Sidebar

29
Mon, Apr

Μικροθρεπτικά συστατικά
Typography

Μια διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες ορισμένων βιταμινών και μετάλλων σχετίζεται με καλύτερη ποιότητα σπέρματος συγκριτικά με μια φτωχή σε αυτά διατροφή.

 

 

Σε μελέτη που συμμετείχαν 80 υγιείς άνδρες, ηλικίας από 22 έως 80 ετών, διαπιστώθηκε πως οι άνδρες ηλικίας άνω των  44 ετών που κατανάλωναν υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης C, βιταμίνης Ε, ψευδάργυρου και φυλλικού οξέος είχαν 20% λιγότερες βλάβες στο DNA του σπέρματος από εκείνους που κατανάλωναν χαμηλότερες ποσότητες αυτών των αντιοξειδωτικών στοιχείων.

Ωστόσο, βρέθηκε πως η υψηλότερη πρόσληψη αυτών των βιταμινών και ανόργανων συστατικών δεν συνδέονταν με τη βελτίωση της ποιότητας του DNA του σπέρματος σε νεότερους άνδρες.

Φαίνεται πως η κατανάλωση περισσότερων μικροθρεπτικών και αντιοξειδωτικών συστατικών όπως βιταμίνες C, E και φυλλικού οξέος και ιχνοστοιχείων όπως ο ψευδάργυρος βοηθά στο να γυρίσει πίσω το ρολόι για τους ηλικιωμένους άνδρες. Τα αντιοξειδωτικά καθαρίζουν το σώμα μας από αντιδραστικά είδη οξυγόνου που μπορούν να προκαλέσουν γενετικές βλάβες. Έτσι λοιπόν, φάνηκε πως στους άνδρες ηλικίας 44 και άνω, οι οποίοι κατανάλωναν τουλάχιστον τη συνιστώμενη διαιτητική πρόσληψη αυτών των μικροθρεπτικών συστατικών, το ποσοστό βλάβης του DNA στο σπέρμα ήταν παρόμοιο με αυτό των νεότερων ανδρών.

Αυτό σημαίνει πως οι άνδρες προχωρημένης ηλικίας που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βλάβης του DNA του σπέρματος, μπορούν να επωφεληθούν των ευεργετικών επιδράσεων αυτών των συστατικών  είτε μέσα από τη διατροφή τους, είτε μέσω συμπληρωμάτων.

Τα ευρήματα της έρευνας είναι σημαντικά διότι ο αριθμός των ανδρών άνω των 35 ετών που προσπαθούν να κάνουν  παιδιά, ολοένα και αυξάνεται.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως όσο μεγαλώνουν οι άνδρες, τόσο πιο πιθανό είναι να υποστούν  βλάβες στο DNA του σπέρματος. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας είναι λιγότερο γόνιμοι και με αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδιά με γενετικές ανωμαλίες.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες δεν γνώριζαν κατά πόσο μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του DNA του σπέρματος. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η πρόσληψη αυτών των συστατικών θα συμβάλει στη βελτίωση της γονιμότητας των ανδρών ή εάν θα ενισχύσει τις πιθανότητες για μια υγιή εγκυμοσύνη.

 

Βιβλιογραφία: Thomas E. Schmid, Brenda Eskenazi, Francesco Marchetti, Suzanne Young, Rosana H. Weldon, Adolf Baumgartner, Diana Anderson, Andrew J. Wyrobek. Micronutrients intake is associated with improved sperm DNA quality in older menFertility and Sterility, 2012; DOI: 10.1016/j.fertnstert.2012.07.1126

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.