Τρόφιμα & SuperFoods
Typography

Δύο πολυαγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού είναι το καρπούζι και το πεπόνι.

Πιο από τα δύο όμως θα κερδίσει σε μια πιθανή μάχη μεταξύ τους;

 

Καταρχήν θα πρέπει να τονίσουμε ότι και τα δύο φρούτα μας παρέχουν ωφέλιμες βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικά στοιχεία. Σε κάποια σημεία υπερισχύει το καρπούζι και σε άλλα το πεπόνι. Σύμφωνα με τις αρχές της διαιτολογίας, η διατροφή μας πρέπει να είναι ισορροπημένη και με ποικιλία τροφίμων. Επομένως, καλό είναι να καταναλώνετε και τα δύο φρούτα. Ας δούμε τι μας προσφέρουν λοιπόν αυτά τα δύο αγαπημένα μας φρούτα:

 

Πίνακας θρεπτικών συστατικών σε καρπούζι και πεπόνι

Θρεπτικά συστατικά

Καρπούζι (ανά 100 gr τροφίμου)

Πεπόνι (ανά 100 gr τροφίμου)

Θερμίδες

30

36

Υδατάνθρακες

7,5 γρ.

9,1 γρ.

Λίπη

0,2 γρ.

0,1 γρ

Πρωτεΐνες

0,6 γρ.

0,5 γρ.

Φυτικές ίνες

0,4 γρ.

0,8 γρ.

Νερό

91,5 γρ.

89,8 γρ.

Βιταμίνη Α

569 IU

50 IU

Βιταμίνη C

8.1 mg

18 mg

Βιταμίνη K

0.1 mcg

2.9 mcg

Ασβέστιο

7 mg

6 mg

Σίδηρος

0.2 mg

0.2 mg

Μαγνήσιο

10 mg

10 mg

Φώσφορος

11 mg

11 mg

Κάλιο

112 mg

228 mg

Νάτριο

1 mg

18 mg

Ψευδάργυρος

0.1 mg

0.1 mg

Σελήνιο

0.4 mcg

0.7 mcg

Βήτα-καροτένιο

303 mcg

30 mcg

Βήτα-Κρυπτοξανθίνη

78 mcg

-

Λυκοπένιο

4532 mcg

-

Λουτείνη + Ζεαξανθίνη

8 mcg

27 mcg

Πηγή: USDA SR-21

Κάτι που δεν αναφέρεται στον παραπάνω πίνακα είναι ότι ο γλυκαιμικός δείκτης του καρπουζιού έχει την τιμή 72 (υψηλή) ενώ του πεπονιού έχει την τιμή 70 (επίσης υψηλή). Θα μπορούσαμε να πούμε δηλαδή ότι το καρπούζι και το πεπόνι επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος λόγω του ότι περιέχουν κυρίως σάκχαρα, τα οποία εισέρχονται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει μιας και το γλυκαιμικό φορτίο των δύο φρούτων έχει την τιμή 4 (χαμηλή) που σημαίνει ότι αφήνουν σχεδόν ανέπαφο το σάκχαρο του αίματος (έχουν ελάχιστους υδατάνθρακες αναλογικά με τον όγκο τους). Έτσι, μπορούν να καταναλωθούν άφοβα από διαβητικούς αλλά και από όσους θέλουν να προσέξουν τη σιλουέτα τους.

Από τον πίνακα παρατηρούμε ότι το καρπούζι υπερτερεί ελάχιστα όσον αφορά τις θερμίδες, τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες, το νερό, τη βιταμίνη Α, το ασβέστιο και την χαμηλή περιεκτικότητα του σε νάτριο. Το πεπόνι υπερτερεί ελάχιστά στις φυτικές ίνες, στη βιταμίνη C, στη βιταμίνη Κ, στο κάλιο και στο σελήνιο.

Γενικά, και τα δύο φρούτα προκαλούν ήπια διούρηση λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε νερό και κάλιο, καθαρίζοντας έτσι το σώμα μας από το αλάτι και τις άχρηστες και τοξικές ουσίες. Το κάλιο συμβάλει επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης κάτι που καθιστά το πεπόνι και το καρπούζι άριστες επιλογές για τους υπερτασικούς.

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία και φυτοχημικά συστατικά των δύο φρούτων βοηθούν στην ομορφιά του δέρματος και στην προστασία του από την ηλιακή ακτινοβολία, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αν μπορούσαμε να ανακηρύξουμε έναν νικητή αυτός θα ήταν το καρπούζι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε βήτα- καροτένιο, βήτα- κρυπτοξανθίνη και λυκοπένιο, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα που μπορούν να προστατέψουν έναντι χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων και καρκίνου, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι το πεπόνι δεν είναι εξίσου σημαντικό φρούτο.