Sidebar

08
Παρ, Δεκ

Οικογένεια, Παιδί & Έφηβος
Typography

Η επικοινωνία είναι ένα σημαντικό τμήμα της καθημερινής μας ζωής.

Μιλούμε σε φίλους, στην οικογένεια, δίνουμε πληροφορίες σε συνεργάτες και ρωτούμε για πράγματα στην κοινωνία όπως, π.χ. “πώς να πάω στο ταχυδρομείο”.

Μέρος της αποτελεσματικής επικοινωνίας είναι να μιλούμε (αρθρώνουμε) καθαρά έτσι ώστε οι άλλοι να μπορούν  να σας καταλάβουν. Ορισμένες φορές ακόμη και εάν μιλάτε καθαρά ακόμη και τότε δεν μπορείτε να γίνεται κατανοητοί. Άνθρωποι που μιλούν με προφορά ίσως έχουν αυτό το πρόβλημα ορισμένες φορές.

Όλοι μιλούν με προφορά. Ίσως μιλάτε Ελληνικά με προφορά που είναι χαρακτηριστική μίας συγκεκριμένης περιοχής της Ελλάδος. Ίσως μιλάτε Ελληνικά με προφορά γιατί τα Ελληνικά δεν είναι η πρώτη σας γλώσσα. Ίσως μιλάτε Αγγλικά με Ελληνική προφορά. Στον κόσμο μας σήμερα οι άνθρωποι μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή ή από κράτος σε κράτος. Ένα πράγμα που παίρνουμε μαζί μας στις μετακινήσεις αυτές είναι η προφορά μας.      

Τι είναι προφορά;

Προφορά είναι ο μοναδικός τρόπος που η ομιλία προφέρεται από μια ομάδα ανθρώπων που μιλούν την ίδια γλώσσα. Η προφορά ενός ανθρώπου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όμως οι προφορές ομαδοποιούνται συνήθως ως :

 • Τοπολαλιά - τοπικιστική προφορά - π.χ., άτομα από την Κρήτη μιλούν διαφορετικά από αυτά της Θεσσαλονίκης.
 • Ξένη προφορά - π.χ., κάποιος που μεγάλωσε μιλώντας Ελληνικά, θα ακούγεται διαφορετικά από κάποιον που μεγάλωσε μιλώντας Αγγλικά, ή Γαλλικά κλπ. και έμαθε  Ελληνικά ως ενήλικας.

Οι προφορές είναι ένα φυσικό κομμάτι της καθημερινής ομιλίας. Είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι καμιά προφορά δεν είναι καλύτερη από μία άλλη. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι οι προφορές δεν είναι μία ανωμαλία του λόγου ή της γλώσσας.

Πώς οι προφορές επηρεάζουν την επικοινωνία; 

Οι προφορές αντανακλούν τα μοναδικά χαρακτηριστικά και την καταγωγή του ατόμου. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ιδιαίτερη περηφάνια για την προφορά τους. Όμως μερικοί ίσως συναντήσουν δυσκολίες στην επικοινωνία εξ’ αιτίας της προφοράς τους. Αυτές οι δυσκολίες περιλαμβάνουν:     

 • Να μην γίνεστε κατανοητοί από τους άλλους.
 • Περιορισμένη κοινωνική συναναστροφή με αυτούς που ίσως δεν σας κατανοούν. 
 • Απογοήτευση από το ότι πρέπει να επαναλαμβάνετε τι έχετε πει. “Τι είπες;”  “Πες το πάλι;”
 • Οι άνθρωποι να εστιάζονται (προσέχουν) πιο πολύ στην προφορά σας, παρά στο τι εσείς προσπαθείτε να τους πείτε.

Αυτού του τύπου τα προβλήματα επικοινωνίας ίσως έχουν αρνητικά αποτελέσματα στην απόδοση της εργασίας, στην εκπαιδευτική μας πρόοδο και στις καθημερινές δραστηριότητες. Ίσως επίσης έχει αρνητική επίδραση στην αυτοεκτίμησή σας, εάν έχετε πρόβλημα επικοινωνίας εξ’ αιτίας της προφοράς. Για όλους αυτούς τους λόγους οι άνθρωποι ίσως επιθυμούν να τροποποιήσουν ή να αλλάξουν την προφορά τους. 

Μπορώ να αλλάξω την προφορά μου;

Ναι. Με πολύ σκληρή δουλεία και πρακτική και με την βοήθεια ενός πιστοποιημένου - αναγνωρισμένου Παθολόγου Λόγου & Ομιλίας μπορείτε να μάθετε  πώς να αλλάξετε την προφορά του λόγου σας. Αλλαγή της προφοράς είναι επίσης γνωστή ως “τροποποίηση της προφοράς ή αλλαγή της προφοράς”.

Ο Παθολόγος Λόγου & Ομιλίας μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες σε άτομα που επιθυμούν να τροποποιήσουν ή να μειώσουν την προφορά τους. Οι άνθρωποι που παίρνουν ή δέχονται αυτού του τύπου της υπηρεσίες είναι:

 1. Μη γεννημένα στην Ελλάδα άτομα που ζουν εδώ.
 2. Άτομα που επιθυμούν να μειώσουν την τοπολαλιά. 
 3. Επαγγελματίες που επιθυμούν να βελτιώσουν τις δεξιότητες της επικοινωνίας
 4. Ηθοποιοί που πρέπει να μάθουν μια νέα προφορά για ένα ρόλο ή μία θεατρική παράσταση.

Τι να περιμένω από ένα Παθολόγο Λόγου & Ομιλίας;

Θα πρέπει να έχετε μία λεπτομερειακή αξιολόγηση της ατομικής δομής της ομιλίας. Ο Παθολόγος Λόγου & Ομιλίας θα αξιολογήσει: 

 • Προφορά των ήχων (φωνηέντα και σύμφωνα)
 • Την ένταση, τον τόνο και το ρυθμό της ομιλίας

Πιθανόν κατά την διάρκεια της αξιολόγησης να σας ζητηθεί να διαβάσετε λέξεις προτάσεις και παραγράφους. Ο Παθολόγος Λόγου & Ομιλίας θα αναλύσει την ομιλία σας. Αφού συγκεντρωθούν όλες οι πληροφορίες ο Παθολόγος Λόγου & Ομιλίας θα προσδιορίσει τι αλλαγές μπορούν να γίνουν στον τρόπο ομιλία σας για να αλλάξει την προφορά και να βελτιώσει την συνολική επικοινωνιακή σας δυνατότητα. Ένα σύνολο στόχων βασισμένο στις ατομικές σας ανάγκες πρέπει να σχεδιασθεί. Οι συνεδρίες  μπορεί να είναι ατομικές ή σε μικρά τμήματα.

Ποιος είναι ο πιστοποιημένος Παθολόγος Λόγου & Ομιλίας; 

Ένας πιστοποιημένος Παθολόγος Λόγου & Ομιλίας θα έχει:

 • Τα ανώτατα πτυχία Μάστερ ή Διδακτορικό
 • Πιστοποίηση Κλινικής Επάρκειας (CCC - SLP)
 • Βεβαιωθείτε ότι έχει άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος
 • Να έχει εμπειρία στη “μείωση / αλλαγή προφοράς.”

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή μέρους ή ολόκληρου του εντύπου. ©

® Adapted, with permission, from the English version published and copyrighted by the American Speech-Language-Hearing Association (ASHA), 10801Rockville Pike, Rockville, MD 20852, U.S.A. www.asha.org

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.