γυναίκες είναι πιο ευπαθείς στην εμφάνιση κυτταρίτιδας λόγω ορμονικών διαταραχών σε καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη, η λοχεία, τα στάδια της εμμηνόπαυσης, οι διαταραχές του κύκλου που απαιτούν τη λήψη αντισυλληπτικών που ευθύνονται και αυτά για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.  

Εκτός όμως από τις γυναικείες ορμόνες, η κυτταρίτιδα έχει αρκετούς «φίλους» που κρύβονται στην καθημερινή μας ζωή και στις συνήθειές μας. Μερικοί από αυτούς είναι το αλκοόλ το κάπνισμα, η έλλειψη φυσικής άσκησηςη κατανάλωση ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών.

Το αλκοόλ, προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους και του λίπους και επομένως ευνοεί την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Επίσης, δημιουργεί ελεύθερες ρίζες (όπως και το κάπνισμα) που επιτίθενται στα κύτταρα του οργανισμού συμπεριλαμβανομένων και αυτών του δέρματος και των συνδετικών ιστών, επιδεινώνοντας την κυτταρίτιδα. Η έλλειψη φυσικής άσκησης, αφήνει ανενόχλητο το λίπος να εγκατασταθεί στο σώμα μας και τους μύες μας να χαλαρώνουν κάνοντας την κυτταρίτιδα πιο έντονη. Η ζάχαρη και γενικότερα η μεγάλη κατανάλωση υδατανθράκων( ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά) αυξάνει απότομα τη γλυκόζη στο αίμα, και οδηγεί στην εναπόθεση περιττού λίπους στο σώμα μας και επομένως, επιδεινώνει την κυτταρίτιδα. Το αλάτι και τα τρόφιμα που περιέχουν νάτριο, προκαλούν κατακράτηση υγρών στο σώμα μας και στον υποδόριο ιστό. Τέλος, τα κορεσμένα λιπαρά (τα ζωικά λίπη, το βούτυρο, τα τηγανητά, τη μαγιονέζα, την κρέμα γάλακτος και τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα) αυξάνουν το λίπος και επιδεινώνουν την κυτταρίτιδα.

Εκτός όμως από τους «φίλους», η κυτταρίτιδα έχει και «εχθρούς», που με τη βοήθειά τους μπορούμε να την καταπολεμήσουμε. Τα φρούτα και τα λαχανικά, το άφθονο νερό, η γυμναστική και τα συχνά γεύματα είναι σύμμαχοί μας ενάντια στην κυτταρίτιδα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά διαθέτουν άφθονα αντιοξειδωτικά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του αλκοόλ και του καπνίσματος, Επιπλέον αναζωογονούν και ενυδατώνουν το σώμα μας και κάνουν το δέρμα μας πιο λαμπερό. Τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είναι μια καλή πρόσληψη που χαρακτηρίζει μια σωστή διατροφή. Το νερό αποβάλλει το νάτριο και βοηθάει το σώμα μας να μην κάνει κατακράτηση υγρών. Καθημερινά πρέπει να καταναλώνουμε απαραίτητα 1 ½  με 2 ½ λίτρα νερό. Η γυμναστική συμβάλλει στην καύση του περιττού λίπους και στην καλύτερη τοπική αιμάτωση. Έστω και 15 λεπτά αερόβιας άσκησης (ποδήλατο, τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα) την ημέρα, βοηθά στην καύση του λίπους.  Τέλος, τα μικρά και συχνά γεύματα βοηθούν τον μεταβολισμό μας να καταμερίζει  σωστά τα συστατικά που λαμβάνει.

Συμπερασματικά, δεν είναι ακατόρθωτο να καταπολεμήσουμε την κυτταρίτιδα αρκεί να αλλάξουμε κάποιες από τις συνήθειές μας, αυξάνοντας τους «εχθρούς»και ελαττώνοντας  τους «φίλους» έστω και αν οι περισσότεροι από αυτούς  μας είναι ευχάριστοι στην καθημερινή μας ζωή.

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.