Sidebar

24
Τετ, Ιουλ

Οικογένεια, Παιδί & Έφηβος
Typography

Τι ονομάζουμε λόγο;

Ο λόγος είναι ένας κώδικας επικοινωνίας. Η ανάγνωση, η γραφή, οι χειρονομίες και η ομιλία είναι όλες μορφές του λόγου.

Τι είναι ομιλία;

Η ομιλία είναι ο έναρθρος λόγος.

Πώς μαθαίνουμε να μιλάμε;

Τα παιδιά μαθαίνουν να μιλάνε με το να ακούνε προσεκτικά και να εξασκούν αυτό που ακούνε.

Πώς μπορώ να βοηθήσω ένα παιδί να μάθει να μιλάει;

Με το να του μιλάτε, να του διαβάζετε και ιδιαίτερα να το ενθαρρύνετε να επικοινωνεί, όμως να μην απαιτείτε να σας μιλήσει! Με το να κάνετε την ομιλία να φαίνεται σαν παιχνίδι.

Τι είναι η καθυστερημένη ομιλία;

Υπάρχουν πολλοί φθόγγοι σε μια γλώσσα. Μερικοί από αυτούς είναι ευκολότεροι στο να παραχθούν απ΄ότι άλλοι. Το παιδί μαθαίνει να παράγει τους πιο εύκολους φθόγγους πρώτα και τους δυσκολότερους αργότερα. Συνήθως όλα τα παιδιά πρέπει να παράγουν όλους τους φθόγγους με την έναρξη της σχολικής ηλικίας. Καθυστέρηση ομιλίας σημαίνει ότι μερικοί φθόγγοι δεν παράγονται σωστά στην ανάλογη ηλικία.

Τι σημαίνει καθυστέρηση λόγου;

Καθυστέρηση λόγου σημαίνει ότι οι λέξεις ή οι προτάσεις δεν γίνονται κατανοητές ή δεν χρησιμοποιούνται ανάλογα με την αντίστοιχη ηλικία του παιδιού.

Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι υπάρχει καθυστέρηση λόγου;

Εάν ένα παιδί δεν χρησιμοποιεί κάποιες λέξεις στην ηλικία των 18 μηνών ή δεν μιλάει με “προτάσεις” δυο ή τριών λέξεων στην ηλικία των 2 - 3 ετών, μπορούμε να πούμε ότι παρουσιάζει καθυστέρηση λόγου. Εάν ένα παιδί δεν ανταποκρίνεται σε απλές εντολές (όπως π.χ. “Έλα εδώ”), στην ηλικία του ενός έτους ή δεν ακολουθεί δυο εντολές (όπως π.χ. “Έλα εδώ και κάθισε κάτω”), στην ηλικία των 2 ετών, η κατανόηση μπορεί να είναι καθυστερημένη.

Πότε θα πρέπει να αναζητήσω τη βοήθεια του ειδικού;

Όταν αρχίσετε να ανησυχείτε! Μην καθυστερήσετε! Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, η πρώιμη παρέμβαση είναι πολύ σημαντική. Εάν δεν υπάρχει δυσκολία, θα ανακουφιστείτε από κάθε είδους ανησυχία.

Υπάρχει κάποια σωματική δυσκολία που συνδέεται με το παιδί που παρουσιάζει καθυστέρηση λόγου και ομιλίας;

Η καθυστέρηση λόγου και ομιλίας μπορεί να συνδέεται με προβλήματα υγείας. Εάν έχετε ερωτήσεις για την γενικότερη ανάπτυξη του παιδιού, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Εάν θέλετε να ρωτήσετε κάτι σχετικά με το λόγο και την ομιλία, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον Παθολόγο Λόγου & Ομιλίας. Είναι πολύ σημαντικό, να ζητήσετε βοήθεια το δυνατόν συντομότερο.

Τα προβλήματα ακοής θα επηρεάσουν την ανάπτυξη λόγου και ομιλίας του παιδιού;

Ναι. Τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου είναι σημαντικά για την εκμάθηση του λόγου και της ομιλίας. Ακόμα και η πιο ελαφριά ακουστική απώλεια μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να μην ακούει καθαρά όλα όσα γίνονται γύρω του. Εάν το παιδί σας έχει συχνές ωτίτιδες, χρόνια σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα ή αλλεργίες ή ακόμα και αν αρρωσταίνει συχνά, θα πρέπει να κάνετε μια ιατρική εξέταση καθώς και μια ακοολογική εκτίμηση για να σιγουρευτείτε εάν υπάρχει ή όχι ακουστική απώλεια.

Ποιος μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά που παρουσιάζουν καθυστέρηση στο λόγο και την ομιλία;

Ο Παθολόγος Λόγου και Ομιλίας με εμπειρία στην ανάπτυξη του λόγου του παιδιού, μπορεί να βοηθήσει παιδιά με καθυστέρηση στο λόγο και την ομιλία. Ο Παθολόγος Λόγου και Ομιλίας είναι ειδικευμένος με μεταπτυχιακές σπουδές (επιπέδου Μάστερ ή Διδακτορικού) και θα πρέπει να είναι επίσημα αναγνωρισμένο και διπλωματούχο μέλος των διεθνών επιστημονικών εταιρειών (όπως π.χ. American Speech-Language-Hearing Association). Είναι ειδικευμένος στο να αξιολογεί και να βοηθάει το παιδί ή τον ενήλικα με διάφορα προβλήματα λόγου και ομιλίας. Ο Παθολόγος Λόγου και Ομιλίας μπορεί επίσης να σας δώσει οδηγίες ώστε να προλάβετε ή να περιορίσετε το πρόβλημα.

Τι μπορώ να περιμένω από τον Παθολόγο Λόγου και Ομιλίας;

Ο Παθολόγος Λόγου και Ομιλίας μπορεί να σας συμβουλέψει για το αν το παιδί σας χρειάζεται εξειδικευμένη βοήθεια. Αν ναι, θα πρέπει να ενταχθεί, ανάλογα με τις δυσκολίες του, σ΄ ένα πρόγραμμα εξατομικευμένης ή ομαδικής θεραπείας. Ο αριθμός των θεραπειών εξαρτάται από τις ανάγκες του παιδιού. Ο Παθολόγος Λόγου και Ομιλίας θα μπορέσει επίσης να ενημερώσει και να καθοδηγήσει τους γονείς για το πώς μπορούν και οι ίδιοι να συμβάλλουν ενεργά στην καλύτερη αντιμετώπιση της δυσκολίας του παιδιού τους. Η πρώιμη παρέμβαση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα για τα προβλήματα της καθυστέρησης λόγου και ομιλίας.

“Adapted, with permission, from the English version published and copyrighted by the American Speech-Language-Hearing Association, 10801 Rockville Pike, Rockville, MD 20852, U.S.A. (www.asha.org)”.

Μόνο η “ζωντανή” γλώσσα

βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν

τις γλωσσικές τους ικανότητες

και να επιταχύνουν

τις διαδικασίες σκέψης

και εκμάθησης.

  1. Χρησιμοποιούμε ολόκληρες λέξεις, χωρίς παιδικούς ευφημισμούς “άτα” “μπα’ “τουτού”, κ.λ.π.
  2. Τους λέμε απλές συγκεκριμένες λέξεις και προτάσεις.
  3. Μιλάμε σε φυσιολογικό τόνο φωνής, χωρίς.... πολλές οκτάβες.
  4. Τους εξηγούμε τι κάνουμε την ώρα που το κάνουμε.
  5. Καταργούμε τις αντωνυμίες. Όχι “φέρε αυτό”, αλλά “φέρε την μπάλα”.
  6. Για καλύτερα αποτελέσματα, συνδυάζουμε λέξεις με εικόνες.

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.