Sidebar

22
Σαβ, Ιουν

Πλαστική Χειρουργική & Αισθητικές Επεμβάσεις
Typography

Γιατί να κάνει κάποιος βλεφαροπλαστική;

 

Το άνω βλέφαρό σας κρέμεται και πέφτει; Έχετε μια σακούλα ή μαξιλαράκι στο κάτω βλέφαρο; Μοιάζουν τα μάτια σας να έχουν φορά προς τα κάτω ή να είναι λυπημένα; Η βλεφαροπλαστική ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος για ένα λείο, ελκυστικό και σε εγρήγορση βλέμμα.

 

Βλεφαροπλαστική – Άνω βλέφαρα

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλουν στη γερασμένη όψη του άνω βλεφάρου. Το δέρμα του άνω βλεφάρου μπορεί με τον καιρό να χάσει το σχήμα του, προκαλώντας πτώση και κρύβοντας το φυσικό τόξο του βλέμματος που δίνει την αίσθηση της εγρήγορσης. Η ζωηρή ανώτερη πτυχή του βλεφάρου που σχετίζεται με τη νεότητα αλλάζει και το πρόσωπο γίνεται ασύμμετρο με τον περίσσιο χαλαρό ιστό.

Για να διορθωθεί το χαλαρό άνω βλέφαρο, γίνονται τομές εκεί όπου βρίσκεται το φυσικό τόξο και η πτυχή του ματιού σας. Μέσω αυτής της τομής, το λίπος και το δέρμα θα αφαιρεθεί ή θα μετατοπιστεί και οι μύες θα γίνουν πιο σφιχτοί. Ο χειρούργος σας μπορεί επίσης να σας διορθώσει τις ρυτίδες έκφρασης που βρίσκονται μεταξύ των φρυδιών κατά τη διάρκεια της βλεφαροπλαστικής.

Ένας καλός χειρούργος θα ακούσει τις ανησυχίες σας και θα αξιολογήσει την ανατομία σας. Ακόμα και εάν πιστεύετε ότι η βλεφαροπλαστική είναι αυτό που χρειάζεστε, ο χειρούργος σας, θα σας υποδείξει με ακρίβεια ποια βλεφαροπλαστική επέμβαση μπορεί να εφαρμοστεί σε εσάς και ποιες άλλες επεμβάσεις θα χρειαστούν για να επιτύχετε πλήρως το στόχο σας.

Βλεφαροπλαστική - Κάτω βλέφαρο

Το λίπος του κάτω βλεφάρου μπορεί να τοποθετηθεί στη σωστή θέση και να ρυθμιστεί η ποσότητά του με πολλούς τρόπους, που συχνά περιλαμβάνουν τον συνδυασμό διαφορετικών προσεγγίσεων. Ένας από αυτούς τους τρόπους περιλαμβάνει μια τομή κρυμμένη μέσα στο κάτω βλέφαρο, ενώ άλλος τρόπος περιλαμβάνει μια εξωτερική τομή που τοποθετείται λίγο πιο κάτω από τη γραμμή των βλεφαρίδων. Η αφαίρεση του περίσσιου δέρματος απαιτεί εξωτερική τομή.

Η γυναίκα που δείχνει νέα αλλά με σακούλες στο κάτω βλέφαρο μπορεί να έχει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα με την μετριοπαθή αφαίρεση του λίπους του κάτω βλεφάρου μέσω της εσωτερικής τομής. Ωστόσο, η πιο συνετή προσέγγιση για την ανανέωση του κάτω βλεφάρου, στα περισσότερα άτομα συχνά απαιτεί την καταπολέμηση του χαλαρού δέρματος του κάτω βλεφάρου, των χαλαρών μυών και των τενόντων μέσω της εξωτερικής τομής. Εάν η επέμβαση εκτελεστεί σωστά, η τομή επουλώνεται χωρίς να αφήσει σημάδι. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή για κάθε ασθενή και το λίπος μπορεί να μειωθεί, να ανακατανεμηθεί ή να μεταμοσχευθεί με σκοπό το βλέφαρο να είναι λείο και χωρίς σακούλες.

Βλεφαροπλαστική - Λυπημένο βλέμμα

Υπάρχουν δύο τεχνικές που ονομάζονται Canthoplasty και Canthopexy, οι οποίες επαναφέρουν και ενισχύουν τους τένοντες στην εξωτερική γωνία του ματιού, για να διορθώσουν το μάτι που έχει φορά προς τα κάτω αλλά και το κάτω βλέφαρο. Αν και είναι μια περίπλοκη επέμβαση σε μια μικρή περιοχή των βλεφάρων, ωστόσο μπορεί να εμποδίσει τις αλλαγές στο σχήμα του κάτω βλεφάρου και μπορεί να το υποστηρίξει για πολλά χρόνια. Και αυτό γίνεται χωρίς επιπρόσθετες τομές. Ο στόχος δεν είναι να αλλάξει η κλίση του ματιού, αλλά να διατηρηθεί το φυσικό σχήμα του κάτω βλεφάρου και της εσωτερικής γωνίας για πολλά χρόνια.

Στην πραγματικότητα

Η βλεφαροπλαστική είναι μια ασφαλής επέμβαση όταν γίνεται από καλά εκπαιδευμένα χέρια, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι. Για παράδειγμα, ασθενείς με διαβήτη, χαμηλή παραγωγή δακρύων (ξηροφθαλμία) ή θυρεοειδή μπορεί να χρειαστούν άδεια από τον οφθαλμίατρο ή τον παθολόγο τους πριν το χειρουργείο.

Μετά από το χειρουργείο της βλεφαροπλαστικής

Μπορεί να έχετε συμπτώματα ξηροφθαλμίας ή να νοιώθετε κάποια ενόχληση όταν ανοιγοκλείνετε τα βλέφαρά σας.

Επιπλέον, μην περιμένετε ότι τα μάτια σας θα ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους. Είναι πιθανόν να υπάρχει κάποια ασυμμετρία, η οποία θα είναι ορατή μόνο σε εσάς. Καθώς η περίοδος ανάρρωσης ποικίλει από ασθενή σε ασθενή και μεταξύ των δύο ματιών σας, η ασυμμετρία θα υποχωρήσει σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ένα αρκετά σπάνιο φαινόμενο είναι η σημαντική ασυμμετρία ή το κάτω βλέφαρο το οποίο τραβιέται προς τα κάτω (ονομάζεται εκτρόπιο), εμποδίζοντας τα βλέφαρα να κλείσουν. Κάτι τέτοιο ίσως χρειαστεί επιπλέον χειρουργείο για να διορθωθεί, και υπάρχει η πολύ σπάνια περίπτωση να δυσκολεύεστε μόνιμα να κλείσετε τα μάτια σας. Αυτό μπορεί πάντα να αποφευχθεί μέσω μιας ακριβούς εκτίμησης σε συνδυασμό με την κατάλληλη επέμβαση που θα γίνει με απόλυτη ακρίβεια και φροντίδα.

Ανάρρωση μετά την βλεφαροπλαστική

Η επέμβαση της βλεφαροπλαστικής γίνεται δίχως παραμονή για νοσηλεία και γίνεται με τοπική αναισθησία και νάρκωση ή σε μερικές περιπτώσεις γενική αναισθησία.

  • Μπορεί να νοιώθετε κάποια ενόχληση στις τομές για μία ή δύο μέρες και μπορεί να θέλετε να φοράτε γυαλιά ηλίου τις επόμενες μέρες για να είστε περισσότερο άνετες.
  • Η όρασή σας μπορεί να είναι ελαφρώς θολή εξαιτίας του παροδικού οιδήματος.
  • Να είστε προετοιμασμένες ότι θα κοιμάστε με το κεφάλι ανυψωμένο σε μαξιλάρια για μερικές μέρες για να μειωθεί το οίδημα και ότι θα χρειαστείτε δροσερές κομπρέσες τουλάχιστον για τις πρώτες 24 ώρες μετά το χειρουργείο.
  • Ειδικές σταγόνες και αλοιφές θα σας κάνουν να αισθάνεστε πιο άνετες και μπορεί να χρειαστούν κατά την περίοδο της ανάρρωσής σας.
  • Μέσα σε πέντε με επτά μέρες από το χειρουργείο, όλα τα ράμματα θα έχουν αφαιρεθεί.

Όταν οι τομές μετά τη βλεφαροπλαστική επουλωθούν πλήρως θα είστε έτοιμη να βάλετε λίγο κονσίλερ και να αντικρίσετε τον κόσμο.

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.