Τρόφιμα & SuperFoods
Typography

 Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί του έφερε δροσερά, ζουμερά και γεμάτα αρώματα φρούτα.

Ένα από αυτά είναι και το ροδάκινο.

Ένα φρούτο με ιστορία και πολλούς συμβολισμούς. Για πολλούς λαούς το ροδάκινο είναι το σύμβολο της γυναικείας γονιμότητας ενώ σύμφωνα με κάποιους ανατολίτικους λαούς συμβολίζει την αγνότητα και την αθανασία.

Όσον αφορά στην παραγωγή του, η Ιταλία είναι η πρώτη παγκοσμίως σε παραγωγή ροδάκινων, ενώ ακολουθούν οι Η.Π.Α με μεγάλες καλλιέργειες στο Τέξας και τη Βιρτζίνια , η Γαλλία , η Κίνα και η Ισπανία. Η Ελλάδα έχει επίσης πολύ μεγάλη παραγωγή κατέχοντας την 4η θέση στην Ευρώπη και την 8η παγκοσμίως.

Ο καρπός της ροδακινιάς ποικίλει ανάλογα με το σχήμα, το χρώμα και τη γεύση. Έτσι έχουμε διάφορες ποικιλίες, όπως τα νεκταρίνια που έχουν σκληρή σάρκα, τους γιαρμάδες με την αρωματική σάρκα και τα λευκόσαρκα με τη λευκή σάρκα και την κάπως πικρή γεύση. 

Το ροδάκινο είναι ένα φρούτο που περιέχει πρωτεΐνες, σάκχαρα , αρκετή ποσότητα βιταμίνης C και Ε , μεγάλο ποσοστό αντιοξειδωτικών, φυτικές ίνες, φώσφορο, σίδηρο κ.α.

Ροδάκινο 100g
Διατροφικά στοιχεία ανά 100g

Θερμίδες 40 kcal

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 11g

3%

- Σάκχαρα 8 g

 

- Φυτικές ίνες 2.1 g

6%

Λίπος 0 g

0%

Πρωτείνη 1 g

2%

Βιταμίνη Α 5,1 mcg

1%

Βιταμίνη C 6.1 mg

7%

Ασβέστιο 8 mg

1%

Σίδηρος 0.09 mg

4%

Κάλιο 194 mg

6%

Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις U.S συνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικες.
ΠΗΓΗ: Diet Analysis Plus

Ποια είναι τα οφέλη του στην υγεία μας;

Το ροδάκινο είναι ένα φρούτο με πολλά θρεπτικά συστατικά. Το σύμπλεγμα βιταμινών C και Ε που περιέχει βοηθάει στην προάσπιση του οργανισμού, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης σαν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, προστατεύει από πολλές μορφές καρκίνου.

Αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών συμβάλλοντας στη μείωση της LDL- χοληστερόλης . Οι φυτικές ίνες παίζουν βασικό ρόλο στην υγεία μας γι’ αυτό και συστήνεται η συχνή κατανάλωσή τους.

Υψηλή είναι επίσης και η περιεκτικότητά του σε νερό, καθώς φτάνει το 89%. Επομένως, ενυδατώνει τον οργανισμό και ενισχύει τη λάμψη και την ελαστικότητα του δέρματος.

Όπως αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, αυτός ο μυρωδάτος και ζουμερός καρπός μας προσφέρει απλόχερα όλα του τα οφέλη και τα θρεπτικά συστατικά με σκοπό τη θωράκιση και την προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες  και την ηλιακή ακτινοβολία (περιέχει προ-ανθοκυανίνες και λευκο-ανθοκυανίνες).

Το ροδάκινο όπως και τα περισσότερα φρέσκα φρούτα καταναλώνεται ωμό με τη φλούδα, καθώς εκεί περιέχονται όλες οι βιταμίνες. Πριν φαγωθεί είναι σημαντικό να πλυθεί πάρα πολύ καλά για την απομάκρυνση των κατάλοιπων από τα εντομοκτόνα ή να ξεφλουδίζεται για να είμαστε σίγουροι ότι είναι απαλλαγμένο από εντομοκτόνα και χημικά.

Πέρα από τον κλασσικό τρόπο κατανάλωσης (νωπό), το ροδάκινο γίνεται ωραία μαρμελάδα και κομπόστα, διατηρώντας το ιδιαίτερο άρωμα και τη γλυκιά του γεύση. Συνδυάζεται ιδανικά με γιαούρτι. Έτσι ένα πολύ «δυνατό» σνακ γεμάτο γλύκα , άρωμα και θρεπτικά συστατικά.