Sidebar

17
Fri, May

Τρόφιμα & SuperFoods
Typography

Το κρεμμύδι είναι γνωστό και με τα ονόματα κρόμμυον ή Άλλιον το κοινό.

Είναι λαχανικό με επιστημονική ονομασία Άλλιο το κρόμμυο (Allium cepa) και έχει πιθανή προέλευση από τη νοτιοανατολική Ασία.

Τα φύλλα αλλά και ο βολβός του τρώγονται, έχοντας χαρακτηριστική καυτερή γεύση και άρωμα, που μετριάζεται αν το κρεμμύδι μαγειρευτεί. Είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια καθώς θεωρούνταν δυναμωτικό αλλά και με πολλές ιαματικές ιδιότητες, ενώ η εύκολη καλλιέργειά του και η μεγάλη διάρκεια ζωής του σε αποθήκευση βοήθησαν στη διάδοσή του. Χρησιμοποιείται ωμό αλλά και ως γευστική προσθήκη σε πάρα πολλά πιάτα της ελληνικής αλλά και διεθνούς κουζίνας.

Το χρησιμοποιούμε καθημερινά σαν υλικό μαγειρικής αλλά οι περισσότεροι από μας δεν γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η διατροφική του αξία. Φτωχό σε θερμίδες και νάτριο αλλά πλούσιο σε φυτοχημικές ουσίες όπως δισουλφίδια και τρισουλφίδια, που είναι υπεύθυνα για τη χαρακτηριστική μυρωδιά του, αλλά και για τις αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές του ιδιότητες. Περιέχει επίσης φλαβονοειδή  που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ενώ παράλληλα προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνες Β6 και C, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, χρώμιο και φυλλικό οξύ.

Από κλινικές έρευνες σε διαβητικούς διαπιστώθηκε ότι οι θειούχες ενώσεις που περιέχονται  στο κρεμμύδι έχουν την ικανότητα να μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου νηστείας, να βελτιώνουν την ανοχή στη γλυκόζη αίματος, να μειώνουν την ολική χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, καθώς και να αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης στο αίμα.

Πολλές είναι οι επιδημιολογικές έρευνες που υποστηρίζουν ότι τα φλαβονοειδή και ιδιαίτερα η κουερσετίνη που περιέχει το κρεμμύδι, αναστέλλουν τη δράση και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Φαρμακολογίας του Μιλάνου, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition», όσοι καταναλώνουν συστηματικά κρεμμύδι και σκόρδο έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο. Μάλιστα, τα ποσοστά μείωσης του κινδύνου για καρκίνο στο στόμα και το φάρυγγα διαμορφώνονται στο 84%, για τον καρκίνο του μαστού στο 25%, για τον καρκίνο των ωοθηκών στο 73% και για τον καρκίνο του προστάτη στο 71%.

Επίσης, η κατανάλωση κρεμμυδιού βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Μια σχετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία, υποστηρίζει ότι η κατανάλωση κρεμμυδιού συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, με τρόπο μάλιστα αντίστοιχο της φαρμακευτικής αγωγής που χορηγείται σε ασθενείς με οστεοπόρωση.

Το κρεμμύδι, και κυρίως ο χυμός του, αποτελεί μοναδικό γιατροσόφι κατά του βήχα και της βρογχίτιδας. Πάρτε ένα μεγάλο κρεμμύδι και τρίψτε το στον τρίφτη. Βάλτε τον πολτό σε ένα σουρωτήρι και με ένα κουτάλι πιέστε τον για να βγει όλος ο χυμός. Ανακατέψτε τον με μία κουταλιά μέλι και πίνετε μία κουταλιά της σούπας τρεις φορές την ημέρα.

Για να προλάβετε την εμφάνιση ευρυαγγειών, τρώτε ξερά κρεμμύδια, που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Οι χρωστικές αυτές ουσίες προστατεύουν τα τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία. Για να ενισχύσετε ακόμα περισσότερο τη δράση τους, συνδυάζετε τα κρεμμύδια με ωμά λαχανικά και εσπεριδοειδή, που περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες φλαβονοειδών.

Οι θειούχες ενώσεις που περιέχονται στο κρεμμύδι έχουν μια αποτοξινωτική ισχύ στο έντερο αλλά δρουν και σαν φυσικό διουρητικό που βοηθά στην απομάκρυνση των περιττών υγρών και της κυτταρίτιδας. Για να ισχυροποιήσετε αυτή την ευεργετική ιδιότητα των κρεμμυδιών μπορείτε να πίνετε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα ζωμό από βρασμένα κρεμμύδια ή 2-4 κουταλιές την ημέρα ζωμού που μπορείτε να φτιάξετε από 300 γρ. λιωμένα ωμά κρεμμύδια, 100γρ. μέλι και 600γρ. λευκό κρασί.

Αν σας τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα, η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε, είναι αν έχει μείνει μέσα το κεντρί, να το βγάλετε γρήγορα. Στη συνέχεια, αν δεν διαθέτετε αμμωνία ή ξίδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φρέσκο κρεμμύδι. Κόψτε το άσπρο τμήμα στη μέση και αλείψτε την περιοχή του τσιμπήματος με το χυμό του κρεμμυδιού που βγαίνει από το σημείο της κοπής ακολουθώντας απαλές κινήσεις. Σταδιακά ο πόνος και το τσούξιμο θα σβήσουν.

Αποφύγετε το κρεμμύδι αν έχετε σπαστική κολίτιδα (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου).  Το ίδιο ισχύει και για τις μητέρες που θηλάζουν, αν το μωρό τους υποφέρει από κολικούς του εντέρου.

Θρεπτικά συστατικά σε 100 γρ. κρεμμυδιού:

  • Θερμίδες   40
  • Πρωτεΐνες  1.1 g.
  • Λίπη   0.1 g.
  • Σάκχαρα  9 g.
  • Νερό   89.1 g.
  • Βιταμίνη Α   2 IU
  • Βιταμίνη C    7.4 mg
  • Φώσφορο  29 mg
  • Ασβέστιο   23 mg
  • Κάλιο 146 mg
  • Μαγνήσιο 0,1 mg

Πηγή: nutritiondata.self.com

 

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.