Τουλάχιστον στην εποχή μας οι εξωσυζυγικές σχέσεις δεν υπόκεινται στη δημόσια κριτική και αποδοκιμασία όπως συνέβαινε κάποτε ή όπως συμβαίνει σήμερα σε ορισμένα ισλαμικά κράτη. Η απιστία έχει τη δική της συνεισφορά σε μια ταλαιπωρημένη οικογενειακή ζωή
.
Ερευνητικές εργασίες έχουν καταγράψει ανησυχητικά στοιχεία για τη συμπεριφορά και το δείκτη σοβαρότητας και υπευθυνότητας των νεοελλήνων. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, σημαντικά επηρεασμένος από τις δυτικοευρωπαϊκές κοινωνίες, εμφανίζεται αισθητά διαφοροποιημένος στο επίπεδο των ηθικών δεσμεύσεων. Καταναλωτισμός και νεοπλουτισμός βαδίζουν χέρι - χέρι αδιαφορώντας για την αληθινή ευτυχία στην οικογενειακή εστία. Οι εξωσυζυγικές σχέσεις τείνουν να γίνουν ο συνηθέστερος λόγος διαζυγίου με ότι αυτό συνεπάγεται για τα μέλη της οικογένειας.
Η συζυγική απιστία μπορεί να συμβεί τόσο σ’ έναν ευτυχισμένο γάμο όσο και σ’ έναν προβληματικό. Οι αιτίες που δημιουργούν τις προϋποθέσεις και στο τέλος το γεγονός της απιστίας είναι πάρα πολλές. Αναφέρω ως συνηθέστερες τις εξής: οι αταίριαστοι χαρακτήρες των συζύγων, η παρουσία τρίτου ατόμου με ισχυρότερη προσωπικότητα ή ωραιότερα εμφανισιακά χαρακτηριστικά, η αδυναμία σεξουαλικής ικανοποίησης, το ανύπαρκτο ερωτικό ή συναισθηματικό στοιχείο, ή το αντίθετο πάλι ο εθισμός στο σεξ, στον έρωτα και τα ερωτικά ειδύλλια, ο ναρκισσισμός, η επιθυμία για κάποια αλλαγή στη ζωή, το χαμηλό αίσθημα αυτοεκτίμησης, η απουσία αγάπης,η εκδικητική διάθεση.
Η αποκάλυψη της συζυγικής απιστίας συνοδεύεται τις περισσότερες φορές από έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις και επαναλαμβανόμενες κρίσεις. Και οι δύο σύζυγοι βιώνουν μια σειρά από αρνητικές ψυχολογικές καταστάσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται: Σκέψεις αυτοκτονίας, έντονο αίσθημα απογοήτευσης και απώλειας (μετά την αρχική αποκάλυψη της απιστίας), άγχος, κατάθλιψη, επίμονες και βασανιστικές σκέψεις για τις λεπτομέρειες της ερωτικής σχέσης, υπερένταση με αναδρομές στο παρελθόν, μετατραυματικό σύνδρομο, στρες, αποστροφή των αγαπημένων προσώπων προς τον σύζυγο που υπέπεσε στο λάθος.
Αυτοί που πληγώνονται περισσότερο είναι οι εξαπατημένοι σύζυγοι γιατί εισπράττουν την απόρριψη παρά την εμπιστοσύνη που έδειξαν στον άνθρωπό τους. Οπωσδήποτε περνούν από το μυαλό τους τα σχόλια που ακολουθούν στο περιβάλλον του χωριού ή της γειτονιάς ή στο συγγενολόι. Επίσης δεν το χωρά το μυαλό τους ότι αυτό που κορόιδευαν ή κουτσομπόλευαν για άλλους θα το γνώριζαν τόσο αληθινά οι ίδιοι. Η απιστία εμπεριέχει το απρόσμενο και αιφνιδιαστικό στοιχείο, μ’ αποτέλεσμα την ψυχική διαταραχή όχι μόνο του εξαπατημένου συζύγου αλλά και των παιδιών και των γονιών τους. Ο εγωισμός, η αξιοπρέπεια, η ανοχή του θιγόμενου συζύγου, η συναισθηματική του φόρτιση, δεν επιτρέπουν σε πολλές περιπτώσεις το συμβιβασμό. Ερευνητικά, όμως, έχει αποδειχτεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ζευγαριών διατηρούν τη σχέση τους μετά από ένα επεισόδιο. Ίσως το δικαίωμα στο λάθος να το έχουν όλοι, το «δις εξαμαρτείν» όμως έχει καταστροφικές συνέπειες για τον οικογενειακό ιστό.
Η αποκάλυψη της εξωσυζυγικής σχέσης σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί την αιτία για μία νέα αφετηρία στη συζυγική ζωή. Όπως συνήθως προτείνω στην αρθρογραφία μου η επίσκεψη στον διαμεσολαβητή – ψυχολόγο θεραπευτή βοηθάει στην προσέγγιση των δύο μερών και στο ξεπέρασμα της οικογενειακής κρίσης. Χρειάζεται αμοιβαία συνεργατική διάθεση και επιθυμία για ανατροφοδότηση της σχέσης. Ο ψυχολόγος πρέπει να συναντήσει και τους δύο συζύγους μαζί στο αρχικό στάδιο και στη συνέχεια να προγραμματίσει ατομικές συνεδρίες. Η εξωτερίκευση των συναισθημάτων και των σκέψεών μας δρα πάντοτε θεραπευτικά. Η μεθοδολογία που ακολουθείται συνήθως συνίσταται στην επούλωση των ψυχικών τραυμάτων και στην αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης στο πρώτο στάδιο. Η κατανόηση των λόγων που οδήγησαν στην απιστία και το ιστορικό της εξέλιξης της υπόθεσης, είναι το δεύτερο στάδιο. Η διακοπή της πάσης φύσεως επικοινωνίας με το τρίτο πρόσωπο κρίνεται ως αυτονόητη. Η ολοκλήρωση του κύκλου των συνεδριών περιλαμβάνει την ανάκαμψη και τέλος τη συγχώρεση. Μέσα από τη θεραπευτική – επιτυχή προσπάθεια που επιχειρείται, σε βάθος χρόνου πάντοτε, πρέπει να παρατηρηθεί η ενδυνάμωση της συζυγικής σχέσης, η καλύτερη προσέγγιση και διαπαιδαγώγηση των παιδιών, η αποτελεσματική αντιμετώπιση από κοινού των διαφόρων προβλημάτων π.χ. επαγγελματικών, οικονομικών κ.λπ., η ανανέωση του ερωτικού δεσμού. Σκοπός μας είναι να κρατήσουμε αρχικά την ελπίδα στο κουτί μας και να μην αφήσουμε να σκορπίσουν όλα τα κακά στους πέντε ανέμους. Ο χρόνος, τα παιδιά και οι φιλότιμες προσπάθειες των παππούδων και των γιαγιάδων καθώς και του συγγενικού και φιλικού μας περιβάλλοντος μπορούν να σταθεροποιήσουν και να αναβαθμίσουν τον ταραγμένο γάμο.