Sidebar

17
Fri, May

Τρόφιμα & SuperFoods
Typography

Ίσως το γεγονός πως την ακολουθούν διασημότητες όπως η MileyCyrus και η GwynethPaltrow, έχει κάνει τη δίαιτα ελεύθερη γλουτένης μία από τις πιο περιζήτητες τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη.

 

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, σχεδόν το ένα τρίτο των αμερικανών (29%) επιθυμούν να μειώσουν τη γλουτένη που προσλαμβάνουν μέσω της διατροφής τους. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

 Περίπου το 1% του πληθυσμού πάσχει από κοιλιοκάκη, μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από τη δυσανοχή στη γλουτένη, στα πλαίσια της οποίας το ανοσοποιητικό σύστημα διεγείρεται και προκαλεί έντονη φλεγμονή στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου κάθε φορά που ο ασθενής καταναλώνει κάποια τροφή που την περιέχει. Στα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου συμπεριλαμβάνονται η διάρροια, η σιδηροπενική αναιμία, η δυσανοχή στη λακτόζη, η κόπωση, το κοιλιακό άλγος, οι ημικρανίες, το χαμηλό ανάστημα και η οστεοπόρωση.

 Για τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, η δίαιτα ελεύθερη γλουτένης συνιστά τη μοναδική θεραπεία. Δεν αποτελεί επιλογή, αλλά μονόδρομο. Τα άτομα που δεν πάσχουν και θέλουν να ακολουθήσουν αυτού του είδους τη δίαιτα, το κάνουν γιατί επιθυμούν να χάσουν βάρος, χωρίς φυσικά να γνωρίζουν πως πολλές από τις τροφές που δεν περιέχουν γλουτένη είναι πλούσιες σε λίπος, άρα και θερμίδες.

 Τα άτομα που την υιοθετούν αποσκοπώντας στην απώλεια βάρους, τη χρησιμοποιούν ως δίαιτα express, οι οποίες ως γνωστόν δεν οδηγούν σε καλά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Τέλος, πολύ συχνά συμβαίνει άτομα που ακολουθούν μία δίαιτα ελεύθερη γλουτένης να παίρνουν βάρος, διότι αναγκάζονται να στραφούν στην κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και ζάχαρη, με πολύ χαμηλό περιεχόμενο σε φυτικές ίνες.

 

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.