Sidebar

22
Τετ, Ιαν

Ψυχολογία Υγείας
Typography

Πολύ συχνά παρατηρώ τους ανθρώπους γύρω μου, που όταν πλησιάζουν οι γιορτές, αντί να τις περιμένουν με χαρά

, γεμίζουν με στρες για το πώς θα προλάβουν να κάνουν όλες τις δουλειές που χρειάζεται να γίνουν για τη γιορτινή περίοδο..

 

Ψώνια, δώρα, μαγείρεμα, γλυκά, καθαριότητα, στολισμός. Υποτίθεται πως είναι μέρες χαράς που τις περνάμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν κι όμως τελικά τρέχουμε γύρω - γύρω να τα προλάβουμε όλα.

Ας δούμε φέτος μήπως μπορούμε πραγματικά να μπούμε στο πνεύμα των Χριστουγέννων και να γιορτάσουμε την ουσία των ημερών, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας τα όσα έχω δει να δουλεύουν ως τώρα:

  1. Ξεκαθάρισε το πώς θέλεις να νιώθεις αυτές τις μέρες: χαρά, ενθουσιασμό, ήρεμα, δημιουργικά; Σαν να είναι οι γιορτινές μέρες μία φάση ενδοσκόπησης ή μία εποχή για σύνδεση κι επαφή με τους ανθρώπους που αγαπάμε; Κάθε μέρα λοιπόν που περνάει από εδώ και πέρα, θα χρειάζεται να έχεις στο μυαλό σου αυτό το συναίσθημα υπενθυμίζεις δηλαδή στον εαυτό σου το πώς θέλεις να νιώθεις.
  2. Κατέστρωσε και εφάρμοσε ένα σχέδιο: αυτές οι γιορτές είναι οι δικές σου γιορτές. Οι γιορτινές μέρες δεν είναι μόνο για τους άλλους, δεν είναι μόνο για να προσφέρουμε στους άλλους, είναι για να προσφέρουμε στον εαυτό μας. Τι θα προσφέρεις στον εαυτό σου αυτές τις γιορτές; Κατέγραψε όλα όσα θα ήθελες να είχες αυτές τις μέρες, όλα όσα θα ήθελες να κάνεις αυτές τις μέρες! Με αυτό τον τρόπο θα βρεις το τι πραγματικά θέλεις, τον πυρήνα του τι πραγματικά ζητάς από τις μέρες των γιορτών!
  3. Ζήσε το εδώ και το τώρα: το πιο πολύτιμο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας, αλλά και στους άλλους, αυτή τη φορά είναι το να ζούμε την κάθε στιγμή, το κάθε λεπτό στο εδώ και το τώρα. Να απολαύσουμε ό,τι έχουμε τώρα. Αυτό αυτόματα μας απαλλάσσει από τις ανησυχίες του μέλλοντος και μας τοποθετεί στο παρόν, έτοιμους να ευχαριστηθούμε τα όμορφα πράγματα που έχουν να μας δώσουν οι άνθρωποι που αγαπάμε.
  4. Επικοινώνησε ενεργητικά με την οικογένεια και τους φίλους σου: το ότι διαβάζεις ακόμα αυτές τις γραμμές και το ότι δεν έχεις παρατήσει το άρθρο στη μέση, το πιο πιθανό είναι να σημαίνει ότι είσαι ένας άνθρωπος που νοιάζεται. Που νοιάζεται όμως τόσο πολύ, που καμιά φορά το παρακάνει με το να δίνει και να δίνει. Και τελικά εξαντλείται. Θα χρειαστεί λοιπόν να αρχίσεις να επικοινωνείς τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου με τους ανθρώπους γύρω σου και να εκφράζεις και τις δικές σου ανάγκες κι επιθυμίες. Δεν βρίσκεται κανείς μέσα στο κεφάλι σου για να ξέρει πώς πραγματικά θέλεις να περάσεις τις γιορτινές μέρες. Μίλησε το, ξεκάθαρα και φωναχτά!
  5. Καλλιέργησε στάση ευγνωμοσύνης: καλλιεργώντας στάση ευγνωμοσύνης απέναντι στη ζωή, δίνεις αξία και σημασία σε αυτά που έχεις, αντί να παραπονιέσαι για αυτά που δεν έχεις. Κι όσο δίνεις προσοχή σε αυτά που έχεις, τόσο μεγαλώνει η γλύκα που μπορείς να απορροφήσεις από τη ζωή. Σε ό,τι δίνουμε προσοχή, αυτό μεγαλώνει! Δείξε ευγνωμοσύνη για αυτά που έχεις, για αυτά που είσαι, για αυτά που ζεις και θα δεις πως αν κρατήσεις σταθερή και αδιαπραγμάτευτη αυτή τη στάση, τα όμορφα πράγματα θα μεγαλώσουν!
  6. Αποδέξου τις στιγμές: Δεν μπορούμε πάντα να ελέγχουμε αυτά που έρχονται. Δεν μπορούμε πάντα να ελέγχουμε τα όσα συμβαίνουν. Το μόνο πράγμα που είναι στον έλεγχο μας είναι το πώς αντιδρούμε σε ό,τι έρχεται. Η αντίδραση μας, η συμπεριφορά μας, η δράση μας, η πράξη μας είναι το μόνο πράγμα που ελέγχουμε. Αποδέξου αυτό που συμβαίνει κι αναλογίσου τι μπορείς να κάνεις εσύ. Αποδέξου τις στιγμές που έρχονται (οικογενειακές συγκεντρώσεις, ανεπιθύμητοι συγγενείς, σχολικές γιορτές, προσκλήσεις σε σπίτια φίλων κ.α.) και διαχειρίσου τες με χάρη. Είναι το μόνο που μπορείς να κάνεις έτσι κι αλλιώς!
  7. Τσέκαρε αν όσοι είναι γύρω καταλαβαίνουν και τις δικές σου ανάγκες: Το ότι είπες μια φορά τι θέλεις να βιώσεις, να νιώσεις αυτές τις γιορτές, δε σημαίνει πως αυτό έγινε κατανοητό. Είναι πιθανό λίγοι να θυμούνται το τι είπες, ακριβώς ειδικά αν είναι η 1η φορά που εκφράζεις τα θέλω σου. Τσέκαρε λοιπόν το τι θυμούνται κι αν χρειαστεί, ξαναθύμισε τους το και το τι επιθυμείς εσύ. Το να επικοινωνήσεις τις προσδοκίες σου με χάρη αλλά αποφασιστικότητα, θα σου δώσει τη δυνατότητα να απολαύσεις κι εσύ κάποια από τα πράγματα της λίστας σου κι άρα να μειωθεί το στρες σου. Και μειώνοντας το δικό σου στρες, αυτόματα μειώνονται οι εντάσεις κι άρα και το στρες των υπολοίπων γύρω σου!
  8. Τη μάσκα οξυγόνου θα τη φορέσεις πρώτα εσύ, για να μπορέσεις να βοηθήσεις και τους άλλους: Ναι, η οικογένειά σου σε χρειάζεται, αλλά πώς θα μπορέσεις να τους προσφέρεις αν δεν είσαι πρώτα - πρώτα εσύ γεμάτος / -η; Φρόντισε το σώμα σου και τη διατροφή σου. Η δική σου εξουθένωση δε βοηθάει κανέναν!
  9. Μπες στη θέση του άλλου: αυτή την περίοδο με το στρες στο κόκκινο και ταυτόχρονα με το να ερχόμαστε σε επαφή με συγγενείς που δε συμπαθούμε, βλέπουμε να αυξάνονται οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις. Θα ωφελούσε πολύ το να εξασκήσουμε την πρακτική «Μπες στη θέση του άλλου». Ακόμα και με τους πιο δύσκολους ανθρώπους, το να μπούμε για λίγο στη θέση, το να δούμε τον κόσμο από τα μάτια μου, με βάση τις εμπειρίες του και την ανατροφή του, θα μας προσφέρει το να καταλαγιάσει ο θυμός μας. Εξάλλου, γιορτινές μέρες είναι, ας του δώσουμε μία ευκαιρία. Μπορεί να εκπλαγούμε!
  10. Το να ζούμε στο εδώ και το τώρα, το να επικοινωνούμε πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας και το να καλλιεργούμε μία στάση ευγνωμοσύνης, δεν είναι πρακτικές μόνο για την περίοδο των Χριστουγέννων. Είναι για όλη τη χρονιά. Ας δούμε λοιπόν και την πιθανότητα να εγκαινιάσουμε τη νέα χρονιά με νέα στάση απέναντι στα πράγματα!

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.