Έχει χαρακτηριστεί η νόσος του 21ου αιώνα ενώ προβλέπεται μέχρι το 2020 να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο λόγος για τη κατάθλιψη η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου οργανισμού υγείας θα απειλήσει έναν στους δέκα από εμάς κάποια στιγμή στη ζωή του.
Τι είναι η κατάθλιψη και που οφείλεται;
Στη καθημερινή μας ζωή, με τον όρο κατάθλιψη εννοούμε συναισθήματα θλίψης και μελαγχολίας που διαρκούν για μικρό χρονικό διάστημα και δε διαταράσσουν τη καθημερινή μας λειτουργικότητα.Αξίζει να σημειωθεί πως δεν πρέπει να τη συγχέουμε με τη κατάθλιψη στη κλινική της μορφή η οποία αποτελείται από ένα συνδυασμό συμπτωμάτων που παρεμποδίζουν το άτομο να λειτουργήσει όπως στο παρελθόν και διαρκούν για τουλάχιστονδύο εβδομάδες. Πλήθος ερευνητών έχει προσπαθήσει να εντοπίσει τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της κατάθλιψης. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια ενώ άλλοι σε βιοχημικές ανισορροπίες που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο.Σύγχρονα ωστόσο ερευνητικά δεδομένα τονίζουν τη σημασία ενός ακόμη παράγοντα: Της διατροφής.
Διατροφή και κατάθλιψη.
Πράγματι, σημαντικός είναι ο όγκος των επιστημονικών δεδομένων που υποδεικνύουν πως ορισμένα συστατικά των τροφίμων συμβάλλουν στην συναισθηματική κατάσταση του ατόμου. Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη ορισμένων βιταμινών του συμπλέγματος Β, των ωμέγα- 3 λιπαρών οξέων και μίας χημικής ουσίας που ονομάζεται Τρυπτοφάνη,φαίνεται πως παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση αλλά και στην συνολική εξέλιξη των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Το σύμπλεγμα βιταμινών Β.
Το σύμπλεγμα βιταμινών Β αποτελείται από οκτώ βιταμίνες Β, οι οποίες βοηθούν στην απελευθέρωση ενέργειας από λίπη, υδατάνθρακες, αλκοόλες και πρωτεΐνες. Η χαμηλή συγκέντρωση των βιταμινών Β6,Β9 και Β12 στον οργανισμό έχει συσχετιστεί με υψηλό κίνδυνο κατάθλιψης. Έρευνες δείχνουν ότι ομάδες ατόμων με καταθλιπτικά συμπτώματα που ακολούθησαν μία υγιεινή διατροφή πλούσια σε αυτές τις βιταμίνες (π.χ. αυγό, κόκκινο κρέας, γάλα, ξηροί καρποί, όσπρια, πουλερικά, ψάρια και πράσινα λαχανικά), παρουσίασαν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Ακόμη, έχει παρατηρηθεί πως οι ασθενείς με κατάθλιψη που λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμινών Β6,Β9, και Β12, ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία.
Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα συστατικά τα οποία δεν παράγονται από τον ανθρώπινο οργανισμό παρά μόνο λαμβάνονται μέσω της διατροφής. Τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί, ρέγγα, πέστροφα) αποτελούν μερικές από τις πιο πλούσιες πηγές λιπαρών οξέων. Έρευνες δείχνουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών σε έναν πληθυσμό, τόσο χαμηλότερη είναι οι πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης. Υπάρχουν δύο τύποι Ωμέγα -3 λιπαρών οξέων, το eicosapentaenoic acid (EPA) και docosahexaenoic acid (DHA) και έρευνες δείχνουν ότι το EPA είναι το πιο πιθανό φυσικό αντικαταθλιπτικό.
Η Τρυπτοφάνη.
Σύμφωνα με πλήθος ερευνητικών δεδομένων η σεροτονίνη αποτελεί το κλειδί στη πρόληψη της κατάθλιψης. Η τρυπτοφάνη είναι απαραίτητο συστατικό για τη σύνθεση της σεροτονίνης, γι’αυτό το λόγο, τροφές πλούσιεςστο συστατικό της τρυπτοφάνης (π.χ. τόνος, γαλοπούλα, και ρεβίθια), συμβάλουν ενεργά στη πρόληψη καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, η διατροφικές μας συνήθειες είναι άμεσα συσχετισμένες με τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Συνεπώς, η υγιεινή διατροφή - πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά - και πιο συγκεκριμένα η πρόσληψη των βιταμινών Β6, Β9, Β12, των ωμέγα -3 λιπαρών οξέων και της τρυπτοφάνης αποτελούν το κλειδί για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.