Sidebar

02
Σαβ, Δεκ

Τρόπος Ζωής
Typography

Δεν υπάρχει λόγος να σταματήσετε το περπάτημα ή τις πεζοπορίες όταν μπει ο χειμώνας. Aν αγαπάτε το χιόνι αλλά ψάχνετε κάτι διαφορετικό από το σκι, ήρθε η ώρα για winter walking.

 

 

Tο winter walking, όπως είναι διεθνώς γνωστό, αποτελεί μια νέα τάση στον χώρο του χειμερινού τουρισμού, που κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς ανά τον κόσμο.

Φοράτε στα πόδια κάποια ειδικά πέδιλα με σχάρες, που θυμίζουν αρκετά τη ρακέτα του τένις, τα οποία ονομάζονται χιονορακέτες. Αυτά τα πέδιλα, σας βοηθούν να πατάνε πάνω στο χιόνι χωρίς να βουλιάζετε και να προχωράτε άνετα, χάρη στο σχεδιασμό τους.

Επίσης, πέρα από μια αξέχαστη βόλτα, το winter walking, αποτελεί και μια μοναδική άσκηση. Αν το σκι, σας φαίνεται περίπλοκο ή επικίνδυνο, στο winter walking, δεν έχετε να φοβηθείτε απολύτως τίποτα. Συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την άσκηση μαζί με την πεζοπορία και ωφελεί ιδιαίτερα τον οργανισμό, καθώς συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, γυμνάζει χέρια και πόδια, ισορροπεί την αναπνευστική λειτουργία, προκαλεί έκλυση των «θαυματουργών» ενδορφινών στον εγκέφαλο γεμίζοντας τον ασκούμενο με αισθήματα χαράς και ευεξίας και τέλος ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασκούμενου θωρακίζοντάς τον από επικίνδυνες ιώσεις. Και όλα αυτά, καθώς θα... βολτάρετε στα χιονισμένα βουνά!

Μέχρι και 12% περισσότερες θερμίδες «καίει» ο οργανισμός, εξαιτίας της επιτάχυνσης του μεταβολικού ρυθμού, την οποία προκαλεί το κρύο. Ο καθαρός αέρας γεμίζει τους πνεύμονες με οξυγόνο, με αποτέλεσμα να επωφελείται ο οργανισμός πολύ περισσότερο από την υγρή ατμόσφαιρα των γυμναστηρίων. Οι θερμίδες για μια ώρα είναι 500-600.

Όμως απαιτείται σύνεση για να είμαστε ασφαλείς και άνετοι μέσα στο κρύο.

Ας αρχίσουμε με την άνεση. Η πεζοπορία το χειμώνα χαρακτηρίζεται από μια λεπτή διάκριση: θέλετε να περπατάτε γρήγορα για να ζεσταθείτε, αλλά όχι και τόσο γρήγορα ώστε να ιδρώνετε υπερβολικά. Τα ρούχα της πεζοπορίας σας θα είναι κατάλληλα και για να σας προστατεύουν από το κρύο και ταυτόχρονα να σας κρατούν στεγνούς ακόμα και αν έχετε ιδρώσει. Απαραίτητα τα ορειβατικά σας μποτάκια, ο σκούφος και τα γάντια.

Το βαμβάκι έχει τη θέση του, αλλά όχι στις χειμερινές δραστηριότητες. Το πρόβλημα με το βαμβάκι είναι ότι κρατάει την υγρασία - είτε τη δική σας ή την εξωτερική. Αυτή η υγρασία κρυώνει γρήγορα και σας αφήνει με ένα κρύο ή παγωμένο ρούχο. Αυτή είναι η πρωταρχική αιτία της υποθερμίας. Το να είστε στεγνός συνεπάγεται ότι είστε ταυτόχρονα άνετος και ασφαλής.

Να έχετε μαζί σας ένα μπαστούνι πεζοπορίας ή αλλιώς μπατόν, το οποίο βοηθάει πολύ, καθώς και ένα σακίδιο στο όποιο θα έχετε απαραίτητα κουτί πρώτων βοηθειών, εφεδρικές κάλτσες και γάντια, σνακ και σοκολάτες, όπως επίσης και νερό. Η κανονική αίσθηση δίψας μας εγκαταλείπει το χειμώνα, πρέπει όμως να πίνουμε νερό. Οι συνέπειες της αφυδάτωσης, όπως σύγχυση, κούραση, μπορούν θαυμάσια να αποφευχθούν αν πίνουμε νερό. Μην ξεχάσετε την αντηλιακή σας κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας, όπως επίσης και το στικ για τα χείλια, και είστε έτοιμοι να απολαύσετε την σιωπηλή γοητεία του δάσους.

Οι μέρες είναι μικρότερες. Μάθετε την πορεία σας. Μάθετε τι ώρα δύει ο ήλιος και προγραμματίστε να είσαστε εκτός του μονοπατιού αρκετή ώρα νωρίτερα. Να έχετε μαζί σας χάρτη και φακό. Να κάνετε πεζοπορία με ομάδα ή τουλάχιστον με κάποιο φίλο. Ποτέ μην είστε μόνοι σας σε χιονισμένες διαδρομές. Τα δάση είναι ήδη χιονισμένα και τα μονοπάτια μας περιμένουν να τα περπατήσουμε με την παρέα μας είτε φορώντας τις χιονορακέτες, είτε τα ορειβατικά μας μποτάκια.

 

Keep walking...with winter walking...!!!!
Γράφει: Tζιλίνη Λιάνα 
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής 
Personal Trainer- Ski Instructor

Πηγή: http://www.athlisis.gr/

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.