Sidebar

25
Πεμ, Ιουλ

Πλαστική Χειρουργική & Αισθητικές Επεμβάσεις
Typography

Η κοιλιοπλαστική ή πλαστική κοιλίας όπως λέγεται, είναι μια δημοφιλής αισθητική επέμβαση που γίνεται για να τεντώσει τους κοιλιακούς μύες αλλά και το δέρμα σε μια προσπάθεια να επιτύχουμε μια λεία και επίπεδη κοιλιά.

Το δέρμα και οι μύες της κοιλιάς κάτω από την επίδραση των τοκετών, της απώλειας βάρους, και της κακής διατροφής χάνουν την ελαστικότητα τους και αδυνατούν συνήθως να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση τους παρά της προσπάθειας με την γυμναστική και τα προγράμματα διατροφής.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η κοιλιοπλαστική δρα αποτελεσματικά διορθώνοντας τη χαλάρωση του δέρματος της κοιλιάς αφαιρώντας το και τεντώνοντας τους κοιλιακούς μύες. Έτσι η κοιλιά δεν γίνεται μόνο επίπεδη, αλλά και η μέση γίνεται πιο λεπτή.

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την έκβαση σε κάθε άτομο και αυτό εξαρτάται από την ποιότητα του δέρματος, την κατασκευή του σώματος και την ιδιαιτερότητα του κάθε ατόμου για καλή επούλωση των τραυμάτων. Πέραν από αυτό οι χειρουργημένοι-ες είναι ευχαριστημένες-οι με τα αποτελέσματα της πλαστικής κοιλίας που τους δίνει την δυνατότητα να έχουν μια νέα εμφάνιση.

Υποψήφιες-οι

Πολλές γυναίκες αλλά και άνδρες βλέπουν ότι παρά την γυμναστική και τα προγράμματα διατροφής δεν μπορούν διώξουν το χαλαρό δέρμα και το λίπος από την περιοχή της κοιλιάς.

Η πλαστική κοιλίας δίνει την δυνατότητα να φύγει το λίπος αλλά και το χαλαρό δέρμα από την κοιλιά αλλά και παράλληλα να ενισχυθούν σε τόνο οι κοιλιακοί μύες.

Καλή υποψήφια-ος είναι ενήλικας με σχετικά καλές αναλογίες βάρους / ύψους με χαλαρό δέρμα στην κοιλιά που δεν ανταποκρίνεται στην γυμναστική και την δίαιτα.

Πολλές γυναίκες υποβάλλονται στην επέμβαση μετά από εγκυμοσύνες που οι κοιλιακοί μύες έχουν χαλαρώσει και το δέρμα στην κοιλιά τείνει να κρεμάσει.

Για μια επιτυχή επέμβαση παίζει ρόλο το ιατρικό ιστορικό, αλλά και οι ρεαλιστικές προσδοκίες της υποψηφίας-ου.

Αιτίες χαλαρού δέρματος

Οι κοιλιακοί μύες αλλά και το δέρμα μπορούν να χαλαρώσουν μετά από:

 1. Σημαντική απώλεια βάρους
 2. Μετά από εγκυμοσύνες
 3. Φυσιολογική γήρανση
 4. Κληρονομικά

Πλαστική κοιλίας και εγκυμοσύνες / καισαρική

Οι γυναίκες κάνουν πολλές θυσίες για τα παιδιά τους. Για πολλές γυναίκες ιδιαίτερα για αυτές που κάνουν καισαρική, η εικόνα του σώματος τους μετά τις εγκυμοσύνες είναι η μεγαλύτερη θυσία.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αλλαγές στο σώμα είναι μη αναστρέψιμες παρά την γυμναστική και την διατροφή.

Για πολλές μαμάδες η κοιλιοπλαστική μετά τις εγκυμοσύνες βελτιώνει την εμφάνιση της κοιλιάς επαναφέροντας την εικόνα του σώματος στην πριν από την εγκυμοσύνη κατάσταση. Μπορεί να συνδυασθεί με λιποαναρρόφηση στα πλαϊνά και τους μηρούς.

Το αποτέλεσμα των πολλαπλών κυήσεων αθροίζει δραματικά την εικόνα της χαλάρωσης του δέρματος αλλά και των μυών με αποτέλεσμα η πλαστική κοιλίας να είναι η μόνη λύση.

Απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους οδηγεί τα άτομα σε απώλεια της αυτοεκτίμησης τους για την εικόνα του σώματος τους.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα άτομα που έχασαν πολλά κιλά μόνοι τους με διατροφή, εκείνα που έχασαν τα κιλά μετά από μια επέμβαση κατά της παχυσαρκίας (post-bariatric plastic surgery) και παράλληλα έχουν χαλαρώσει και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως είναι η εσωτερική περιοχή των μηρών, το στήθος, τα μπράτσα, το πρόσωπο κλπ.

Στα τελευταία αυτά άτομα μπορούμε να συνδυάσουμε την κοιλιοπλαστική και με άλλες επεμβάσεις όπως πλαστική στήθους, γυναικομαστία, λίφτινγκ του σώματος, λίφτινγκ μηρών, βραχιονοπλαστική κλπ.

Γήρανση

Καθώς ένα άτομο μεγαλώνει σε ηλικία το δέρμα χάνει την φυσιολογική του ελαστικότητα και οι μύες χάνουν την δύναμη τους.

Έτσι η κοιλιά γίνεται χαλαρή και προβάλλει προς τα εμπρός. Αυτά τα άτομα νιώθουν ότι είναι μεγαλύτερα σε ηλικία απ’ ότι πραγματικά είναι, και λιγότερο αθλητικά. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η πλαστική κοιλίας μπορεί να βοηθήσει πολύ.

Κληρονομικά

Η όλη εικόνα του σώματος του ανθρώπου καθορίζεται γενετικά. Κάποια άτομα έχουν μια τάση να μαζεύουν λίπος στην κοιλιά και επίσης να παρουσιάζουν μια χαλάρωση του δέρματος της περιοχής ακόμα και αν είναι 20, 30 ή 40 χρονών.

Και σε αυτές τις περιπτώσεις η πλαστική κοιλιάς μπορεί να δώσει λύσεις.

Η πλαστική κοιλίας δεν αφαιρεί το λίπος που βρίσκεται βαθιά στην κοιλιά που αντιμετωπίζεται μόνο με δίαιτα.

Τεχνικές

Στην προσπάθειά μας να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην κοιλιά έχουμε ταξινομήσει την κοιλιοπλαστική σε διάφορες κατηγορίες με πιο συχνή την γνωστή ή κανονική πλαστική κοιλίας. Ανάλογα με την έκταση της επέμβασης η πλήρης κοιλιοπλαστική (κανονική), διαρκεί από 2 συνήθως, έως και 4 ώρες. Η μίνι κοιλιοπλαστική διαρκεί λιγότερο από 2 ώρες φυσικά.

Πριν από κάθε επέμβαση γίνεται λήψη του ιατρικού ιστορικού στο ιατρείο και εργαστηριακός έλεγχος στην κλινική.

Κανονική κοιλιοπλαστική (full tummy tuck-abdominoplasty)

 1. Γίνεται μια τομή από το ένα ισχίο έως το άλλο πάνω από την περιοχή του εφηβαίου.
 2. Μια άλλη κυκλική τομή γίνεται γύρω από τον ομφαλό για την απελευθέρωση του από το γειτονικό δέρμα
 3. Το δέρμα αποκολλάται από το κοιλιακό τοίχωμα και αποκαλύπτονται οι μύες και η περιτονία που πρόκειται να τεντωθούν με ράμματα.
 4. Το δέρμα και το λίπος που περισσεύει αφαιρείται και το υπόλοιπο ράβεται με εσωτερικά ράμματα και κόλλα ιστών.
 5. Ο ομφαλός βγαίνει στην νέα θέση μέσω μιας μικρής τομής και ράβεται στο δέρμα.
 6. Μπορεί να κάνουμε λιποαναρρόφηση στα πλαινά συμπληρωματικά.
 7. Τοποθέτηση παροχετεύσεων κενού και κατάλληλη επίδεση και εφαρμογή μιας ειδικής ζώνης κοιλίας.

Μίνι κοιλιοπλαστική (mini tummy tuck-abdominoplasty)

Χαρακτηρίζεται:

 • Από μικρότερη τομή.
 • Το δέρμα και το λίπος του κάτω μέρους της κοιλιάς αποκολλάται σε μικρότερο βαθμό και έκταση από τους μύες συνήθως μέχρι τον ομφαλό.
 • Ο ομφαλός δεν απελευθερώνεται ή κάποιες φορές κινητοποιείται μαζί με το δέρμα αφού αποκοπεί από τους μύες (floating umbilicus).
 • Οι μύες κάτωθεν του ομφαλού ενισχύονται με ράμματα.
 • Το δέρμα τεντώνεται μαζί με τον ομφαλό και ότι περισσεύει αφαιρείται μαζί με το λίπος του.
 • Συνήθως τοποθετείται μια μικρή παροχέτευση.
 • Γίνεται η σύγκλειση του δέρματος με κόλλα ιστών.
 • Ονομάζεται και Lipo-Tummy γιατί συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση.
 • Αφορά γυναίκες με μικρή χαλάρωση δέρματος συνήθως κάτωθεν του ομφαλού (post-partum belly).

Εκτεταμένη κοιλιοπλαστική (extended abdominoplasty)

Η εκτεταμένη κοιλιοπλαστική είναι μια κανονική πλαστική κοιλίας που συνδυάζεται με πλάγιο λίφτινγκ των μηρών. Η διαδρομή της τομής συνεχίζει στο πλάι, έως την έναρξη των γλουτών. Η επέμβαση δίνει τα αποτελέσματα της κανονικής κοιλιοπλαστικής, ενώ παράλληλα τεντώνει το πλαϊνό δέρμα των μηρών, των λαγονίων και της μέσης.

Υψηλή πλαγίας τάσης κοιλιοπλαστική (High lateral tension tummy tuck)

Πρόκειται για κανονική κοιλιοπλαστική που παίρνει λίγο παραπάνω σε χρόνο. Η κανονική πλαστική κοιλίας τεντώνει τους μύες σε κάθετο πλάνο. Αυτή η μέθοδος γνωστή σαν high lateral tension abdominoplasty πλην της κάθετης ενίσχυσης των μυών κάνει και οριζόντια με αποτέλεσμα καλύτερο τέντωμα στην κοιλιά και στη μέση.

Κυκλική κοιλιοπλαστική (Circumferential abdominoplasty)

Πρόκειται για μια εκτεταμένη κοιλιοπλαστική με ανόρθωση των γλουτών. Η διαδρομή της τομής είναι γύρω-γύρω από το σώμα και η επέμβαση ονομάζεται επίσης και σωματικό λίφτινγκ (body lift ή belt lipectomy). Η επέμβαση αυτή είναι κατάλληλη για άτομα που έχουν χάσει πολλά κιλά μετά από επέμβαση κατά της παχυσαρκίας ή με διατροφή και είναι σταθεροποιημένα στα κιλά για αρκετό διάστημα (post-bariatric plastic surgery).


Ανάρρωση

Οι χειρουργημένοι-ες μένουν ένα ή το πολύ δύο βράδια στην κλινική αν και σε περιορισμένες επεμβάσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν σαν Day Clinic Patients.

Οι παροχετεύσεις αφαιρούνται σε 48 ώρες. Όλοι παίρνουν αντιβιοτικά για προληπτικούς λόγους και ήπια παυσίπονα τύπου Lonarid-N ή Depon.

Η ανάρρωση εξαρτάται από την έκταση της επέμβασης και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε κάθε φορά.

Ο χρόνος αποκατάστασης συνήθως είναι μια εβδομάδα αλλά η κανονική επάνοδος στις βαριές δραστηριότητες θα γίνει μετά από 4 εβδομάδες.

Στην αρχή (πρώτες 3-4 ημέρες) υπάρχει μια ενόχληση αλλά όχι γνήσιος πόνος που φυσικά δεν έχει σχέση με τον πόνο της καισαρικής που είναι πιο έντονος συνήθως. Όλες και όλοι φορούν μια ειδική ζώνη για το διάστημα των 4 εβδομάδων που βοηθάει στην γρηγορότερη ανάρρωση και υποστήριξη της επέμβασης.

Επιπλέον η ζώνη βοηθάει στην μείωση του πρηξίματος και των εκχυμώσεων.

Η ουλή βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου με την χρήση ειδικής κρέμας για καλύτερη επούλωση.

Κίνδυνοι-επιπλοκές

Στην καθημερινή πρακτική δεν υπάρχουν κίνδυνοι από την κοιλιοπλαστική όταν οι επεμβάσεις γίνονται με τους κανόνες της ιατρικής, αναισθησιολογίας και της πλαστικής χειρουργικής.

Όσον αφορά τώρα στις επιπλοκές από την επέμβαση στην παγκόσμια βιβλιογραφία υπάρχουν αναφορές για προβλήματα όπως την δημιουργία ορώδους υγρού (seroma), την καθυστερημένη επούλωση του τραύματος σε καπνιστές ή διαβητικούς, την δημιουργία μικροθρομβώσεων.

Αυτό που έχει σημασία είναι ο κάθε πλαστικός χειρουργός να αναφέρεται στην δική του πείρα γιατί αυτό είναι που κάνει την υποψήφια-ο να νιώθει σιγουριά για την επέμβαση.

Από το 1988 εκτελούμε προσωπικά επεμβάσεις κοιλιοπλαστικής και σε 12 χρόνια μέχρι τώρα. δεν έχουμε συναντήσει προβλήματα με την επέμβαση αυτή. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι μεγάλη σημασία παίζει η ικανοποίηση των γυναικών και των ανδρών από την επέμβαση, γι’ αυτό η αναλυτική συζήτηση στο ιατρείο της κάθε περίπτωσης χωριστά θα βοηθήσει στην καλύτερη επικοινωνία ασθενούς και πλαστικού χειρουργού που θα οδηγήσει σε πιο ρεαλιστικές προσδοκίες.

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.