Sidebar

17
Fri, May

Ορθοπεδική - Ρευματολογία
Typography

Η θεραπεία με prp (platelet-rich plasma), αποτελεί μία νέα πολλά υποσχόμενη βιολογική λύση για την ανάπλαση των ιστών.

Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (prp), αποτελεί ένα αυτόλογο βιολογικό παράγοντα, που ειδικά για τις μυοσκελετικές παθήσεις συμβάλλει με φυσικό τρόπο στην ιστική ανάπλαση.

Σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι η θεραπεία μπορεί να γίνει εξ’ ολοκλήρου στο ιατρείο μέσα σε 30 λεπτά, με απόλυτη ασφάλεια και απαιτεί μία μικρή αιμοληψία από τον ασθενή. Το αίμα του ασθενούς που λαμβάνεται με την αιμοληψία, φυγοκεντρείται σε ειδικό μηχάνημα και απομονώνεται μία ποσότητα πλάσματος πλούσια σε αιμοπετάλια (prp). Στη συνέχεια η ποσότητα αυτή επεξεργάζεται και τα αιμοπετάλια ενεργοποιούνται (DNA activator), ώστε να εκκρίνουν τους αυξητικούς παράγοντες που έχουν αποθηκευμένους στα κοκκία τους (αποκοκκίωση) (PDGF, TGF-β, VEGF, EGF, FGF, IGF-1).

Οι αυξητικοί παράγοντες που εκκρίνονται από τα αιμοπετάλια, έχει βρεθεί ότι δρουν συνεργικά επιταχύνοντας την αποκατάσταση της βλάβης. Ακολουθεί λοιπόν έγχυση (ένεση) των αυξητικών αυτών παραγόντων στην πάσχουσα περιοχή για να επιτευχθεί η επούλωση του ιστού.

Μυοσκελετικές παθήσεις που αντιμετωπίζονται με τη θεραπεία με prp είναι:

  • Ώμος: Τενοντίτιδα και μερική ρήξη του στροφικού πετάλου (π.χ. ρήξη υπερακανθίου), φλεγμονή και αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής, τενοντίτιδα του δικέφαλου, αρχόμενη αρθρίτιδα.
  • Αγκώνας:  επικονδυλίτιδες, θλάση, ρήξη του ωλένιου πλαγίου συνδέσμου.
  • Πηχεοκαρπική / άκρα χείρα: τενοντίτιδες, αρχόμενη αρθρίτιδα.
  • Ισχίο / λεκάνη: Τροχαντηρίτιδα, θλάση προσαγωγών, τετρακέφαλου, ιγνυακών, οπισθίων μηριαίων.
  • Γόνατο: Τενοντίτιδα τετρακέφαλου, επιγονατιδικού τένοντα, θλάση, μερική ρήξη συνδέσμων, χονδροπάθεια επιγονατίδας, αρχόμενη αρθρίτιδα.
  • Ποδοκνημική / Άκρα πόδα: Χονδροπάθεια, συνδεσμικές κακώσεις (διαστρέμματα ποδοκνημικής), τενοντίτιδα αχιλλείου, πελματιαία απονευρωσίτιδα (άκανθα πτέρνης), τενοντίτιδα περονιαίων.
  • Κατακλίσεις: επιταχύνουν θεαματικά την επούλωση των κατακλίσεων.
  • Πολύ καλά αποτελέσματα σε αρκετούς τραυματισμούς από αθλήματα.

Τα αποτελέσματα φαίνεται να είναι καλύτερα σε ότι αφορά παθήσεις συνδέσμων, τενόντων και μυών και λιγότερο καλά σε αρχόμενη αρθρίτιδα και για την επούλωση καταγμάτων.

Η θεραπεία μυοσκελετικών παθήσεων με prp ανήκει στον πολλά υποσχόμενο κλάδο της αναγεννητικής ιατρικής. Η ίδια θεραπεία εφαρμόζεται και στην πλαστική χειρουργική και δερματολογία για την ανάπλαση του δέρματος. Παρόμοιες θεραπείες συνεχώς εξελίσσονται και κερδίζουν έδαφος, αλλά δε θα πρέπει να επικρατήσει υπερβολικός ενθουσιασμός και οι παραπάνω θεραπείες θα πρέπει να γίνονται με τις σωστές ενδείξεις για να έχουν αποτελεσματικότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη θεραπεία με prp για τις μυοσκελετικές παθήσεις:

http://www.andreasmorakis.gr/contact/

Μοράκης Ανδρέας, Ορθοπαιδικός - Χειρούργος σπονδυλικής στήλης

 

 

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.