Sidebar

04
Mon, Nov

Νηστίσιμες
Typography

Θρεπτική Βαρβάρα (γλυκό)

 

Υλικά

  • ½ κιλό σιτάρι
  • 2 λίτρα ζεστό νερό (8 κούπες- εάν χρειάζεται συμπληρώνουμε  με λίγο ακόμα)
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα σταφίδα ξανθή
  • 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα ή καρύδια και αμύγδαλα μισά-μισά
  • 2 κ.γλ. κανέλα
  • 2-3 κ.σ. καβουρδισμένο αλεύρι
  • ½ κούπα σουσάμι αλεσμένο και καβουρδισμένο
  • 2 κ.σ. φασόλια
  • 2 κ.σ. ρεβίθια
  • ½ κούπα καλαμπόκι προαιρετικά (ή 1 μικρή κονσέρβα)

Για το γαρνίρισμα

  • Καρύδια ψιλοκομμένα
  • Λίγη κανέλα
  • Λίγους σπόρους ροδιού

Άτομα: 8-10 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας: 3-12 ώρες (εξαρτάται από το σιτάρι)

Χρόνος ψησίματος: 2-3 ώρες

Θερμίδες ανά μερίδα: 420-450

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε το σιτάρι και το βάζουμε να σταθεί 12 ώρες μέσα σε ζεστό νερό για να φουσκώσει (εάν το σιτάρι που θα αγοράσουμε είναι αποφλοιωμένο, όπως αυτό που βάζουμε στα κόλλυβα, δεν χρειάζεται η συγκεκριμένη διαδικασία).
  2. Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το σιτάρι και σιγοβράζουμε για 2-3 ώρες (εάν το σιτάρι είναι αποφλοιωμένο, χρειάζεται λιγότερος χρόνος, μέχρι να γίνει).
  3. Καβουρδίζουμε σε ένα τηγάνι ξεχωριστά το αλεύρι και το σουσάμι, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
  4. Βάζουμε το καβουρδισμένο σησάμι στο μπλέντερ και το αλέθουμε ώστε να βγάλει τις μυρωδιές του.
  5. Προσθέτουμε σιγά σιγά στην κατσαρόλα το καβουρδισμένο αλεύρι και αμέσως μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά (σουσάμι, σταφίδες, φασόλια, ρεβίθια, ζάχαρη, καλαμπόκι), εκτός από την κανέλα και τα καρύδια και συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά.
  6. Τα τελευταία 20-30 λεπτά πριν γίνει η Βαρβάρα, προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καρύδια και την κανέλα (η κανέλα μπαίνει τελευταία, ώστε να μη μαυρίσει η σούπα κατά το μαγείρεμα).
  7. Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα ή μπολάκια και γαρνίρουμε με λίγη κανέλα, ψιλοκομμένα καρύδια και προαιρετικά λίγους σπόρους ροδιού.

 

Στις 4 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο τιμάμε τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας με το γλυκό  “Βαρβάρα”. Το πιάτο της Βαρβάρας είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αφού περιέχει όλα τα καλά της Μεσογειακής διατροφής. Ας τα δούμε αναλυτικά:

Θρεπτική Αξία

Σιτάρι: Καταναλώνεται καθημερινά στην επεξεργασμένη του μορφή , το αλεύρι, που αποτελεί βάση δεκάδων προϊόντων διατροφής όπως είναι το ψωμί, οι πίτες, τα κουλουράκια, τα κέικ και άλλα. Σύμφωνα με έρευνες, η συχνή κατανάλωση ανεπεξέργαστου σιταριού όπως είναι το αλεύρι ολικής άλεσης, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου.

Σταφίδα: Η σταφίδα προέρχεται από το αφυδατωμένο σταφύλι και διακρίνεται σε ξανθή και μαύρη. Περιέχει μεγάλες ποσότητες σιδήρου, καλίου & βιταμινών Α, C και Β. Η συχνή κατανάλωση της, σύμφωνα με μελέτες,  μειώνει τη χοληστερίνη αίματος καθώς και την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου.

Καρύδια: Τα καρύδια περιέχουν ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες,  όλα απαραίτητα για μια βέλτιστη  υγεία. Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (περίπου 72%) και αποτελούν μία εξαιρετική πηγή όλων των σημαντικών ωμέγα-3-6 απαραίτητων  λιπαρών οξέων. 25γρ. καρυδιών την ημέρα βοηθούν στη μείωση τόσο της συνολικής όσο και της LDL ή «κακής χοληστερόλης», ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τα επίπεδα της HDL ή «καλής χοληστερόλης» στο αίμα. Επιπλέον, τα καρύδια είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, μιας ισχυρής αντιοξειδωτικής βιταμίνης που επιβραδύνει τη διαδικασία του γήρατος και αποτρέπει την καταστροφή ή μετάλλαξη του DNA που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια.

Φασόλια, Ρεβίθια: Είναι από τα τρόφιμα που δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής, τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Κ και σίδηρο. Η συχνή κατανάλωσή τους θωρακίζει τον οργανισμό μας έναντι αρκετών ασθενειών του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Καλαμπόκι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε, Β, φυτικές ίνες & διάφορα μεταλλικά στοιχεία. Η συχνή κατανάλωσή του έχει βρεθεί ότι μας προστατεύει από διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις και τη νόσο του Alzheimer. Περιέχει βήτα-κρυπτοξανθίνη, μια καροτενοειδή ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική & αντικαρκινική δράση, καθώς και λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο πολύτιμες ουσίες που προστατεύουν τον οφθαλμό από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, της κυριότερης αιτίας απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους.

Σουσάμι: Μία φορά και ένα καιρό, στα βάθη της Ανατολής, ο Αλή Μπαμπά, μπροστά σε μια ερμητικά κλεισμένη σπηλιά φώναξε: "ΣΟΥΣΑΜΙ ΑΝΟΙΞΕ" και, όπως ο καρπός του σησαμιού ανοίγει για να χυθεί ο σπόρος σα χρυσάφι, έτσι και η σπηλιά άνοιξε και τα πλούτη του κόσμου φανερώθηκαν μπροστά του.Οι σπόροι του σησαμιού είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικά συστατικά. Η μοναδική του σύνθεση έχει μελετηθεί κατά κόρον από επιστήμονες ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, το σουσάμι & τα προϊόντα αυτού (ταχίνι, χαλβάς), είναι ικανά να μειώσουν την χοληστερίνη του αίματος, να βελτιώσουν τα επίπεδα του σακχάρου και να ρυθμίσουν την υψηλή πίεση, εφόσον βέβαια καταναλώνονται συχνά.

 

Κανέλα: Το γνωστό σε όλους μας μπαχαρικό, εκτός από το να προσδίδει γεύση και άρωμα στα φαγητά μας, έχει δεκάδες ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό μας. Συγκεκριμένα, έχει αντιβιοτική δράση, αφού δρα αποτελεσματικά απέναντι στην ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων. Δρα ως διουρητικό, καθώς θεωρείται ένας από τους καλύτερους φυσικούς τρόπους πρόληψης μολύνσεων του ουροποιητικού συστήματος. Προκαλεί εφίδρωση, βοηθώντας έτσι να αποβληθούν οι τοξίνες από το σώμα. Βοηθάει στη χώνεψη και προστατεύει από το έλκος, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι πολλαπλά είναι τα οφέλη της και για το πεπτικό σύστημα. Τέλος, μπορεί να καταπραΰνει στομαχικές διαταραχές και πόνους περιόδου.

Εγγραφείτε δωρεάν στη Συνδρομητική Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις επιστημονικών άρθρων και προσφορών της ιστοσελίδας.