Sidebar

05
Sun, May

Διατροφή & Στάδια Ζωής
Typography

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η Ελλάδα έρχεται πρώτη στην παιδική παχυσαρκία παγκοσμίως.

 

Πιθανόν, η οικονομική κρίση να συντέλεσε σημαντικά στην εξέλιξη αυτής της κατάστασης. Η χαμηλή οικονομική κατάσταση, προάγει την επιλογή και κατανάλωση προϊόντων χαμηλής θρεπτικής αξίας (υποκατάστατα κρέατος, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες), λόγω χαμηλού κόστους, και ταυτόχρονα μειώνει την κατανάλωση τροφών υψηλής βιολογικής αξίας (ψάρι, κόκκινο, κρέας, φρούτα, λαχανικά) τα οποία θεωρούνται υψηλού κόστους.

Η παχυσαρκία θεωρείται ασθένεια με πολυάριθμες αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία, πόσο μάλλον όταν αυτή ξεκινάει απ’ την παιδική ηλικία και εδραιώνεται στην ενήλικο ζωή. Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία επιβαρύνει τις βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού (υπερινσουλιναιμία/ ινσουλινοαντίσταση, πρώιμη ήβη, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία), καθώς δημιουργεί και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις (χαμηλή αυτοεκτίμηση, κοινωνικός αποκλεισμός) στην υγεία του παιδιού. Επίσης, ένα παχύσαρκο παιδί έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εξελιχθεί ως παχύσαρκος ενήλικας σε σχέση με ένα παιδί φυσιολογικού βάρους.

Επομένως, είναι ξεκάθαρο πως μια από τις αιτίες που προάγουν την παχυσαρκία στην ενήλικο ζωή, είναι ο λάθος χειρισμός του βάρους αλλά και των διατροφικών επιλογών κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.  Η παχυσαρκία ως νόσος, έχει βαθύτερα αίτια και δεν μπορεί να διορθωθεί με γρήγορες δίαιτες. Ο χειρισμός της παχυσαρκίας αλλά και η θεραπεία της δεν είναι απλή υπόθεση. Η μονοθεραπεία δεν αποτελεί βιώσιμη λύση. Οι δίαιτες express, βελτιώνουν προσωρινά την παχυσαρκία ή το υπέρβαρο αλλά δυστυχώς δεν υπόσχονται μόνιμη θεραπεία.

Η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία για κάθε νόσο, και αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για την παχυσαρκία. Η πρόληψη της παχυσαρκίας, εστιάζεται τόσο στην εμβρυική ηλικία, όσο και στην παιδική ηλικία. Η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς σε αυτές τις ηλικίες είναι σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη του βάρους στην μετέπειτα ζωή. Αν η παχυσαρκία λάβει μέρος στην παιδική ηλικία, η θεραπεία της στην  ενήλικο ζωή έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας.  Η επιλογή των γρήγορων διαιτών κατά την διάρκεια της εφηβείας αλλά και κατά την διάρκεια της ενήλικου ζωής, κάθε άλλο παρά λύση αποτελούν.  Οι δίαιτες express, κυρίως στη διάρκεια της εφηβείας εγκυμονούν πολλούς κινδύνους τόσο για την υγεία όσο και για την ψυχοσύνθεση του εφήβου.

Συνεπώς, η σωστή ενημέρωση του γονέα σε θέματα διατροφής είναι μείζονος σημασίας για την ορθή διατροφική καθοδήγηση του παιδιού του. Η αποφυγή των λάθος διατροφικών επιλογών, αλλά και η αρμονία στην ψυχολογία του παιδιού είναι παράγοντες που συμβάλουν θετικά στη ρύθμιση του βάρους και στην αποφυγή ακραίων καταστάσεων όπως η παχυσαρκία και η ανορεξία. 

 

www.cosmeticdermamedicine.gr
Καλογεροπούλου Κατερίνα BSc, MSc,
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.