Sidebar

23
Σαβ, Σεπ

Οικογένεια, Παιδί & Έφηβος
Typography

Το παιχνίδι στην παραλία εξασφαλίζει αβίαστα την ιδανική απασχόληση για το παιδί

. Διαδραματίζει έναν ισχυρό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του και στον αυξανόμενο προσανατολισμό στον κόσμο και γενικότερα στην ψυχοσωματική του ανάπτυξη.

 

Το κολύμπι μάλιστα είναι πολύ καλό τονωτικό της αυτοπεποίθησης του παιδιού. Δρα ως το καλύτερο αντικαταθλιπτικό και αγχολυτικό μέσο για το ξεπέρασμα των εμμονών, των προβλημάτων, των αρνητικών συναισθημάτων. Ισχυροποιεί το μυϊκό σύστημα του παιδιού, ασφαλώς το ανοσοποιητικό του σύστημα με την κίνηση και την καλή διατροφή που το συνοδεύει. Στη σωστή κατεύθυνση κινείται η απόφαση εκείνων των γονέων που κατά τους χειμερινούς μήνες γράφουν τα παιδιά τους στους κολυμβητικούς συλλόγους προετοιμάζοντάς τα για το καλοκαίρι αλλά παράλληλα και για την αθλητική τους εξέλιξή.

Για τα περισσότερα παιδιά, η παραμονή κοντά στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να εξασφαλίσει το ιδανικό περιβάλλον ερεθισμάτων για την κατάκτηση δεξιοτήτων, όπως αναφέρουν με τη σειρά τους οι αναπτυξιολόγοι. Τα παιδιά έχουν εξάλλου την ικανότητα να επεξεργάζονται πληροφορίες με διαφορετικό τρόπο. Ένα κοχυλάκι στην παλάμη του χεριού μπορεί να μοιάζει με πραγματικό θησαυρό για το παιδί που παρατηρεί τον κόσμο γύρω του. Ένας πύργος στην άμμο μπορεί να αποτελεί το κέντρο ενός βασιλείου και μέσα σ’ αυτό το ίδιο το παιδί ως αυριανός ηγέτης της ζωής. Ο θαλάσσιος πυθμένας ως πεδίο αναζήτησης άγνωστων και απίθανων κόσμων. Ο ήχος του κύματος ως ερέθισμα στις μελλοντικές του μουσικές δημιουργίες. Τα διαφορετικά χρώματα της θάλασσας πηγή έμπνευσης καλλιτεχνικών συνθέσεων. Η αισθητική του τοπίου με τις όποιες θετικές ή αρνητικές παρεμβάσεις, εικόνες ουσιαστικών αποφάσεων και δράσεων στην καθημερινότητα του παιδιού. Για τα παιδιά των πόλεων, που παραμένουν στους τέσσερις σχολικούς ή οικογενειακούς τοίχους κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου, ο χώρος της παραλίας αποτελεί σημείο κοινωνικής συνάντησης και συνεργασίας, ίσως και ερωτικής φαντασίωσης αλλά και αληθινής πράξης.  Το παιχνίδι στην παραλία έχει το χαρακτηριστικό της ψυχαγωγίας, καθώς ικανοποιεί την ανάγκη του παιδιού για ελεύθερη δράση και έκφραση, εκτόνωση και πειραματισμό. Ο χώρος της παραλίας προσφέρει στιγμές για αληθινή παρατήρηση του ανθρώπινου σώματος με τις όποιες ομορφιές ή ιδιαιτερότητες που το διακρίνει επιτρέποντας το ξεπέρασμα των αναστολών του.

Παράγοντες σημαντικοί για την φρεσκάδα και την τόνωση του σώματος ο ήλιος, ανεξάντλητη πηγή ζωής, το αλάτι και το ιώδιο της θάλασσας, πολύτιμα ιχνοστοιχεία για την υγεία, η δροσιά του νερού ως αντιστάθμισμα στην υπέρμετρη αύξηση της θερμοκρασίας. Δεν πρέπει πάντοτε να ξεχνάμε ότι η ποιότητα των διακοπών μας συμβαδίζει με τις προσωπικές μας επιλογές. Η καθαρότητα των υδάτων προσδίδει ποιοτικό γνώρισμα σ’ αυτές. Ο λίγος κόσμος εξασφαλίζει ησυχία και ξεκούραση, δεν πρέπει όμως να αρνηθούμε στο παιδί μας κάποια στιγμή και την πολύβουη παραλία γιατί προσφέρει τη δική της χαρά και παρατήρηση. Τηρήστε το μέτρο και την ισορροπία στις επιλογές σας και να είστε σίγουροι ότι ο δύσκολος χειμώνας σας θα κυλίσει ομαλότερα. Μη ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας στην παραλία γυαλιά, αντηλιακό, ομπρέλα αν έχετε σκοπό να κάτσετε αρκετά, μπρατσάκια για τα παιδιά, κάποια αλοιφή για τις μέλισσες ή τις τσούχτρες, νερό σίγουρα.

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.