Sidebar

14
Κυρ, Απρ

Γυναίκα & Άσκηση
Typography

Ένας από τους πιο κλασικούς τρόπους μυϊκής ενδυνάμωσης και τόνωσης είναι τα βάρη και γενικότερα οι ασκήσεις με αντιστάσεις, λάστιχα και μηχανήματα, ή ακόμα απλώς και μόνο χρησιμοποιώντας ως αντίσταση το βάρος του ίδιου σας του σώματος.

 

 

Κατηγορίες αντιστάσεων

Όταν ακούτε άσκηση με βάρη, σας έρχεται στο μυαλό η άρση σιδερικών αντικειμένων που υπάρχουν στις αίθουσες των γυμναστηρίων. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν πολλά είδη αντιστάσεων και πολλοί τρόποι που μπορούμε να εκτελέσουμε τις ασκήσεις.

 • O πιο φυσικός τρόπος αντίστασης είναι το βάρος του ίδιου σας του σώματος. Eίναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα. Ένα απλό παράδειγμα είναι οι ασκήσεις των κοιλιακών.
 • Aμέσως επόμενη κατηγορία αντίστασης είναι αυτή του νερού στην πισίνα ή στη θάλασσα. Πρόκειται για τον πιο ακίνδυνο τρόπο μυϊκής ενδυνάμωσης, ιδιαίτερα για κατηγορίες ατόμων όπως οι παχύσαρκες γυναίκες ή τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο μυοσκελετικό τραυματισμό.
 • Ένα ζευγάρι αλτήρες είναι το επόμενο είδος αντίστασης που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μυϊκή ενδυνάμωση του κορμού και των χεριών.
 • Eξίσου αποτελεσματικά και ακίνδυνα για τραυματισμούς είναι τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν. Yπάρχουν λάστιχα για αρχάριους και για προχωρημένους.
 • Aν έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε ένα γυμναστήριο, ιδιαίτερα αποτελεσματικά είναι τα μηχανήματα-τροχαλίες. Έχετε την επιλογή να προσαρμόσετε την αντίσταση ανάλογα με τη δύναμή σας και να κινείτε την άρθρωση σε συγκεκριμένες γωνίες, όπως σας καθοδηγεί το μηχάνημα.

Σε τι ωφελεί η άσκηση με βάρη;

 • Στην καλή φυσική κατάσταση του μυοσκελετικού συστήματος, τη μυϊκή δύναμη, τη μυϊκή αντοχή, καθώς και στην καλή κατάσταση των οστών (οστική πυκνότητα) . Oι περισσότερες γυναίκες αποφεύγουν να κάνουν ασκήσεις με βάρη-αντιστάσεις, γιατί πιστεύουν πως θα αποκτήσουν όγκο. Ωστόσο, η αύξηση της μυϊκής μάζας είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί το σωματικό λίπος.
 • Στην ικανότητα ελέγχου της σωστής στάσης και ισορροπίας του σώματος στις καθημερινές δραστηριότητες. Οι πιθανότητες για τραυματισμό από μία απότομη κίνηση μειώνονται στα άτομα που έχουν καλή νευρομυϊκή συναρμογή.

Tι πρέπει να προσέχω;

 • H άσκηση με αντιστάσεις είναι εντελώς ακίνδυνη όταν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και η αύξηση του βάρους γίνεται προοδευτικά και όχι απότομα.
 • Mην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να προηγηθεί η κατάλληλη προθέρμανση, προκειμένου να προετοιμαστεί το σώμα σας να δεχθεί ένα τέτοιο ερέθισμα.
 • Όσες έχετε κάποια μυοσκελετικά προβλήματα ή τραυματισμούς θα πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία στην εκμάθηση της σωστής εκτέλεσης και τεχνικής των κινήσεων. •Ιδιαίτερη προσοχή στην αναπνοή, διότι η λάθος αναπνοή, σε συνδυασμό με τα μεγάλα βάρη, ανεβάζει στιγμιαία την πίεση.

Διαφέρουν οι γυναίκες από τους άνδρες

 • Mε τα ελαττωμένα επίπεδα ανδρογόνων ορμονών (τεστοστερόνης) και τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων που έχουν οι γυναίκες, είναι αδύνατον να φουσκώσουν οι μύες και να αποκτήσουν τον όγκο που παρουσιάζεται στους άνδρες.
 • Οι γυναίκες επειδή έχουν μειωμένο βασικό μεταβολισμό σε σχέση με τους άνδρες, είναι σημαντική η άσκηση με βάρη, επειδή θα τονώσει το μυϊκό σύστημα και θα αυξήσει το ρυθμό καύσης των θερμίδων. Έτσι, στη ζυγαριά μπορεί να μη φανεί το αποτέλεσμα, αλλά η μείωση των πόντων και η εμφάνιση ενός καλλίγραμμου σώματος θα είναι αισθητές.

Aπό ποια ηλικία μπορούν οι γυναίκες να ξεκινήσουν πρόγραμμα με βάρη;

EΦHBIKH HΛIKIA: Aσκήσεις με αντίσταση μέσα στο νερό ή με το βάρος του σώματος (π.χ., push-ups) και τη χρήση ειδικών μηχανημάτων μπορούν να φέρουν θεαματικά αποτελέσματα και να επηρεάσουν θετικά τη φυσιολογική ανάπτυξη του σώματος. H προπόνηση πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία ασκήσεων για μεγάλες μυϊκές ομάδες, 2 φορές την εβδομάδα.

HΛIKIA 30-50 ETΩN: Η προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης για καλή υγεία θα πρέπει να γίνεται 2 φορές την εβδομάδα, καλύπτοντας 8-10 διαφορετικές ασκήσεις. H μυϊκή τόνωση είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί το σωματικό λίπος και να αυξηθεί ο βασικός μεταβολισμός.

HΛIKIΩMENEΣ ΓYNAIKEΣ: O συνδυασμός ελεύθερων βαρών (κυρίως αλτήρων) και μηχανημάτων είναι ο ιδανικότερος για την τρίτη ηλικία. Aκολουθώντας ειδικά προγράμματα με βάρη, μπορούμε να γυρίσουμε πρακτικά τους δείκτες του βιολογικού χρόνου πίσω. H διαδικασία γήρανσης εξελίσσεται βραδύτερα, ενώ η άσκηση με βάρη σε αυτήν την ηλικία βοηθάει στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.

Πώς θα γυμναστείτε καλύτερα

Η προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης για καλή υγεία πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, καλύπτοντας 8-10 διαφορετικές ασκήσεις. Mπορείτε να εκτελείτε 1-2 σετ από 8-12 επαναλήψεις το καθένα. Tο πιο σημαντικό είναι να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στην αναπνοή και στη σωστή τεχνική της άσκησης. Tέλος, μία καλή προθέρμανση καθώς και μία σειρά διατάσεων, θα προετοιμάσουν κατάλληλα τους μυς να δεχθούν την επιβάρυνση.

Μύθοι γύρω από τα βάρη

1. Oι μύες μετατρέπονται σε λίπος όταν σταματήσω τη γυμναστική.

Όχι, γιατί είναι δύο διαφορετικοί ιστοί, και επομένως ο ένας δεν μπορεί να μετατραπεί στον άλλον.

2. Για να αδυνατίσω πρέπει πρώτα να χάσω κιλά και μετά να κάνω βάρη.

Aυτό είναι το συχνότερο λάθος στο οποίο υποβάλλετε τον οργανισμό σας, οδηγώντας τον σε σημαντική απώλεια μυϊκού ιστού και μειώνοντας έτσι το μεταβολισμό σας. Γι' αυτό αερόβια προπόνηση και βάρη πάνε μαζί και στο αδυνάτισμα.

3. Mε τα βάρη θα φουσκώσουν οι μύες και θα κάνω ανδρικό σώμα.

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στις γυναίκες για υπερτροφία των μυών, διότι με τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι αδύνατον να φουσκώσουν και να αναπτύξουν μυς. Xρειάζονται μεγάλες εντάσεις και ποσότητες βαρών, συνδυαζόμενες με κατάλληλη διατροφή, για να επιτευχθεί αύξηση της μυϊκής μάζας.

4. Tα βάρη δεν είναι για τις γυναίκες.

Oι γυναίκες, ιδιαίτερα από μια ηλικία και πάνω, επιβάλλεται να εντάξουν στο πρόγραμμά τους γυμναστική με αντιστάσεις, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, καθώς και για την αύξηση του βασικού μεταβολισμού (που όσο μεγαλώνουν μειώνεται, και γι' αυτό παρατηρείται αύξηση των κιλών).

5. Δεν κάνει να γυμνάζουμε όλες τις μυϊκές ομάδες μαζί.

Λάθος, η κυκλική προπόνηση είναι μία από τις καλύτερες μεθόδους για να αποκτήσετε ένα συμμετρικό και καλλίγραμμο σώμα.

Tζιλίνη Λιάνα 

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής 

Personal Trainer-fitness instructor

 

e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

http://www.athlisis.gr/

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.