Είναι μάλλον η πιο αγαπημένη και δημοφιλής μυϊκή ομάδα των γυναικών και για αυτό τον λόγο το συγκεκριμένο άρθρο αυτό είναι αφιερωμένο στο γυναικείο fan club του ensomati.
Αν η τυπική ανδρική εμμονή στο γυμναστήριο είναι το στήθος και τα χέρια τότε οι γλουτιαίοι θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η αντίστοιχη γυναικεία εμμονή - και καλά κάνετε!
Γιατί εκτός από το να σας κάνουν να δείχνετε sexy φορώντας ένα ωραίο εφαρμοστό τζιν, οι γλουτιαίοι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην λειτουργικότητα του μυο-σκελετικού μας συστήματος.
Γλουτιαίοι - Οι ωραίοι ''κοιμωμένοι''
Καταρχάς πριν τρέξουν πάλι όλοι οι γραμματιζούμενοι να μας διορθώσουν, ξέρουμε ο τονισμός στο ''κοιμωμένοι'' είναι λάθος αλλά έτσι ακούγεται πιο πιασάρικος ο τίτλος...
Λειτουργικότητα - Γιατί πρέπει να γυμνάζουμε του γλουτούς μας!
Οι γλουτιαίοι συνδέονται με τα πόδια, την μέση και τα ισχία. Για αυτό το λόγο η ενδυνάμωση τους με τις σωστές ασκήσεις μπορεί να βοηθήσει στην σταθεροποίηση και την υγεία της μέσης μας, να βελτιώσει την στάση του σώματος μας και γενικά να μειώσει τις πιθανότητες τραυματισμών σε όλο το σώμα.
Σύντομο μάθημα ανατομίας:
Οι γλουτοί αποτελούνται από τρεις βασικούς μύες: Τον γνωστό μείζων (μέγα), τον μέσο και τον ελάσσων γλουτιαίο. Οι λιγότερο γνωστοί γλουτιαίοι μας - ο μέσος και ο ελάσσων βρίσκονται στην πλάγια μεριά της λεκάνης σας και η βασική τους λειτουργία είναι η απαγωγή των μηρών.
Ατροφικοί γλουτοί - Βασικά αίτια
Το κακό με τους γλουτιαίους είναι πως ενώ είναι από την φύση τους είναι μια από τις πιο δυνατές και λειτουργικές μυϊκές ομάδες είναι επίσης μία μυϊκή ομάδα που μπαίνει σε κατάσταση αδράνειας πολύ πιο εύκολα από τις υπόλοιπες. Η σημερινή καθιστική ζωή, κακές συνήθειες όπως το να παίρνουμε το αυτοκίνητο για αποστάσεις που αντιστοιχούν σε 5΄περπάτημα (αν και με την τιμή της βενζίνης σήμερα ας ελπίσουμε πως αυτή η συνήθεια θα εκλείψει) και γενικά όλη αυτή η ''σύγχρονη αδράνεια'' έχει οδηγήσει στην απενεργοποίηση αυτής της κατά τα άλλα εξαιρετικά χρήσιμης μυικής ομάδας. Το συνεχές καθισιό για παράδειγμα συμπιέζει των μέγα γλουτιαίο με αποτέλεσμα την μείωση της αιμάτωσης του και την λήψη θρεπτικών συστατικών. Αυτό οδηγεί στην αύξηση του λίπους γύρω από την περιοχή και επίσης μειώνει την νευρο-μυική της ευαισθησία (με απλά λόγια θα μπορούσαμε να πούμε πως μπαίνει σε μια κατάσταση χειμερίας νάρκης).
Με λίγα λόγια η έλλειψη γυμναστικής των κάτω άκρων σε συνδυασμό με το πολύ καθισιό είναι η καλύτερη συνταγή για ατροφικούς γλουτούς ή όπως πολλοί ειδικοί στον χώρο αποκαλούν σήμερα ''γλουτιαία αμνησία''. Όταν οι γλουτοί μας υπολειτουργούν αυτό έχει ως συνέπεια την ενεργοποίηση άλλων μυϊκών ομάδων που αναλαμβάνουν το έργο τους και ταλαιπωρούμε έτσι μύες που δεν προορίζονται για αυτό το έργο. Το αποτέλεσμα είναι πόνος στην μέση, σφιχτοί δικέφαλοι μηριαίοι (οι μύες πίσω από τους τετρακέφαλους) και άλλα μυο-σκελετικά προβλήματα.
Τύποι και σχήματα γλουτών
Κάτι που πρέπει να καταλάβετε είναι πως δεν μπορούμε να αλλάξετε βασικά χαρακτηριστικά των γλουτών τα οποία οφείλονται σε γενετική προδιάθεση. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν μπορείτε να αλλάξετε το σχήμα τους καθώς με τις κατάλληλες ασκήσεις μπορείτε να τους ανυψώσετε και να τους τονώσετε. Απλά πρέπει να καταλάβετε ίσως να μην είναι στα γονίδια σας να αποκτήσετε ολόιδιο σχήμα γλουτών με την Jessica biel!
Δεν αρκεί μόνο να χάσετε κιλά!
Ένα τυπικό λάθος που κάνετε οι γυναίκες είναι ότι νομίζετε πως το μόνο που αρκεί για ένα ζευγάρι ωραίων μέγα γλουτιαίων είναι η απώλεια βάρους. Σίγουρα άμα είστε υπέρβαρη αυτό θα βοηθήσει αλλά είναι μόνο το πρώτο βήμα και εκτός αυτού το υπερβολικό αδυνάτισμα μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ατροφία αυτής της περιοχής κάνοντας το πρόβλημα χειρότερο!
Το δεύτερο και σημαντικότερο βήμα είναι η αύξηση της μυϊκής μάζας των γλουτών με ασκήσεις που θα στοχεύσουν στην πολύπλευρη ενεργοποίηση των μυών αυτής της περιοχής. Στο 2ο μέρος αυτού του αφιερώματος θα σας δώσουμε ασκήσεις για γυναίκες των οποίων οι γλουτοί βρίσκονται σε ''λήθαργο'' λόγω ενός κακού lifestyle και μεγάλης αποχής από την γυμναστική. Τέλος στο τρίτο μέρος θα δώσουμε ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης για κάτω μέρος με βασικό στόχο τους γλουτιαίους και χρησιμοποιώντας τις καλύτερες ασκήσεις για την ενεργοποίηση αυτής της πολυαγαπημένης σας μυϊκής ομάδας!
Γράφει: Αντώνης Αρβανιτάκης, Απόφοιτος Γυμναστικής Ακαδημίας