Sidebar

25
Πεμ, Απρ

Τρόπος Ζωής
Typography

Άγχος, «σκληρή» καθημερινότητα, στρες, προβλήματα, οικονομική κρίση, ΔΝΤ. Ο συνδυασμός όλων αυτών έχει ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα: νεύρα. Πολλά νεύρα, τα οποία με την σειρά τους προκαλούν συνεχόμενους τσακωμούς κυριολεκτικά από το πουθενά.

Τι εναλλακτικές έχετε για να διοχετεύσετε τον θυμό σας πέρα από το να αγοράσετε έναν σάκο του μποξ και να... του δώσετε να καταλάβει;

Η λύση έρχεται – για ακόμα μια φορά – από τον μαγικό κόσμο των αθλημάτων.

Είναι από τα ελάχιστα αθλήματα τα οποία απαιτούν ταυτόχρονα δύναμη, αντοχή, ταχύτητα, σπιρτάδα και ομαδικότητα. Και δεν εννοούμε να βλέπουμε από την τηλεόραση τους αγώνες, αλλά να μπούμε δυναμικά σε παιχνίδι με την παρέα μας είτε σε γήπεδο ποδοσφαίρου, είτε σε 5Χ5.

Εδώ μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο kick boxing, kung fu, tae kwon do ,τζούντο, πάλη, πυγμαχία. Όλα «πλούσια» σε ένταση αθλήματα με πολλές γροθιές και λακτίσματα. Με σωστή καθοδήγηση από τον εκπαιδευτή και προσοχή στην τεχνική οι τραυματισμοί είναι ελάχιστοι και τα οφέλη μέγιστα από μία πολεμική τέχνη που θα σας βοηθήσει να ελέγξετε το σώμα και – το κυριότερο – το μυαλό σας.

H αλλιώς χρωματοσφαίριση, είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά υπαίθρια ομαδικά σπόρ δράσης για ενήλικες. Ο αντικειμενικός σκοπός του παιχνιδιού είναι να βρεις και να πιάσεις την σημαία της αντίπαλης ομάδας και να προσπαθήσεις να χρωματίσεις όσους παίχτες μπορείς. Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού, ο κάθε παίκτης χρησιμοποιεί "μαρκαδόρους" (τα "όπλα" της χρωματοσφαίρισης) και μπίλιες οι οποίες περιέχουν χρώμα (χρωμόσφαιρες). Η χρωματοσφαίριση είναι ένα άθλημα που «χτίζει» χαρακτήρα. Οι παίχτες μαθαίνουν να συνεργάζονται, να αποκτούν αυτοπεποίθηση και να αναπτύξουν ηγετικές ικανότητες ενώ διασκεδάζουν και απελευθερώνουν το άγχος τους. Επίσης συμβάλει στην ανάπτυξη αντιπολεμικής συνείδησης, αφού δείχνει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο το πόσο ευάλωτος είναι ο άνθρωπος σε συνθήκες πολέμου.

Πολεμώντας... χορευτικά Δύο κατ' εξοχήν ασχολίες που μας βοηθούν να «ξεσπάμε», ο χορός και οι πολεμικές τέχνες, συνδυάζονται αρμονικά στην ιδιόμορφη αυτή τέχνη, η οποία δεν είναι ακριβώς χορός, ούτε καθαρά πολεμική τέχνη. Εδώ οι ασκούμενοι σχηματίζουν ένα κύκλο και τραγουδούν και χορεύουν. Ο χορός τους όμως μοιάζει σαν πυγμαχία. Ένα ασταθές ακροβατικό παιχνίδι με προσποιητές επιθέσεις και υπεκφυγές, κλοτσιές στον αέρα και ανάποδες κινήσεις με τα χέρια στο πάτωμα, ο ρυθμός και η ένταση των οποίων καθορίζεται από την μουσική.

Το ορεινό τρέξιμο, είναι μία παραλλαγή του απλού τρεξίματος αντοχής, με τη διαφορά, ότι λαμβάνει χώρα σε ορεινά μονοπάτια και δασικούς δρόμους. Τα μονοπάτια αυτά, έχουν πολλαπλές κλίσεις και περνούν από διάφορα είδη εδαφών, όπως πεδιάδες, βραχώδη εδάφη, λόφους, δάση, κλπ.. Αποτελεί μια δυναμικά ανερχόμενη μορφή αθλητισμού. Το ορεινό τρέξιμο είναι ένα άθλημα που τα τελευταία χρόνια αποκτά μεγάλη δημοτικότητα σε πολλές χώρες του κόσμου, καθώς συνδυάζει ιδανικά την άθληση και την ευεργετική επαφή με το ορεινό περιβάλλον. Αν νιώθετε ότι σας περιορίζει η πόλη, δοκιμάστε το ορεινό τρέξιμο στα βουνά και απελευθερωθείτε ολοκληρωτικά.

Η σταθερή αξία. Αν όλα τα παραπάνω σπορ δεν σας συγκινούν ιδιαίτερα, τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε την «κλασσική» επιλογή του γυμναστηρίου. Όχι, δεν εννοούμε να μπείτε σε ένα οποιοδήποτε γυμναστήριο και να αρχίσετε να πλακώνετε κόσμο για να ξεσπάσετε, αλλά να κάνετε μια συνδρομή στο κοντινότερο και να μπείτε σε... πρόγραμμα. Αν ρωτήσετε την πλειοψηφία των ασκούμενων, θα σας ομολογήσουν ότι μπορεί να μπαίνουν στο γυμναστήριο αγχωμένοι, τσαντισμένοι και μίζεροι, αλλά μετά το τέλος της προπόνησης νιώθουν χαλαροί, ανακουφισμένοι και ψυχικά ήρεμοι. Γιατί να μην κάνετε και εσείς το ίδιο λοιπόν;

Γράφει: Tζιλίνη Λιάνα

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

Personal Trainer - fitness instructor

Πηγή: http://www.athlisis.gr/

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.